Όταν το αυγοτάραχο γίνεται “bottarga”…

Ο πυρήνας του αυγοτάραχου, τρώγεται με κουταλάκι και παρουσιάζει σχεδόν την ίδια συμπεριφορά με το χαβιάρι. Έχει αρώματα αχινού, φρούτων, καθώς και όλες τις γεύσεις, που αναγνωρίζει η γλώσσα μας.

Ταιριάζει τόσο με ριζότο, όσο και με πάστα. Πρόκειται για το προϊόν, στο οποίο υποκλίνεται ο παγκοσμίου φήμης chef, Ferran Adria, κι εμείς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να το εξάγουμε.

Αναλογιστείτε ότι η ονομασία bottarga για το αυγοτάραχο είναι παγκοσμίως γνωστή, καθότι πρόκειται για μία λέξη με απόλυτα ελληνική προέλευση. Όταν μιλάμε στο Αιτωλικό κόβουμε τα φωνήεντα. Κι έτσι το αβγοτάραχο, το λέμε “βοτάραχο”. Το γράφουμε μάλιστα κατά τον ίδιο τρόπο. Όταν παλαιότερα στέλναμε ποσότητες στην Ιταλία, γράφαμε ‘βοτάραχα’ στις συσκευασίες κι οι Ιταλοί άρχισαν να το αποκαλούν “bottarga”, κάνοντας γνωστή την ονομασία σε όλο τον κόσμο. Μία λέξη, η οποία προηγουμένως δεν σήμαινε απολύτως τίποτα.

Στο Αιτωλικό που το παράγουμε δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και το κράτος πετάει αετό.Οι επιδοτήσεις θα είχαν χρησιμότητα για την πρόσληψη τεχνοκρατών, αλλά και νέων ανθρώπων με ερευνητικό και επιστημονικό υπόβαθρο σε συγκεκριμένους κλάδους της παραγωγής.

ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