Σαν Σημερα 7 Μαρτιου 2004

Ιστοριες της 7ης Μαρτιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπανταΣαν σήμερα το 2004
Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων

τα άπανταΠριν τον 19ο Αιώνα

321 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με διάταγμά του καθιερώνει την Ημέρα του Ηλίου (Dies Solis στα λατινικά) ως ημέρα αργίας στην αυτοκρατορία.

1274 Πεθαίνει ο Τόμας Ντ’ Ακουίνας, γνωστότερος ως Θωμάς ο Ακινάτης, Ιταλός θεολόγος, από τους διαμορφωτές του δόγματος της Καθολικής Εκκλησίας.

1530 Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η’ ζητά από τον Πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο Πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Από τότε η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την Καθολική και έχει κεφαλή της τον εκάστοτε βασιλιά.

1785 Το συνολικό του έργο αλλά κυρίως το διήγημά του » I prommessi sposi» θέτουν ξεκάθαρα το ερώτημα για το αν τους λαούς τους απελευθέρωσαν τα βόλια ή τα γράμματα. Η απελευθερωμένη και ενοποιημένη Ιταλία έναν πατέρα είχε για τη λογοτεχνίας της: Και ήταν ο γεννημένος στις 7 Μαρτίου του 1785, Alessandro Manzoni

Στον 19ο Αιώνα

1875 Γεννιέται ο συνθέτης Μορίς Ραβέλ στο Σιμπούρ της Γαλλίας.

1876 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

Στον 20ο Αιώνα

1908 Γεννιέται η Ιταλίδα ηθοποιός Άννα Μανιάνι.

1918 Οι μπολσεβίκοι αλλάζουν το όνομά τους σε «Ρωσικό Κομουνιστικό Κόμμα».

1921 Με διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου αρχίζει η Μικρασιατική Εκστρατεία.

1936 Τα γερμανικά στρατεύματα υπό τον Χίτλερ εισβάλλουν στην αποστρατικοποιημένη Ρηνανία, παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και το Σύμφωνο του Λοκάρνο. Οι κυβερνήσεις Αγγλίας και Γαλλίας δεν αντιδρούν.

1943 Μαζεύτηκαν οι καπεταναίοι στο Βόιο. Μαζεύτηκαν και οι αντάρτες. Και κίνησαν για τον Φαρδυκαμπο. Στα ζερβά η Σιάτιστα, στα δεξιά το Τσοτυλι. Εκεί, στον Φαρδύκαμπο, το Εαμικο κίνημα κατέγραφε την πιο λαμπρή του νίκη

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1948 Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα.

1968 Πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1979 Αποκαλύπτεται η ύπαρξη δακτυλίου από «διαστημική σκόνη» γύρω από τον πλανήτη Δία.

1980 Το Ελ Σαλβαδόρ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και εθνικοποιεί τις τράπεζες, τον καφέ και τη ζάχαρη.

1993 Στο Αφγανιστάν, οι αντίπαλοι ηγέτες υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία με σκοπό να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Καμπούλ, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών.

1996 Στην Τουρκία, ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ καταδικάζεται σε 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή με την κατηγορία της αναμόχλευσης παθών.

1999 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Στον 21ο Αιώνα

2003 Συλλαμβάνονται δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Σαάντ και Χάμζα Μπιν Λάντεν, στο Ραμπάτ του νοτιανατολικού Αφγανιστάν μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων.

2004 Περίπου 7,6 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.

2009 Εκτοξεύεται το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler, σχεδιασμένο να βρει πλανήτες που έχουν τροχιά γύρω από αστέρια όπως η Γη.

2012 Πεθαίνει η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη.

ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ

Η Σμαρούλα Γιούλη ξεκίνησε από «παιδί-θαύμα» στα εννέα της χρόνια, στην πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Φωνή της Καρδιάς» (1943). Η καριέρα της συνδέθηκε άρρηκτα με τον Μίμη Φωτόπουλο, με τον οποίο τους έδενε βαθιά φιλία. Αν και εγκατέλειψε νωρίς τον κινηματογράφο, αφοσιώθηκε στην μεγάλη της αγάπη, το θέατρο, και μαζί με τον συζυγό της Βαγγέλη Λειβαδά, ανέβασαν σπουδαίες παραστάσεις, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας νέους ηθοποιούς.

Σήμερα, εννέα χρόνια από τον θάνατό της, θυμόμαστε την φινετσάτη Σμαρούλα, μέσα από τους ρόλους της στις ταινίες «Ο Θόδωρος και το Δίκανο», «Η Καφετζού», «Το Σωφεράκι», «Εκείνες που δεν πρέπει να Αγαπούν» και «Έλα στο Θείο».

#remembering #smaroulagiouli

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες