Η Ευρώπη αδύναμη σαν την Ιαπωνία πριν από 20 χρόνια

Ο οικονομολόγος σταρ Paul Krugman μιλά για την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, την κρίση του καπιταλισμού και τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Donald Trump.

Σε συνέντευξη του στην γερμανική Handelsblatt, ο αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman λογοδοτεί για την προεδρία του Donald Trump.

«Οι εμπορικοί του πόλεμοι δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την παγκόσμια οικονομία, αλλά όλο και περισσότερο για την εγχώρια οικονομία», προειδοποίησε ο Krugman.

Ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ στην οικονομία, δεν πιστεύει σε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, παρόλο που ο Trump ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα υπογράψει την πρώτη μερική συμφωνία με την Κίνα στις 15 Ιανουαρίου: «Αν μη τι άλλο, κάτι μπορεί να επιτευχθεί απέναντι στο Πεκίνο, με τη βοήθεια ενός μεγάλου συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων”.

Ο CEO του Ifo, Clemens Fuest, είναι επίσης σκεπτικός: “Η συμφωνία έχει εγείρει τέτοιες προσδοκίες που πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν”.

Ο Krugman θεωρείται το τρομερό παιδί μεταξύ των οικονομολόγων των ΗΠΑ. Ως επιστήμονας, απολαμβάνει επίσης τον υψηλότερο σεβασμό από τους επικριτές του. Είναι φοβισμένος ως δημοσιογράφος, επειδή δεν αποφεύγει τις πολεμικές ασκήσεις, οι οποίες κατά τα άλλα είναι ασυνήθιστες στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Συνολικά, ο Krugman θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική του προέδρου είναι εντελώς λανθασμένη:
“Όλα όσα σχεδίαζε το Trump δεν επιτεύχθηκαν. Αντίθετα, οι εταιρικές επενδύσεις μειώνονται παρά τις φορολογικές περικοπές. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται παρά την επιβολή δασμών που υποτίθεται ότι την προστατεύουν “, δήλωσε ο Krugman.

Αν ο Τράμπ, όπως προειδοποίησε την άνοιξη, επιβάλλει βαρείς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων απο την ΕΕ κατά 25 τοις εκατό, η Ευρώπη θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση, προειδοποίησε ο Krugman.

Η Ευρώπη φαίνεται ήδη οικονομικά «τόσο αδύναμη όσο η Ιαπωνία πριν από 20 χρόνια».