Ιστοριες της 8ης Μαρτιου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
Κάθε γυναίκα και μια ιστορία. Κάθε ρόλος, κάθε σκέψη και μια πινελιά στον καμβά της ζωής τους. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες! ❤️
Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε», «Ένα Κορίτσι για Δύο», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Εγωισμός», «Παράνομοι Πόθοι», «Το Κλωτσοσκούφι», «Μανταλένα», «Λόλα», «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο», «Εκείνες που δεν Πρέπει να Αγαπούν», «Ο Θάνατος θα Ξανάρθει», «Η Κυρά μας η Μαμμή», «Μια Ζωή την Έχουμε», «Στεφανία», «Η Ωραία των Αθηνών», «Η Χαρτοπαίχτρα» και «Ο Ψεύτης».
#WomensDay #ΗμέραΓυναίκας #worlddays
#finosfilm #greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywoodΔημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024
«Γυναίκα. Έξυπνη, καπάτσα. Η άγνωστος στρατιώτης του καθήκοντος. Πλάθει την τύχη μόνη της, με φαντασία και ευαίσθητη καρδιά. Παίρνει τα ηνία στα χέρια της και είναι ευτυχισμένη. Έχει ταλέντο, γοητεία και εκπέμπει έρωτα. Είναι ιδιότροπη, μαχητική και κάνει αυτό που της αρέσει. Βρίσκεται στο φως και όχι στο ημίφως. Έχει καριέρα, φινέτσα και ζητάει σεβασμό. Χορεύει, τραγουδά και ξέρει να ζει.»
Σήμερα, κάθε γυναίκα #μπορεί να είναι αυτή που θέλει να είναι.
Χρόνια πολλά σε όλες!!#InternationalWomensDay #ΗμέραΓυναίκας #worlddays
Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022
«Κάθε γυναίκα έχει τον παράδεισο της» λέει η Γκέλυ Μαυροπούλου στην ταινία «Η Κυρία του Κυρίου». Σήμερα βουτάμε στους.. παραδείσους των γυναικών του ελληνικού σινεμά και στέλνουμε κινηματογραφικές ευχές σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Χρόνια πολλά!!
Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», «Η Νεράιδα και το Παληκάρι», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια», «Η Κυρία του Κυρίου», «Οι Κυρίες της Αυλής», «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», «Τα Δύο Πόδια σε ένα Παπούτσι», «Η Ωραία του Κουρέα», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός», «Χαρούμενο Ξεκίνημα», «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε» και «Οι Κληρονόμοι».
#WomensDay #ΗμέραΓυναίκας #worlddays
#finosfilm #greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywoodΔημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023
Παρακάτω τα άπαντα
τα άπαντα
Πριν τον 19ο Αιώνα
1576 Ο Ισπανός εξερευνητής Ντιέγκο Γκαρθία ντε Παλάθιο βλέπει για πρώτη φορά τα κτήρια της πόλης των Μάγιας, Κοπάν.
1782 Στρατιώτες της Πενσιλβάνια σκοτώνουν 96 Ινδιάνους για παραδειγματισμό στις φυλές της περιοχής που έκαναν συνεχείς επιδρομές.
Στον 19ο Αιώνα
1849 Γεννιέται ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη.
1857 Νέα Υόρκη. Χιλιάδες εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού αποφασίζουν να κινητοποιηθούν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Οι γυναίκες ζητούν μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 10 ώρες, αύξηση των μισθών των γυναικών στα επίπεδα των μισθών των ανδρών και κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα στις εργαζόμενες αγγλοσαξονικής καταγωγής και στις «άλλες», όπως τις αποκαλούσαν. Το κράτος σε συνεννόηση με τους εργοστασιάρχες είχαν έτοιμη την απάντηση. Και η απάντηση εμπεριείχε πολύ αίμα…
1869 Πέθανε ο φιλέλληνας Γάλλος μουσικοκριτικός και συνθέτης Εκτορ Μπερλιόζ, δημιουργός της “Φανταστικής Συμφωνίας” και πολλών άλλων έργων εμπνευσμένων από την ελληνική επανάσταση και μυθολογία.
1887 Η Καλλιρρόη Παρρέν κυκλοφορεί την «Εφημερίδα των Κυριών».
Στον 20ο Αιώνα
1904 Γεννιέται ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας. Όσο ζούσε δεν άκουσε κανένα από τα έργα του να παίζεται, εκτός από ελάχιστες εκτελέσεις των 36 Ελληνικών Χορών. Ανακαλύφθηκε ως συνθέτης μετά το θάνατό του, χάρη στην πρωτοβουλία φίλων και θαυμαστών του. Σήμερα, ανήκει στα μεγάλα «Σ» της μουσικής του 20ου αιώνα: Σένμπεργκ, Στραβίνσκι, Σοστακόβιτς και ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ
1906 Πέθανε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ελληνίδα πεζογράφος. (Γεν. 1867)
1907 Πεθαίνει ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Μαρίνος Αντύπας. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες σοσιαλιστές.
1907 Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες πολιτικούς.
1909 Γιορτάζεται η Πρώτη Διεθνής Ημέρα της γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Δυο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
1910 Ο βασιλιάς της Ισπανίας παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα φοίτησης στο Πανεπιστήμιο.
1911 Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Β’ Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.
1913 Η Βόρεια Ήπειρος γίνεται ελληνική, μετά την υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και την κατάληψη των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό.
1917 Αρχίζει στη Ρωσία η Επανάσταση του Φλεβάρη (Ιουλιανό ημερολόγιο). Μία εβδομάδα μετά, τελειώνει η κυριαρχία των τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β.
1917 Πέθανε ο Φερδινάνδος Φον Ζέπελιν. Δεν ήταν ο πρώτος που πέταξε με μπαλόνι. Απλά ήταν ο πρώτος που πήγαινε το μπαλόνι όπου αυτός ήθελε και όχι ο αέρας
1918 Εντοπίζεται η πρώτη περίπτωση ισπανικής γρίπης που στη συνέχεια σάρωσε τον πλανήτη.
1922 Η Νομαρχία Αττικής εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Περιβόλα Αμπελοκήπων, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
1922 Αρχίζει στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη με θέμα τον συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική ήττα του ελληνικού στρατού και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
1924 Η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – ΕΣΣΔ.
1924 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική».
1930 Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινάει σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των Άγγλων αποικιοκρατών.
1941 Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περίφημη επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ.
1944 Τέσσερις μέρες κράτησε η μάχη της Κοκκινιάς. Γερμανοί, ταγματασφαλίτες και χωροφύλακες βάλθηκαν να δείξουν στο λαό ποιος έχει το πάνω χέρι αλλά εκείνος είχε τη δικιά του απάντηση. Και όταν στις 8 του Μάρτη του 1944 τα βόλια σώθηκαν, οι ηρωικοί ΕΑΜίτες έκαναν έφοδο με πέτρες και τα γυμνά τους χέρια
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
1950 Ο στρατάρχης Κλίμεντ Βοροσίλοφ ανακοινώνει ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε ατομική βόμβα.
1952 Στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας ανακοινώνουν την τοποθέτηση της πρώτης τεχνητής καρδιάς σε ασθενή.
1957 Η Αίγυπτος ανοίγει και πάλι τη διώρυγα του Σουέζ μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει.
1963 Ένας νεκρός και 10 τραυματίες από επεισόδια στη Βραζιλία όταν οπαδοί της Σάο Πάολο κατηγορούν τον Πελέ ότι πέτυχε τα 5 γκολ της Σάντος χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία.
1970 Απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο».
1974 Ανοίγει στο Παρίσι το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ.
1975 Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας
1983 Ο Ρόναλντ Ρίγκαν στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «αυτοκρατορία του κακού».
1992 Στην Ταϊλάνδη, 119 είναι οι νεκροί όταν το πλοίο που τους μεταφέρει στο νησάκι Σι Τσανγκ για να παρακολουθήσουν μια βουδιστική γιορτή συγκρούεται με πετρελαιοφόρο.
1993 Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταγγέλλει τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
1995 Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται στη Βουλή.
1996 Στην Αθήνα, χιλιάδες Ελληνίδες και Ελληνοκύπριες διαδηλώνουν έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Μικρός φόρος τιμής στο λογοτέχνη Ζήση Σκάρο, που έφυγε από τη ζωή στις 8 Μαρτίου 1997. Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Χαϊδάρι-Καισαριανή: Η εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά 1944», στο οποίο μιλά για την εκτέλεση των 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και θυμάται τις στιγμές που πέρασε ο ίδιος στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_audioΔημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019
1999 Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ ανεβάζοντας σε 19 τα κράτη – μέλη του.
Στον 21ο Αιώνα
2007 Κατεδαφίζεται ο τοίχος στο τέρμα της οδού Λήδρας από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
2007 Στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ξεσπούν επεισόδια, που κορυφώνονται με το κάψιμο της σκοπιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη.
2010 Η κλεμμένη σορός του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου ανακαλύπτεται στο νέο κοιμητήριο Στροβόλου.
Λάκης Παπαστάθης – 8 Μαρτίου 2023
Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης έφυγε από τη ζωή στις 8 Μαρτίου 2023. Γεννημένος στο Βόλο το 1943, σπούδασε κινηματογράφο, μαθήτευσε δίπλα στον Αλέξη Δαμιανό και εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στις τάξεις των κινηματογραφιστών του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Υπηρέτησε με συνέπεια το όραμά του για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική κληρονομιά, τόσο μέσα από τις ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε, όσο και μέσα από τις τηλεοπτικές παραγωγές ντοκιμαντέρ με εξέχουσα τη σειρά «Παρασκήνιο» με περισσότερα από 400 επεισόδια από το 1975 μέχρι το 2013, συνεργασίες με εκατοντάδες νέους κινηματογραφιστές, καλύπτοντας τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου μας, με επίκεντρο εξέχοντα πρόσωπα, τα έργα τους και τα γεγονότα. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη, παραγωγής 2016, αφιερωμένη στον Λάκη Παπαστάθη, όπου ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλάει για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, τα πρώτα του βήματα στον χώρο, την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τη μαθητεία δίπλα στον Αλέξη Δαμιανό, τη συνεργασία με τον Τάκη Χατζόπουλο και τη μακρά πορεία τους στο «Παρασκήνιο». Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Τηλεόραση
#Κινηματογράφος
#ΛάκηςΠαπαστάθης
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_videoΔημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες