Παρεξηγημενο ζιζανιο η γλιστριδα

Λοιπόν σήμερα σας έχω μια ωραία έκπληξη. Θα μιλήσουμε για τη γλιστρίδα που είναι ενα παρεξηγημένο ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού και εχει ενα μοναδικό χαρακτηριστικό. Εχει περισσότερα ω-3 λιπαρά ακόμη και απο τον σολωμό …

Επίσης η χρήση της γλιστρίδας ως θεραπευτικού φυτού στην Ευρώπη, στο Ιράν και στην Ινδία έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν.

Στην αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, και των δαγκωμάτων από σαύρες.

Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγεία. Μάλιστα η γλιστρίδα εθεωρείτο από παλαιά πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Αρα μια πολυ ωραία επιλογή και πολυ φτηνή.

Την εκφραση που λέει ‘ γλυστρίδα εφαγες και μιλάς τόσο πολυ’, πιθανά τη ξέρετε.
Την εξήγηση σας τη εχω για έκπληξη, αργότερα.

Ενα πράγμα ομως που δεν είναι πολυ γνωστό, είανι οτι ο Διοσκουρίδης την αποκαλούσε φάρμακο κατα της μοιχείας, γιατί έχει μεγάλη καταπραυντικη δράση, και έτσι ηρεμούσε τις σεξουαλική διάθεση.

Επομένως όσοι σας πασάρουν συμπληρώματα για ω-3 πείτε τους οτι ο Κουρέτας μας είπε να τρώμε μια σαλάτα γλιστρίδα, η να τρώμε 3 καρύδια. Εχουν μας ειπε οσα ω-3 χρειαζόμαστε.