Σαν Σημερα 2 Φεβρουαριου 1950

Ιστοριες της 2ας Φεβρουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα


Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων – 2 Φεβρουαρίου


ΗΜΕΡΑ ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑΣ

Ποιος να φανταζόταν ότι οι τσίχλες έχουν και αυτές την τιμητική τους! Η ημέρα τσιχλόφουσκας γιορτάζεται την πρώτη Παρασκευή του Φεβρουαρίου και εμείς δεν χάσαμε ευκαιρία, ξετρυπώνοντας αγαπημένες τσιχλόφουσκες του ελληνικού κινηματογράφου! 🫧

Όλα ξεκίνησαν όταν το 2006 μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων σκέφτηκε να θεσπίσει αυτή τη μέρα με στόχο να μαζευτούν χρήματα από κάθε μαθητή που συμμετείχε στην δράση μασώντας τσίχλα κατά τη διάρκεια της μέρας, για να δοθούν σε καλούς σκοπούς.

Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Ο Θόδωρος και το Δίκανο», «Ο Αστερισμός της Παρθένου», «Η Ωραία του Κουρέα», «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι», «Οι Βάσεις και η Βασούλα» και «Οι Κυρίες της Αυλής».

#BubbleGumDay #ΗμέραΤσιχλόφουσκας #worlddays
#finosfilm #greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywood

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2012 κύριο θέμα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων





τα άπαντα



πριν τον 20 Αιώνα

1653 Ιδρύεται στις ΗΠΑ η πόλη Νέο Άμστερνταμ, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη.

1782 Γεννήθηκε ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), γάλλος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 6/11/1835)

1795 Ο Γάλλος σεφ, Νικολά Απέρ, ανακαλύπτει τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης.

1828 Ιδρύεται από τον Ιωάννη Καποδίστρια η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα, και καθιερώνεται ο Φοίνικας ως εθνικό νόμισμα.

1853 Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

1880 Τοποθετείται στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο πρώτος ηλεκτρικός φανοστάτης.

1882 Γεννιέται στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός συγγραφέας του “Οδυσσέα” και των “Δουβλινέζων” Τζέιμς Τζόις. Πεθαίνει το 1941 σε ηλικία 59 ετών

Στον 20 Αιώνα

1905 Γεννιέται στην Πετρούπολη της Ρωσίας η Αyn Rand, ηγετική φυσιογνωμία και θεωρητικός των φιλελευθεριστών στις ΗΠΑ

#ΣανΣήμερα το 1905 γεννιέται στην Πετρούπολη της Ρωσίας η Αyn Rand, ηγετική φυσιογνωμία και θεωρητικός των…

Δημοσιεύτηκε από Εκδόσεις Κριτική στις Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

1907 Πέθανε ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.

1911 Γιατροί από την Μινεσότα των ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι ο τέτανος μπορεί να αντιμετωπισθεί με εμβολιασμό.

1920 Η Εσθονία διακηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

1922 Γεννήθηκε ο Άλμπερτ Σατζ, αμερικανός ερευνητής, που ανακάλυψε την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης. (Θαν. 17/1/2005)

1935 Δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο πολύγραφος, πιο γνωστός ως ανιχνευτής της αλήθειας

1940 Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.

1943 Παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραν, στην ΕΣΣΔ, τερματίζοντας μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που κράτησε 140 μέρες. Οι Γερμανοί στρατιώτες παραδίδονται παρά τη δήλωση του Χίτλερ: “Η παράδοση αποκλείεται. Το στράτευμα θα αμυνθεί μέχρι τέλους”.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 1945 Αρχίζουν οι συνομιλίες για την τελική Συνθήκη της Βάρκιζας, με την οποία οι μαχητές του ΕΑΜ παραδίδουν τα όπλα τους.

1947 Μία φωτεινή επιγραφή με το σύνθημα «Να φύγουν οι Άγγλοι» αναρτάται στην Ακρόπολη. Οι δράστες συλλαμβάνονται και η αστυνομία ανακοινώνει ότι πίσω από το εγχείρημα κρύβεται κομμουνιστικός δάκτυλος. Όντως, ήταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού.

1950 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως. [γεν. 13/9/1873]

1953 Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Το Σωφεράκι».

ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ

«Άμα είναι ο Βάγγος στο βολάν, μη φοβάσαι χάρο»
#ffatakes #fotopoulos #tosoferaki

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Το Σωφεράκι» έγινε σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1953.

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

1960 Πρεμιέρα για την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες».

2 Φεβρουαρίου 1960 – Πρεμιέρα για την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», που σατιρίζει…

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

1970 Πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο Μπέρτραντ Ράσελ, Αγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος

1982 Στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, με διαταγή του προέδρου της χώρας Χαφέζ αλ Άσαντ, επιτίθενται κατά του χωριού Χαμάκαϊ και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν εξέγερση των «Αδελφών Μουσουλμάνων»

1996 Πεθαίνει στις ΗΠΑ ο διάσημος ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος Τζιν Κέλι, σε ηλικία 83 ετών, μετά από αλλεπάλληλα καρδιακά επεισόδια

1997 Πέθανε ο Θεόδωρος Στάμος, ελληνοαμερικανός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. (Γεν. 31/12/1922)

1998 Αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σχεδόν όλοι οι αγρότες της χώρας, άλλοι με συμβολικούς αποκλεισμούς υπουργείων, άλλοι με αποκλεισμούς εθνικών οδών και λιμανιών. Εκατοντάδες τρακτέρ είναι παραταγμένα εκατέρωθεν της εθνικής οδού στην περιοχή της Λάρισας, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παραπέμποντάς τους στον υπουργό Γεωργίας και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

1998 Αεροσκάφος συντρίβεται σε βουνό κοντά στην περιοχή Κάραγιαν ντε Όρο στις Φιλιππίνες και σκοτώνονται 104 άνθρωποι

2000 Διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή κηρύσσουν την περιοχή των Πρεσπών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, κατά τη συνάντησή τους στη Φλώρινα. Η περιοχή παίρνει το όνομα «Βαλκανικό Πάρκο Πρεσπών»

2006 Μέγα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη

2009 Ο Γιώργος Παντελάκης, εμβληματικός πρόεδρος του ΠΑΟΚ, διέσχιζε την οδό Μητροπόλεως στο ύψος της Αριστοτέλους και παρασύρθηκε από διερχόμενη μηχανή. Έπεσε στο δρόμο τραυματισμένος στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματά του.

2013 Πεθαίνει ο Πόντιος λυράρης Γιώργος Αμαραντίδης

2017 Πεθαίνει ο Μίλτος Παπαποστόλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

2023 Πεθαίνει ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με σημαντική συνεισφορά στον χώρο των βιβλιοθηκών και της επιστημονικής πληροφόρησης

Φίλιππος Τσιμπόγλου 1956-2023

«Έφυγε» σήμερα απροσδόκητα από τη ζωή ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου, εκσυγχρονιστής και οραματιστής ο οποίος εργάστηκε ακούραστα και με έμπνευση και ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μεταφοράς της Βιβλιοθήκης από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ.
Σπούδασε οικονομικά και βιβλιοθηκονομία. Εργάστηκε για περισσότερο από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου διετέλεσε διευθυντής από το 1999 ως το 2014 συνεισφέροντας στη δημιουργία των πρώτων συλλογικών καταλόγων κυπριακών βιβλιοθηκών. Είχε δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον κλάδο της Επιστήμης της Πληροφόρησης και της Επιστημονικής Επικοινωνίας (Scholarly Communication), ενώ η παρουσία του σε τοπικά και διεθνή συνέδρια υπήρξε πάντα καίρια.

Το όραμά του για το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες υπήρξε καθοριστικό σε όλη την επιστημονική και επαγγελματική του πορεία. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014 συνέβαλε στην ένταξή της στην ψηφιακή εποχή ως υπεύθυνος σχεδιασμού πρότυπων καινοτόμων υπηρεσιών που ενισχύουν το ρόλο της στην κοινωνία και αποτελούν κεντρικές υπηρεσίες μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Στο απόσπασμα, που προέρχεται από ρεπορτάζ στο πλαίσιο της εκπομπής "Φλερτ", το 2020, ακούμε τον Φίλιππο Τσιμπόγλου να εξηγεί τι σημαίνει Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και γιατί αποτελεί θεματοφύλακα του Ελληνικού Πολιτισμού.

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΦίλιπποςΤσιμπόλγου
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023



Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες