Ιστοριες της 3ης Φεβρουαριου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα
τα άπαντα
πριν τον 20 Αιώνα
1468 Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας.
1488 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάζ φτάνει στον κόλπο Μόσσελ περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος και γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που ταξίδεψε τόσο νότια.
1811 Γεννιέται στις ΗΠΑ ο Οράτιος Γκρίλι, δημοσιογράφος και πολιτικός ηγέτης, μέγας πολέμιος του θεσμού της δουλείας, κατά την περίοδο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο.
1815 Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τυριού στην Ελβετία.
1830 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας
Σήμερα είναι τα γενέθλια του νέου ελληνικού κράτους.
Σαν σήμερα αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους…
Δημοσιεύτηκε από Aristides Hatzis στις Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021
1870 Στις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς.
#OTD in 1870 the 15th Amendment was adopted. It states: “The right of citizens of the United States to vote shall not be…
Δημοσιεύτηκε από U.S. EMBASSY ATHENS στις Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021
1874 Γεννιέται η Αμερικανίδα πρωτοποριακή συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, τόσο με την πένα της, όσο και με την ισχυρή προσωπικότητα της.
Στον 20ο Αιώνα
1908 Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).
1929 Ιδρύεται η Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.
1931 Στην Κινέττα των Μεγάρων, κρατικά όργανα σκοτώνουν μέσα στο καλύβι του το φτωχό αγρότη Χριστόπουλο ή Μωραΐτη, γιατί χρωστούσε φόρους στο κράτος. Οι δολοφόνοι βάζουν, στη συνέχεια, φωτιά στο καλύβι και εξαφανίζονται.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
1952 Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.
1959 Δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως “Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική”.
1966 Προσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.
1969 Το Παλαιστινιακό Εθνικό Κογκρέσο επιλέγει τον Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Απόσπασμα από την εξαιρετική ταινία του Νίκου Φώσκολου «Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα», που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1969.
#ffdrama #foskolos #kazakos #karagianni
Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018
Η πρώτη "φυσαρμόνικα" στους δρόμους της Αθήνας – 3 Φεβρουαρίου 1978
#ΣανΣήμερα 3 Φεβρουαρίου 1978 κυκλοφορεί δοκιμαστικά στους δρόμους της Αθήνας το πρώτο λεωφορείο «φυσαρμόνικα», συγκεκριμένα στη γραμμή Άνω Κυψέλη- Φιλοπάππου, πριν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Κάτοικοι επιβιβάζονται στο νέο αρθρωτό λεωφορείο, το “υπερλεωφορείο” όπως περιγράφεται στο σπηκάζ του βίντεο: "με συνολικό μήκος 26 μέτρων και χωρητικότητας μέχρι 200 ατόμων". Λεωφορεία του τύπου αυτού κατασκευάζονταν από εγχώρια βιομηχανία όπως μας πληροφορεί ο Τύπος της εποχής (εφημ. «Μακεδονία», 3/2/78, σελ.3).
Οι επιβάτες, αν και άγνωστοι μεταξύ τους, μιλούν με τον διπλανό τους και συζητούν. Κάποιοι άλλοι κοιτούν τον φακό της κάμερας. Η επιβίβαση γινόταν από την πίσω πόρτα, με τον έλεγχο του εισπράκτορα, όπως βλέπουμε στα πλάνα. Τα παλιά αστικά λεωφορεία είχαν τον δικό τους εισπράκτορα που καθόταν σε ειδική θέση κοντά στην πίσω πόρτα του λεωφορείου. Τα εισιτήρια, που ήταν μικρά χαρτάκια διαφόρου χρώματος αναλόγως της αξίας τους, κόβονταν μέσα στο λεωφορείο. Τη δεκαετία του ’80 καταργήθηκαν οι εισπράκτορες των αστικών λεωφορείων.
Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών
#ΕΡΤΑρχείο_ΜέσαΜαζικήςΜεταφοράς #αστικόλεωφορείοΕΡΤ
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_videoΔημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022
1989 Πέθανε ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Τζων Κασσαβέτης.
1992 Στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο της ΕΟΚ, 1.000 διαδηλωτές από την ΠΓΔΜ πραγματοποιούν συγκέντρωση, διεκδικώντας την αναγνώριση από τους “12” της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας τους με το όνομα “Μακεδονία”.
1994 Κατά την διαδικασία επανόδου του στην Γη, το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Discovery» εκρήγνυται, μεταφέροντας πέντε Αμερικανούς αστροναύτες και ένα Ρώσο κοσμοναύτη.
1995 Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κρίνει αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, που κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι»
Στον 21ο Αιώνα
2003 Παραιτείται από Πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ
2004 πεθαίνει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ποιητής και δοκιμιογράφος. (Γεν. 1915)
2006 Ένας μυστηριώδης θάνατος στελέχους της Vodafone σε μια κρίσιμη ημερομηνία, μία ημέρα πριν από την επίσημη αναφορά του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών στον πρωθυπουργό, δίνει διαστάσεις θρίλερ στην πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για την αυτοκτονία ,σύμφωνα με τις αρχές, του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους στην ασφάλεια του λογισμικού της εταιρείας, η οποία έγινε δύο ημέρες μετά την εσωτερική ανακάλυψη της υποκλοπής και την περίεργη διαγραφή του λογισμικού με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της Vodafone, Γιώργου Κορωνιά
2006 Οι Αρχές της Ημαθίας βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτοφανούς τραγωδίας, καθώς ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006, φέρεται να δολοφονήθηκε από συνομηλίκους του. Άκαρπες οι έρευνες για τη σορό του άτυχου παιδιού
2010 Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον κ. Παπούλια υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε σήμερα το πρωί 3 Φεβρουαρίου 2022 από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης. Γεννημένος τον Απρίλιο του 1929 στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε διαπρεπής ανώτατος δικαστικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990.
Στο απόσπασμα της συνέντευξής του στον Γιάννη Τζαννετάκο για τη σειρά εκπομπών «Εξιστορείν και Ιστορείν», παραγωγής 2007, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για την εμπλοκή του ως ανακριτής στη δίκη για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες