Η άποψη που επικρατεί, σύμφωνα με την οποία το χαμόγελό μας μάς δείχνει νεότερους, είναι μύθος.
Αντίθετα, όταν χαμογελάμε έντονα, μοιάζουμε μεγαλύτεροι.
Μεγαλύτεροι απ’ ότι όταν είμαστε πιο σοβαροί ή έχουμε απαλό χαμόγελο, σαν της Μόνα Λίζα ας πούμε.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Πανεπιστημίου Ben-Gurion πίστευαν, όντως, ότι το χαμόγελο τούς έκανε να μοιάζουν νεότεροι. Αλλά, όταν τους ζητήθηκε να κρίνουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες από τον πιο μεγάλο στον πιο νέο, καταρρίφθηκε αυτή τους η ιδέα. Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με το περιοδικό Psychonomic Bulletin and Review.
Οι 40 φοιτητές του πανεπιστημίου του Ben-Gurion, είδαν μια σειρά φωτογραφιών. Με ανθρώπους που χαμογελούσαν, που είχαν ουδέτερη έκφραση και που έδειχναν ξαφνιασμένοι.
Οι άνθρωποι που είχαν ξαφνιασμένη γκριμάτσα κρίθηκαν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ως νεότεροι. Ενώ όσοι χαμογελούσαν τοποθετήθηκαν στην κατηγορία των πιο μεγάλων ηλικιακά συμμετεχόντων.
Αλλά όταν τους ζητήθηκε εκ των υστέρων να θυμηθούν τον τρόπο με τον οποίο έκριναν τις εκφράσεις των άλλων συμμετεχόντων… Ήταν όλοι σίγουροι ότι είχαν τοποθετήσει στην κατηγορία με τους νεότερους ανθρώπους όσους χαμογελούσαν!
“Τα πιο διάσημα μέσα προωθούν την ιδέα ότι το να χαμογελάς σε κάνει να μοιάζεις νεότερος” ανέφερε ο συνδιοργανωτής της έρευνας και επικεφαλής του εργαστηρίου για την Οπτική Αντίληψη και Δράση του Ben-Gurion. “Για παράδειγμα, θυμηθείτε πόσοι ηθοποιοί χαμογελούν έντονα σε διαφημίσεις προϊόντων του δέρματος και των δοντιών! Αντίστοιχα, πόσοι από εμάς ποστάρουν φωτογραφίες χαμογελαστών ατόμων στα social media;”
Πώς εξηγείται αυτή η παράξενη ασυνέχεια;
Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που προκύπτει από τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια όταν κάποιος χαμογελάει – ενώ εξαφανίζονται όταν κάποιος παίρνει έκφραση έκπληξης.
Αλλά το μόνο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι από αυτήν την έρευνα είναι ότι θα πρέπει να χαμογελάμε γιατί έτσι αισθανόμαστε χαρούμενοι ή γιατί το να γελάμε μας κάνει να νιώθουμε καλά -και όχι με στόχο το πώς μας βλέπουν οι άλλοι!
επιμελεια: Δήμητρα Φουρκαλίδου