Νέα διάσκεψη για την Κύπρο, θα συγκληθεί στην Γενεύη εντός Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Διαβάζοντας κοινή δήλωση, ύστερα από την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι…
…η συνάντηση θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετέχει στη Διάσκεψη με καθεστώς παρατηρητή.
Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες και ότι πρόοδος σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια. Ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, προστίθεται στη δήλωση, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους για να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο, που θα αποτελέσει οδηγό στις συζητήσεις για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στη βάση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη και το Μον Πελεράν.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα, αρχίζοντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ότι όλες οι πτυχές του Κυπριακού θα τυγχάνουν αλληλοεξαρτώμενης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, στη βάση της κοινής δήλωσης του Φεβρουαρίου του 2014.
Επικαλούμενος διπλωματική πηγή, ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Αποστόλης Ζουπανιώτης μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να αναδειχθεί το θέμα της ασφάλειας, ως ένα από τα σημαντικότερα αφού με τη λύση του θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό το ζήτημα της προετοιμασίας, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η σύγκληση της διάσκεψης στη Γενεύη. Σημείωσε και το γεγονός ότι στην ανακοίνωση γίνεται λόγος «για ανάγκη επανασύγκλησης» και όχι για επανασύγκληση.
Η καθυστέρηση που σημειώθηκε για την ολοκλήρωση της συνάντησης οφείλεται στην φράση «κοινό έγγραφο», η οποία τελικά περιλήφθηκε στην ανακοίνωση του κυρίου Γκουτέρες, όπως ήταν η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επεδίωκε να γίνεται αναφορά σε «ενοποιημένο έγγραφο», δηλαδή ένα κείμενο στο οποίο να καταγράφονται όλες οι απόψεις.
Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου