Νέα Ζηλανδία: H “Χώρα του Μακριού Λευκού Σύννεφου”
Τη χαρακτηρίζουν τα τοπία απίστευτης ομορφιάς – για να χορτάσει ακόμη και το πιο πεινασμένο βλέμμα -, οι ευκαιρίες που δίνει για αμέτρητα extreme sports, η διαφορετική-πολυποίκιλη κουλτούρα της και τα σπάνια είδη ζώων και φυτών…
Απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, η μακρινήΝέα Ζηλανδίααποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, μια αξεπέραστη εμπειρία και ένα ταξίδι που ανοίγει νέους ορίζοντες, ξετυλίγοντας μπροστά σε κάθε επισκέπτη την απερίγραπτη ομορφιά της χλωρίδας, της πανίδας, καθώς και του πολιτισμού της.
Ξεκινώντας για ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι, σίγουρα έχεις ακούσει αμέτρητα θετικά σχόλια για τη χώρα και… έχεις απομνημονεύσει, φυσικά, την τριλογία των ταινιών του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ταγυρίσματατων οποίων έγιναν στο Νότιο Νησί. Άρα, είναι πολύ φυσικό να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από το μέρος που επισκέπτεσαι και να απογοητευτείς με το που αντικρίσεις έστω και μια αναντιστοιχία των περιγραφών. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί με τίποτα στην «Aotearoa», δηλαδή «Τη Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου» στη γλώσσα των πρώτων πληθυσμών του νησιού, των Maori.
Το όνομα αυτό της δόθηκε εξαιτίας ενός μύθου, σύμφωνα με τον οποίο το κανό τουεξερευνητή Kupeκαθοδηγούνταν από ένα μακρύ λευκό σύννεφο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και από ένα μακρύ φωτεινό σύννεφο το βράδυ. Κατά την άφιξή τους στο συγκεκριμένο σημείο της γης, αυτός και το πλήρωμά του είδαν το μεγάλο σύννεφο να σταματά και να αιωρείται από πάνω του. Έτσι, ο Kupe ονόμασε τη γη «Aotearoa» (ao = σύννεφο, tea = λευκό, roa = μακρύ).
Φτάνοντας, λοιπόν, εκεί, και με μια πρώτη ματιά, παρατηρείς και θαυμάζεις την απεραντοσύνη των τοπίων. Η σχεδόν ανέγγιχτη φύση κυριαρχεί κατά μήκος του Νοτίου (κυρίως ορεινού, με πολύ ψηλές κορυφές) και Βορείου (λιγότερο ορεινού, αλλά με ενεργή ηφαιστειακή δράση) Νησιού, καθώς και των μικρότερων νησιών που συμπεριλαμβάνονται στη χώρα. Τα βουνά, οι καταρράκτες, τα ποτάμια, οι λίμνες και ο ωκεανός που τη βρέχει συνδυάζονται αρμονικά δίνοντας την αίσθηση της ισορροπίας. Όπου και να κοιτάξεις, ακόμη κι αν είσαι στο κέντρο της πόλης, τα ψηλά βουνά σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι μέρος ενός από τους πίνακες ζωγραφικής που προσπαθούν να αναπαραστήσουν λεπτομερώς τηνεικόνα πόλης-βουνού. Η νεότερη χώρα του πλανήτη – και τελευταία μάζα γης που ανακαλύφθηκε – έχει το πλεονέκτημα να αποτελείται από αμέτρητα διαφορετικά τοπία, περιβάλλοντα και οικοσυστήματα, τα οποία βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο.
Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αποφασίζουν να «επενδύσουν τα χρήματά τους εδώ με στόχο να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αποδείξουν ότι μπορούν κι εκείνοι να αντέξουν τις ποσότητες αδρεναλίνης που εξαπολύεται στο σώμα μέσα από τα extreme sports», δήλωσεμέλος της ομάδαςπου είναι υπεύθυνη για τα άλματα στην εταιρείαA.J Hackett Bungy. Με τη φράση «Η αδρεναλίνη είναι νόμιμη», άνθρωποι από όλον τον κόσμο μαζεύονται στις κυριότερες «πρωτεύουσες» των αθλημάτων αυτών για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στοbungy jumping από τη γέφυρα Kawarau, στοskydiving στην πόλη-λίμνη Wanaka, στοCanyon swingκαι στοjet boatingστον ποταμό Shotover, στοheliski σε τρεις διαφορετικές πόλεις, στηνυψηλότερη κούνια Nevis Arc, στοriver surfing, σταcanoeing, kayakingκαθώς και στηνορεινή ποδηλασίασε όλη τη χώρα, στοRotorua raftingκαι στοFlying Fox rideτου Βορείου Νησιού και τέλος, στηνπεζοπορία στους δύο παγετώνεςπου είναι προσπελάσιμοι. Είναι φανερό – από τους ανωτέρω διάσημους τόπους – ότι το Βόρειο Νησί διαφέρει αρκετά από το Νότιο και οι περισσότεροι από αυτούς που λατρεύουν αυτά τα αθλήματα επιλέγουν το Νότιο Νησί για τις περιπέτειές τους ενώ επισκέπτονται το Βόρειο κυρίως για τη φύση και την τουριστική του δύναμη, αν και εκεί προσφέρονται εξίσου συναρπαστικές δραστηριότητες.
