Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να αρχίσει σε λίγη ώρα , στις 02.00 τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρας.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το SigmaLive, δεν αποκλείεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να κριθεί το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία έχει κρατήσει γύρω στα δυο χρόνια μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, με τη συμβολή και υπό την εποπτεία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ενδεχομένως, αυτή η συνάντηση να αποτελέσει και μια τελευταία προσπάθεια αποφυγής του αδιεξόδου, μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση, η οποία θα περιλαμβάνει και δείπνο, αναμένεται να κρατήσει γύρω στις τρεις ώρες, ενώ οι δυο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.



Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο SigmaLive από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει ενδιάμεση ενημέρωση από εκπρόσωπο του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ στο τέλος δεν αποκλείεται να συνταχθεί κοινή δήλωση την οποία εκτός απροόπτου θα διαβάσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ότι «αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση από την άλλη πλευρά να συζητηθεί ουσιαστικά το κεφάλαιο ασφάλεια- εγγυήσεις, τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε μια νέα Γενεύη», ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση αυτή.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη μελών της διαπραγματευτικής ομάδας που πλαισιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για προετοιμασία ενόψει της συνάντησης. 

Νεότερα!!! Κυπριακό: Απο τη Νέα Υόρκη στη Γενεύη