Πιγκουινος - Ο επαγγελματιας της νηστειας

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Yvon Le Maho, έχει εφαρμόσει τελευταία τεχνολογία για να μελετήσει την ζωή των πιγκουίνων στην Ανταρκτική. Ο πιγκουίνος θεωρείται ο επαγγελματίας της νηστείας. Τρέφεται αποκλειστικά με θαλασσινά. Οταν ζευγαρώνει μετακινείται μεχρι και 180 χιλιόμετρα μακριά απο την ακτή.

Οταν αρχίσει το ταξίδι της απομάκρυνσης απο την ακτή με σκοπό να βρεί την καλή του και να ζευγαρώσει , ζεί απο τα αποθηκευμένα αποθέματα λίπους στο σώμα του για μερικές εβδομάδες, καθώς επίσης καταβολίζοντας και πρωτείνες. Σε κατάσταση νηστείας επομένως ζευγαρώνει και το θηλυκό κλωσσάει το αυγό για 5-6 εβδομάδες. Φτάνει να μεγαλώσει το αυγό μέχρι περίπου 400 γραμ. αποκλειστικά απο τα αποθέματα του σώματος.


Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Επίσης κατα τη διάρκεια της νηστείας αυτής οι πιγκουίνοι βγάζουν νεα φτερά αποκλειστικά χρησιμοποιώντας 1 κιλό περίπου πρωτείνης απο τα αποθέματα τους. Περιπου μετα απο 2 μηνες συνολικα χωρις τροφη , καιγοντας αποκλειστικα τα αποθεματα της η θηλυκια φευγει αφου παραδωσει το αυγο στο αρσενικο , το οποίο αρσενικο το κλωσάει σε θερμοκρασια 37 βαθμών ενω γυρω η θερμοκρασια ειναι -50 βαθμοι.

Η θηλυκια φευγει και ξαναπαει στον ωκεανο να τραφει και να αναδομησει τις απωλειες του σωματος της. Οταν σκασει το αυγο , που πλεον το αρσενικο κλωσάει μοναχος του, τα αποθεματα του εχουν σχεδον εξαντληθει. Αν δεν γυρισει η θηλυκια on time στρουμπουλη και αναδομημενη με τα ψαρια που εφαγε στον ωκεανο το μωρο πεθαινει γιατι το αρσενικο δεν μπορει να το θρεψει. Το τρεφει το θηλυκο που μολις εφτασε με ψαρια που βγαζει απο το στομαχι του , που δεν εχουν υποστει πληρη πεψη και ειναι καταπληκτικος μεζες για το νεογεννητο.

Η σπουδή ολων αυτων των εκπληκτικων φαινομενων στον πιγκουινο, μας μαθαινει τις τρομακτικες δυνατοτητες προσαρμογης που εχει και το ανθρώπινο σωμα, τις οποίες ομως πλεον δεν εξασκει γιατι ζει αφυσικα. Μακρια απο τις συνθηκες που το εξελιξαν πριν χιλιαδες χρονια. Και που ειναι πολυ χρησιμες να κρατουν τον ανθρωπο κοντα στους μηχανισμους που τον προικισε η φυση και μπορει να τον προστατεψει απο την εκφυλιση που τον ωθει ο συγχρονος τροπος ζωης. Ο οποίος ισως καποια στιγμη αν δεν κανει τις απαραιτητες προσαρμογες να τον αλλαξει σε ενα ειδος που θα βρισκεται μακρια απο αυτα που τον προικισε η φυση.


Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Διατροφη