«Συνεχίζοντας τις διακοπές σου, μόλις αποδείξεις ότι μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και είσαι πια γεμάτος ενέργεια και αδρεναλίνη, έρχεται η ώρα να σκεφτείς ότι δεν μπορείς να αφήσεις τη χώρα αυτή χωρίς να γνωρίσεις κάποιες λεπτομέρειες του πολιτισμού και της φύσης της», είπε ο Μαζίντ Ελοφίρ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Νότιο Νησί. Η Νέα Ζηλανδία έχει μια μοναδική και δυναμική κουλτούρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ανάμιξης των εθίμων, συνηθειών και γλωσσών τωνπληθυσμών Maoriμε τους μη-Maori κατοίκους που ήρθαν από νησιά του Ειρηνικού και μετέφεραν την πολυνησιακή παράδοσή τους, αλλά και των μετέπειτα εγκατασταθέντων στη χώρα ευρωπαίων Νέο-Ζηλανδών.
Αυτό που αναδεικνύεται περισσότερο, όμως, είναι ο κόσμος των Maori. Με το «Kia ora, bro» που σημαίνει «Καλώς ήρθες/ Γεια σου, φίλε», Maori ηθοποιοί σε καλούν και σου δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσειςπαραστάσεις για τις αρχαίες παραδόσειςτου πολέμου και του καλωσορίσματος των ξένων. Έτσι έρχεσαι σε επαφή μετις γκριμάτσεςκαιτα τατουάζτους και έχεις την ευκαιρία να βιώσεις, για μερικές ώρες, τον τρόπο ζωής σαν να ήσουν μέλος της φυλής τους. «Στο τέλος, όλοι καταλήγουν να αγοράζουνβιβλία με μύθουςτων Maori και κοσμήματα με τιςπράσινες πέτρεςτους», σύμφωνα με τον Τομ Μίλαρντ, ο οποίος είναι νεοζηλανδικής καταγωγής και σπουδάζει στη Μελβούρνη. «Σίγουρα, πάντως αξίζει να αγοράσεις όσα περισσότερα αναμνηστικά γίνεται, όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για συγγενείς και φίλους!», δήλωσε ο ίδιος με περιπαικτική διάθεση.
Φτάνοντας στο τέλος αυτού του ταξιδιού, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς κάποιον από τους αμέτρητουςζωολογικούς κήπους και τα πάρκα άγριων ζώων, για να δειςτα σπάνια και μη ζώαπου βρίσκονται μόνο στη χώρα αυτή. Όπου κι αν κοιτάξεις, στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν αφίσες και διαφημίσεις για την ιδιαίτερη πανίδα τους. Συγκεκριμένα, περισσότερο διαφημίζονται τα kiwi, από τα οποία μάλιστα έχουν πάρει το παρατσούκλι τους οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, οι σαύρες tuatara που είναι το κοντινότερο είδος σε δεινόσαυρο και τα πρόβατα που βρίσκονται όπου και να κοιτάξεις στην ύπαιθρο της χώρας. Επίσης, για τους λάτρεις του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να επισκεφθούντις τοποθεσίεςόπου έγιναν τα γυρίσματα για να συγκρίνουν το κατά πόσο τα τοπία των ταινιών άλλαξαν ψηφιακά στο πλαίσιο της ταινίας, καθώς και να δουν κάποια από τα σκηνικά που έχουν μείνει στη χώρα για τουριστικούς λόγους.
«Κάθε ταξίδι είναι μοναδικό… αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η «Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου» είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για κάθε ευρωπαίο πολίτη να δει κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι μια χώρα, της οποίας η ομορφιά είναι απερίγραπτη και χαράζεται για πάντα στην καρδιά και το μυαλό του ταξιδιώτη», σημείωσε η Εμιλία Δερμεδεσιώτης, Φιλανδή-Ελληνίδα φοιτήτρια στη Μελβούρνη.
Όπως είπε ο Αυγουστίνος Ιππώνος, ένα είναι σίγουρο:
«Ο κόσμος είναι σαν βιβλίο και όποιος δεν ταξιδεύει, διαβάζει μόνο την πρώτη σελίδα» !