Υπάρχουν πολλοί “αρθρογράφοι” που με περισσή ευκολία διανθίζουν τα κείμενά τους με φράσεις όπως “ο νεοφιλελευθερισμός που επικράτησε στην ΕΕ”, η “διεύρυνση των ανισοτήτων” κτλ κτλ. Για μια ακόμη φορά καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.
1) στην ΕΕ δεν επικρατεί κανενός είδους “φιλελευθερισμός”, παλιός ή νέος – αντιθέτως επικρατούν οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και της χριστιανοδημοκρατίας.
Athanasios Athanasiou στο facebook
2) σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν μερικοί, είναι πολύ δύσκολο και πολύ δαπανηρό να απολύσεις, η κοινωνική προστασία είναι απείρως υψηλότερη από ότι στη σοσιαλιστική Ελλάδα και σαφώς φτηνότερη, οι φόροι είναι εξαιρετικά υψηλοί, το ίδιο και οι κρατήσεις για σύνταξη υγεία κλπ.
3) state regulation is the rule not the exception. Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας, διατροφικής ασφάλειας, υγείας, πρόνοιας, και δημοκρατικών θεσμών σε σχέση με οπουδήποτε στον πλανήτη.
4) κανένα πρόσφατο στατιστικό δεν δείχνει “κοινωνική αποσύνθεση”, διεύρυνση των ανισοτήτων, χάσματος Βορρά-Νότου, Ανατολής – Δύσης και άλλες αρλούμπες που με περισσή ευκολία μας σερβίρουν οι διάφοροι αρθρογράφοι.
Athanasios Athanasiou στο facebook
5) αντιθέτως, τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται, υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε απείρως καλύτερες συνθήκες και με σημαντική διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων (άδειες πατρότητας κτλ).
6) τα στατιστικά δείχνουν απασχόληση ρεκόρ, 17 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, αύξηση των επενδύσεων και της αποταμίευσης των νοικοκυριών. ΝΑΙ – και των νοικοκυριών – go check.
Κοινώς next time, πριν γράψεις, σκέψου, διάβασε, ψάξε. Δεν είναι ότι έπιασε το αυτί σου. Δεν είναι το ρεπορτάζ που διάβασες για τα κίτρινα γιλέκα. Μην μετατρέπεις την εμπειρία σου στην Ελλάδα σε κανόνα για την ΕΕ. Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.
Για πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό κοινό παραπληροφορείται συστηματικά από ένα σωρό τύπους που βάζουν την ιδεολογία τους πριν από την είδηση, διαστρέφουν τα σκληρά δεδομένα και δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα για το τι συμβαίνει, που συμβαίνει και γιατί συμβαίνει.