πακετάρουμε τρόφιμα στη Βρετανία του 2019!

Πριν λίγες μέρες έκανα *** μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση *** σχετικά με το Brexit και αυτό που εγώ θεωρώ και βιώνω ως πρωτόγνωρη και χαοτική κατάσταση στη Βρετανία. Πολύ συνειδητά, για συγκεκριμένους δικούς μου λόγους, δεν ενεπλάκην σε διάλογο στη συγκεκριμένη ανάρτηση και το ίδιο θα ισχύσει και σε αυτή.

Απλώς επειδή άκουσα και διάβασα πολλά (όπως το ότι λέω ψέμματα για το αν στοκάρουμε φαγώσιμα κ φάρμακα), θέλω να προσθέσω τα εξής, χωρίς να αφαιρώ ή να αλλάζω τίποτα απ'την αρχική ανάρτηση:


Γράφει ο Roman Gerodimos στο facebook.

Ο Ρωμανός Γεροδήμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει στο Λονδίνο. Είναι πολιτικός επιστήμονας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bournemouth και ιδρυτής του Greek Politics Specialist Group. Κείμενα, άρθρα, ταινίες και φωτογραφίες του είναι διαθέσιμα στον προσωπικό του ιστότοπο.


(1) Φάρμακα: Επειδή – όπως ισχύει και για πάρα πολλούς άλλους σε αυτή τη χώρα – η ζωή μου εξαρτάται από φάρμακα, όχι αφηρημένα ή σε βάθος μηνών αλλά σε βάθος ωρών, εδώ και αρκετούς μήνες προετοιμάζομαι μεθοδικά για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις ή καθυστερήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν εμπιστεύομαι το σύστημα γιατί οι αποτυχίες αυτού του συστήματος με έφεραν δύο φορές πολύ κοντά στον θάνατο. Το ίδιο κάνουν εδώ και καιρό πολλοί άλλοι: (Revealed: UK patients stockpile drugs in fear of no-deal Brexit)

(2) Τρόφιμα: Στα Βρετανικά και διεθνή ΜΜΕ υπάρχουν εδώ και μήνες άπειρα ρεπορτάζ και αναλύσεις για το πώς ένα άτακτο Brexit θα επηρεάσει τα logistics, τις μεταφορές και τις εισαγωγές/εξαγωγές. (The Post-Brexit Food Chain: ‘This Is Really, Really Scary’). Υπο κανονικές συνθήκες, η αλυσίδα τροφοδοσίας των σουπερμάρκετ στην Βρετανία κρέμεται από μία κλωστή και το σύστημα είναι ήδη στα όρια του δεδομένου του όγκου των εισαγωγών, ειδικά σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και των εξαγωγών. Κάποιες ασκήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση – παρόλο που κόστισαν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΡΕΣ για μερικές δεκάδες φορτηγά και έγιναν περίγελως – έδειξαν ότι ακόμη και μια ελάχιστη καθυστέρηση στα σύνορα στο Dover θα οδηγήσει αμέσως σε ουρές χιλιομέτρων (Six-day queues into Dover feared under no-deal Brexit scenario) ακινητοποιώντας την ανατροφοδότηση. Σε περίπτωση που η Βρετανία βγει απ'την ΕΕ θα χρειαστεί να σφαγιαστούν και να καούν 10 εκατομμύρια αρνιά γιατί δεν θα μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ (No-deal Brexit threatens cull of 10m lambs) και πολλά είδη που τώρα είναι staple (όπως το σκουμπρί) είτε θα ακριβύνουν, είτε δεν θα είναι διαθέσιμα.

(3) Νερό-ρεύμα-τηλέφωνο-ίντερνετ: Στα περισσότερα πλέον σπίτια (ειδικά σε πολυκατοικίες) όλα τα δίκτυα υποδομών / κοινής ωφελείας, όπως οι αντλίες ύδρευσης και αποχέτευσης, εξαρτώνται απ'την παροχή ρεύματος. Μια διακοπή στο ηλεκτρικό κόβει αμέσως το νερό, την αποχέτευση, τα τηλέφωνα, το ίντερνετ. Κοινώς στην καλύτερη περίπτωση μένεις με ένα κινητό κ (εάν έχεις) με ραδιοφωνάκι με μπαταρίες.


Γράφει ο Roman Gerodimos στο facebook.

Ο Ρωμανός Γεροδήμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει στο Λονδίνο. Είναι πολιτικός επιστήμονας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bournemouth και ιδρυτής του Greek Politics Specialist Group. Κείμενα, άρθρα, ταινίες και φωτογραφίες του είναι διαθέσιμα στον προσωπικό του ιστότοπο.


Αυτό συζητείται εδώ και χρόνια σε σχέση με το πολύ χαμηλό resilience που έχει το βρετανικό σύστημα (http://news.bbc.co.uk/…/programmes/the_day_brit…/default.stm), το οποίο σε περίπτωση μεγάλης φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής επίθεσης θα υποστεί ένα ντόμινο διακοπών που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

(4) Σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, και ενώ είμαστε ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ πριν την στιγμή εξόδου της Βρετανίας απ'την ΕΕ, ακόμα δεν ξέρουμε (α) αν η Βρετανία θα βγει, (β) πότε θα βγει, (γ) αν θα υπάρξει αναβολή, (δ) τι σκοπό και σκεπτικό θα έχει η αναβολή, (ε) πόσο θα κρατήσει η αναβολή, (στ) ποιό είναι το σχέδιο της Βρετανικής κυβέρνησης, (ζ) αν θα υπάρξει σε αυτή τη Βουλή δυνατότητα ψηφοφορίας και πλειοψηφία για οποιαδήποτε απόφαση και αν αυτή (η πλειοψηφία) θα επιβεβαιωθεί απ'τους 27 εταίρους της ΕΕ, την Κομισιόν και εφόσον χρειαστεί απ'τους ψηφοφόρους σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα. Με λίγα λόγια, 10 μέρες πριν την έξοδο, δεν γνωρίζουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα. Η χώρα είναι πιο διχασμένη απ'ότι τα τελευταία 40 χρόνια (Of Civil Wars and Family Feuds: Brexit Is More Divisive Than Ever), η κυβέρνηση είναι εντελώς απαξιωμένη και η αντιπολίτευση ακόμη περισσότερο.

(5) Το εάν επικρατεί "χάος" στις δημόσιες υπηρεσίες εξαρτάται απ'το πώς ορίζει κανείς το χάος. Όχι, δεν μένουν άθαφτοι οι νεκροί όπως τη δεκαετία του '70 (αν και ακόμη κ αυτό αναμένεται με άτακτη έξοδο), αλλά το NHS, η αστυνομία και πολλές από τις συγκοινωνίες είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους. Μέτρο σύγκρισης της Βρετανίας δεν είναι η Βενεζουέλα, αλλά η Βρετανία περασμένων ετών και δεκαετιών.


*** μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση ***


Ζω στη Βρετανία 19 χρόνια και την παρακολουθώ στενά άλλα τόσα, ενώ έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου μελετώντας την πολιτική σκηνή και κουλτούρα της. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και ειδικά σήμερα – μετά από άλλη μία μέρα κοινοβουλευτικού θεάτρου, κοροϊδίας, παραλογισμού – νιώθω πολύ θυμό μέσα μου.

Όσο η κυβέρνηση προέτρεπε κρυφά τους ίδιους της τους βουλευτές να καταψηφίσουν την δική της πρόταση και ενώ ο Κόρμπιν επέβαλε στους Εργατικούς να απορρίψουν το δημοψήφισμα για να βγει 10 λεπτά μετά να το υποστηρίξει, και ενώ απολύτως τίποτα δεν μας εγγυάται ότι οι 27+1 θα συμφωνήσουν σε παράταση – και ότι αυτή θα έχει κάποιο νόημα και αποτέλεσμα – δύο βδομάδες πριν την νομικά προβλεπόμενη έξοδο εμείς πακετάρουμε φάρμακα και τρόφιμα, ναι φάρμακα και τρόφιμα στη Βρετανία του 2019.

Η τελευταία φορά που το έζησα αυτό ήταν τον Απρίλιο του 1986 όταν 10 χρονών πανικόβλητος έβλεπα τα Νουνού να εξαφανίζονται απ'τα ράφια μετά το Τσερνομπίλ.


Γράφει ο Roman Gerodimos στο facebook.

Ο Ρωμανός Γεροδήμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει στο Λονδίνο. Είναι πολιτικός επιστήμονας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bournemouth και ιδρυτής του Greek Politics Specialist Group. Κείμενα, άρθρα, ταινίες και φωτογραφίες του είναι διαθέσιμα στον προσωπικό του ιστότοπο.


Δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες δίνονται με τη σέσουλα σε εργολάβους-φαντάσματα για να μας "προετοιμάσουν" για την άτακτη έξοδο – δισεκατομμύρια που θα αρκούσαν για να αντιμετωπιστεί τελεσίδικα το ΧΑΟΣ στο οποίο βρίσκονται εδώ και χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εντατικές και τα επείγοντα των νοσοκομείων, η ανομία και τα μαχαιρώματα στους δρόμους εξαιτίας των περικοπών στους αστυνομικούς, το χάος στις συγκοινωνίες και τα τραίνα, όλα αυτά επειδή δεν έχουμε χρήματα. Είναι ντροπή.

Ζούμε σε μία χώρα σάπια – μία Μαντάμ Σουσού που νομίζει ότι είναι αυτοκράτειρα ενώ έχει χεστεί απάνω της και βρωμάει μέχρι την άλλη άκρη του ωκεανού. Μας κυβερνάει ένας θίασος από ανίκανους, τυχάρπαστους τυχοδιώκτες που είδαν φως και μπήκαν.

Οι ελάχιστες φωνές λογικής προκαλούν κατάθλιψη γιατί θυμίζουν αυτό που κάποτε ήταν αυτη η χώρα. Δεν υπάρχει σενάριο το οποίο να είναι καλό για τη Βρετανία – ακόμη κι αν δεν βγει τελικά καθόλου απ'την ΕΕ, το χάος είναι εδώ.