Η απόκλιση της Ελλάδας από τον πυρήνα της ΕΕ διευρύνεται

Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα, υπογραμμίζει με έμφαση και πανηγυρικά τη βελτίωση των μεγεθών και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας. Η βελτίωση είναι μεν πραγματική, ωστόσο αφορά την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, σε σχέση με την κατάσταση της Ελλάδας χθες. Ελάχιστη κουβέντα γίνεται για την θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Απόσπασμα απο το άρθρο
Ο μακρύς και αμφίβολος δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα
στην Business Daily απο τον Γιάννη Παπαδογιάννη

Το 2019 η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ μειώθηκε στο 1,7292% από 2,0332%, αποτυπώνοντας την υποχώρηση του ειδικού βάρους της χώρας: τα μερίδια συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ σταθμίζονται, σε ίση αναλογία, σύμφωνα με τα μερίδια συμμετοχής των αντίστοιχων κρατών-μελών στον συνολικό πληθυσμό και στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η χώρα μας συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά.

Η Ελλάδα έχει αποκοπεί εδώ και καιρό από τον πυρήνα της ΕΕ, την Ευρωζώνη λόγω της βύθισης του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης και δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο για την επάνοδο της χώρας σε τροχιά σύγκλισης. Αντίθετα η απόκλιση διευρύνεται, με την ψηφιακή επανάσταση, η οποία μετασχηματίζει συθέμελα τις δυτικές κοινωνίες, εδώ να μας απασχολεί κυρίως σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

Η αναιμική οικονομική βελτίωση των τελευταίων ετών φαίνεται ότι είναι υπεραρκετή για το εγχώριο πολιτικό προσωπικό και την κυβέρνηση αφήνοντας τη χώρα στον αυτόματο πιλότο μιας δημόσιας διοίκησης περασμένων δεκαετιών. Έτσι η χώρα όχι μόνο δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο και τις εξελίξεις που συντελούνται στην ευρωζώνη αλλά χρόνο με το χρόνο χάνει έδαφος ακόμα και σε σχέση με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες οι οποίες παρά το χαμηλό σημείο εκκίνησης και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φαίνονται περισσότερο αποφασισμένες και συγκροτημένες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες τους.

Απόσπασμα απο το άρθρο
Ο μακρύς και αμφίβολος δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα
στην Business Daily απο τον Γιάννη Παπαδογιάννη