Στην εποχή της αλλεργικής ρινίτιδας

Η άνοιξη είναι η περίοδο που η φύση ξυπνά και φέρνει την καλοκαιρία μετά από την χειμερινή περίοδο, ωστόσο, για κάποιους η άνοιξη φέρνει τις αλλεργίες, που ταλαιπωρεί παιδιά και ενήλικες συχνά για πολλούς μήνες ακόμη και όλο το έτος.

Η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί έναν στους τέσσερις ανθρώπους και αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που συχνά μένει χωρίς διάγνωση και συνεπώς αντιμετώπιση. Όπως εξήγησε μιλώντας στον TEAM FM η ιατρός, ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και να αποτρέψει ιδιαίτερα στα παιδιά μια δυσμενή εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε άσθμα.

Μιλώντας για τα αλλεργιογόνα της άνοιξης η κα Ελευθεριάδου εξήγησε: «Τα αλλεργιογόνα της άνοιξης, η γύρη δηλαδή μεταφέρονται με τον άνεμο και οι μέρες με άνεμο είναι πολύ επιβαρυντικές για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Πρόκειται για τα λεγόμενα αεριοαλλεργιογόνα».

Η Κρήτη όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου έχει ιδιαίτερη χλωρίδα, κάτι που αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για όσους έχουν αλλεργική ρινίτιδα. «Όταν πρωτοήρθα στην Κρήτη και είδα την ανάγκη που υπήρχε για ένα ιατρείο αλλεργικής ρινίτιδας. Έβλεπα ότι ένας στους πέντε που έμπαινε στο ιατρείο σε τακτική ή επείγουσα βάση είχε αλλεργική ρινίτιδα. Ένας μέσος αριθμός γενικά είναι ένας στους τέσσερις ανθρώπους, είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι περισσότεροι βέβαια δεν έχουν διαγνωστεί είτε έχουν συνηθίσει να ζουν με αυτή την ταλαιπωρία. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω, σήμερα το πρόβλημα λύνεται πολύ απλά».

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ

Το περιβάλλον, ο τρόπος και η ποιότητα ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελούν ορισμένους από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας. Όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου: «Οι συνθήκες ζωής είναι χειρότερες. Ζούμε σε μικρά σπίτια, μέσα στην πόλη, περνάμε πολύ χρόνο μέσα στα σπίτια μας και δεν βγαίνουμε έξω. Επιπλέον, οι οικογένειες είναι μικρές και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ακουστεί αστείο όμως όταν σε μια οικογένεια δεν υπάρχουν αδέλφια να κολάει το ένα το άλλο το ανοσοποιητικό δεν γυμνάζεται. Άρα έχουν ένα ατελές και αδύναμο ανοσοποιητικό. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ρύπανση, το καυσαέριο είναι πολύ επιβαρυντικό και τα τοξικά και χημικά που πια έρχονται από παντού, τα προϊόντα ψεκασμού, αρωματικά χώρων κα. Όλα αυτά ευαισθητοποιούν το ανοσοποιητικό και θα εξελιχτούν σταδιακά σε ρινίτιδες. Το άσθμα είναι αυτό που μας τρομάζει και μας ανησυχεί και όχι η ρινίτιδα, καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί είναι μαθηματικά ακόλουθο ένας ασθενής που έχει αλλεργική ρινίτιδα μετά από κάποια χρόνια να κάνει άσθμα».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου, η δυσμενής εξέλιξη μιας αλλεργικής ρινίτιδας σε βάθος χρόνου είναι το άσθμα και εκεί είναι που εστιάζει η ανάγκη πρόληψης ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς και ιδιαίτερα στα παιδιά. «Ένας ασθματικός μπορεί να γίνει χρόνια αναπνευστικός άρρωστος που είναι ό,τι χειρότερο. Δεν έχει να κάνει με το πόσα χρόνια ζούμε αλλά τι ποιότητα ζωής έχουμε. Οι άρρωστοι αυτοί συνήθως καταλήγουν όλοι με οξυγόνο και μεγάλη δυσκολία να μετακινηθούν. Δυστυχώς οι αθεράπευτοι και παραμελημένοι αλλεργικοί με άσθμα καταλήγουν εκεί. Είναι πάρα πολύ συχνές οι κρίσεις με δύσπνοια, μέχρι που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, κάνουν συχνά λοιμώξεις, παίρνουν συχνά αντιβιώσεις. Έχει πάρα πολλά επιβαρυντικά επακόλουθα. Στα παιδιά, καθώς το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα, είναι πολύ κακή η πρόοδος τους. Ακόμη και η ανάπτυξη είναι καθυστερημένη. Πάρα πολλά παιδιά που ακόμα και όταν τα πρωτοανέλαβα ήταν παχουλά, δυσκίνητα, δεν συμμετείχαν στη γυμναστική γιατί όντως κουραζόταν. Μετά από δύο χρόνια ήταν πλέον άλλα παιδιά και τα βλέπω και τα καμαρώνω».


ΠΟΙΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πρωτίστως η διάγνωση και έπειτα η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα της ζωής του ασθενούς που ταλαιπωρείται από αλλεργική ρινίτιδα.

Όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου, η θεραπεία σήμερα είναι απλή και τα φάρμακα σύγχρονα με αποτέλεσμα να μην προκαλούν παρενέργειες επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ίδια εξήγησε:

«Αυτή την περίοδο οι γνωστοί αλλεργικοί είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν τα φάρμακά τους, να μην τα αφήνουν για αργότερα. Συνηθίζω να λέω από τα τέλη Φεβρουαρίου να επισκέπτονται το γιατρό τους, να συνταγογραφεί τα απαραίτητα σκευάσματα για την άνοιξη. Τα φάρμακα έχουν βελτιωθεί πολύ δεν έχουν παρενέργειες, είναι αποτελεσματικά και είναι σαν να μην παίρνεις κάτι. Κομβικό είναι όποιος ξέρει ότι είναι αλλεργικός στη γύρη, τέλη Φεβρουαρίου να επισκέπτεται το γιατρό του και να ξεκινάει θεραπεία. Η θεραπεία πρέπει να κρατάει όλη την άνοιξη μέχρι 1η Ιουνίου, γιατί και με την κλιματική αλλαγή δυστυχώς και οι εποχές του χρόνου έχουν χάσει το νόημά τους. Καθυστερεί η ανθοφορία, οπότε σίγουρα μέχρι τότε πρέπει να παίρνουν φάρμακα. Από εκεί και πέρα όμως είναι πολλά που πρέπει να τα αποφεύγουν. Δηλαδή, τα επίπεδα της γύρης το μεσημέρι είναι πάρα πολύ αυξημένα και αν δεν είναι απαραίτητο καλό είναι να μην κυκλοφορούν. Όταν εκτίθενται για ώρα στην εξοχή, αν κάποιος είναι για παράδειγμα αλλεργικός στον ανθό της ελιάς και έχει πάει στην εξοχή, όταν γυρίσει στο σπίτι του δεν αρκεί να έχει πάρει τα φάρμακά του, πρέπει να λούσει τα μαλλιά του, πρέπει όλα τα ρούχα να μπουν στο πλυντήριο διαφορετικά η γύρη συνεχίζει να ενεργεί. Να πλένουν τη μύτη με ορό για να απομακρυνθεί η γύρη. Καλό είναι να κινούνται κοντά στη θάλασσα, στην παραλία καθώς τόσο πιο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα. Όσο περισσότερο είμαστε στην ενδοχώρα τόσο πιο επιβαρυντικό είναι το περιβάλλον».

Η κα Ελευθεριάδου επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που κανένας δεν πρέπει να αγνοεί πόσο μάλλον όταν η επιστήμη έχει τρόπους να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέσα από τις ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και απλά μέσα πρόληψης όπως είναι φαρμακευτική αγωγή, η ανοσοθεραπεία, τα απλά μέτρα προστασίας και πρόληψης στην καθημερινότητα του ατόμου.

Ιδιαίτερα στα παιδιά η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή μελλοντικής επιβάρυνσης της υγείας και στο σκέλος αυτό η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο.