Τεράστια απειλή η αντίσταση στα αντιβιοτικά

Είναι τόσο μεγάλη η απειλή όσο και η κλιματική αλλαγή

Οι διαμαρτυρίες εναντίον της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να επεκταθούν και στην άλλη μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με την Chief Medical Officer (CMO) της Αγγλίας, η οποία λέει ότι μια εκστρατεία του στυλ Extinction Rebellion είναι απαραίτητη για να σώσει τους ανθρώπους από τα αντιβιοτικά να είναι αναποτελεσματικά ενάντια στην υπερβολική χρήση και την έλλειψη ρύθμισης.

Η απειλή της αντίστασης στα αντιβιοτικά είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή από την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε η Chief Medical Officer (CMO) της Αγγλίας κυρία Sally Davies, και πρέπει να δοθεί τόσο μεγάλη προσοχή από τους πολιτικούς και το κοινό. “Θα ήταν ωραίο αν οι ακτιβιστές αναγνώριζαν τη σημασία αυτού του γεγονότος”, είπε. “Αυτό συμβαίνει αργά και οι άνθρωποι προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, αλλά αυτό είναι ισοδύναμο [σαν κίνδυνος] με τις ακραίες καιρικές συνθήκες”.

Η Davies δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος των κοινών νόσων, που γίνονται ακατάλληλες από τα αντιβιοτικά φάρμακα, πρέπει να συντονίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο με παρόμοιο τρόπο όπως η Διακυβερνητική Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), το σώμα επιστημόνων που δημιουργήθηκε το 1988 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η IPCC προειδοποίησε πέρυσι ότι η αλλαγή του κλίματος θα οδηγήσει σε καταστροφή μέσα σε 12 χρόνια εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για να αντιστραφεί η αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η Davies δήλωσε ότι οι συνέπειες της αντίστασης στα αντιβιοτικά αποτελούσαν τουλάχιστον τόσο μεγάλη απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας και στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά λίγες προσπάθειες είχαν καταβληθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος. “Δεν υπάρχει η όρεξη [μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών] να αναπτύξουν νέα φάρμακα”, ανέφερε. “Υπάρχει συστηματική αποτυχία. Χρειαζόμαστε κάτι παρόμοιο με την IPCC.”
Αναφέρει μια σειρά προβλημάτων που ο κόσμος επέτρεψε να δημιουργηθούν, από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και την έλλειψη περιορισμών στη συνταγογράφηση ισχυρών φαρμάκων, στην αχαλίνωτη χρήση των φαρμάκων στα ζώα, μεταξύ άλλων από τους αγρότες για την ραγδαία «επιτάχυνση της ανάπτυξης», επειδή τα φάρμακα μπορούν να κάνουν τα ζώα να βάζουν βάρος πολύ πιο γρήγορα. Μια τέτοια χρήση έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά είναι συνηθισμένη σε άλλα μέρη, ακόμη και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η χρήση ισχυρών αντιβιοτικών κρίσιμων για την ανθρώπινη υγεία εξακολουθεί να επιτρέπεται στα ζώα παρά τις επιστημονικές συμβουλές για το αντίθετο. Η Davies δήλωσε ότι έπρεπε να πειστεί να θεωρήσει οποιαδήποτε χρήση αντιβιοτικών σε ζώα ως ηθική, δεδομένης της πιθανότητας υπερβολικής χρήσης που οδηγεί σε αυξημένη βακτηριακή αντίσταση. «Νομίζω ότι τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άρρωστα ζώα, είμαι πεπεισμένος», είπε. Ωστόσο, εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται υπερβολικά στη γεωργία και ότι αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από το αυξανόμενο πρόβλημα αντίστασης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειονότητα της χρήσης αντιβιοτικών είναι για τα ζώα. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι επίσης μια μεγάλη ανησυχία, δήλωσε η Davies, καθώς η χρήση αντιβιοτικών έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον κλάδο. Λίγες περιοχές καλλιέργειας είναι απαλλαγμένες από ανησυχία – επεσήμανε ότι τα αντιβιοτικά επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τον ψεκασμό εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί σοβαρό κίνδυνο.
Η Davies θα εγκαταλείψει τη θέση της αργότερα φέτος, οπότε δεν θα έχει πλέον κυβερνητικό ρόλο όταν οι εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μετά το Brexit, είναι πιθανόν να υπογραφούν. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να μιλάει ενάντια σε συμφωνίες που θεωρεί ότι αποδυναμώνουν τις προστασίες του Ηνωμένου Βασιλείου στη χρήση αντιβιοτικών. Οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικούς κανόνες σε σχέση με την ΕΕ σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα και φυτά. Μια έκθεση ορόσημο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Ομάδα Διακυβερνητικού Συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση (IACG) πρότεινε ισχυρότερους κανόνες σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση τέτοιων φαρμάκων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στους ανθρώπους. Ο Haileyesus Getahun, διευθυντής της IACG, δήλωσε ότι η απειλή της αντιμικροβιακής αντίστασης ήταν “ένα σιωπηλό τσουνάμι”. Είπε ότι το κοινό εξακολουθεί να αγνοεί το πρόβλημα, αλλά ότι θα μπορούσε ακόμη να λυθεί αν οι άνθρωποι εκπαιδεύονταν για τους κινδύνους. “Καλούμε τους ανθρώπους να έρθουν μαζί”, είπε. “Δεν μπορούμε ακόμη να δούμε εμφανώς τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, αλλά αυτό που θα συμβεί θα είναι μια καταστροφή”. Η έκθεση ζητά να καταργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων στα αγροτικά ζώα και να προφυλαχθούν τα ισχυρότερα αντιβιοτικά μόνο για ανθρώπινη χρήση. Οι συγγραφείς κάλεσαν επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες να “δώσουν προτεραιότητα στο δημόσιο αγαθό έναντι του κέρδους”, λόγω της αποτυχίας της αγοράς στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα το τεράστιο δημόσιο όφελος, δεν έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η αποχέτευση, επειδή η έλλειψη καθαρού νερού και η καλή υγιεινή που πλήττει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού τροφοδοτεί την άνοδο της αντίστασης στα αντιβιοτικά που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων χωρών. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η μη λήψη επειγόντων μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα 24 εκατομμύρια άνθρωποι να εξαναγκαστούν σε ακραία φτώχεια έως το 2030 και να οδηγήσουν σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.

Πηγή The Guardian