Τα λάθη των εκτιμήσεων του ΔΝΤ παραδέχθηκε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ταμείου Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ πιο υψηλό από αυτό που είχαν προβλέψει». «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία», ανέφερε, προσθέτοντας ένα ακόμη λάθος στις εκτιμήσεις του Ταμείου στο πλαίσιο των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι στην πρώτη πενταετία το λάθος των εκτιμήσεων ήταν η αισιοδοξία, ενώ στη συνέχεια η απαισιοδοξία.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως είπε η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι επιτυχής και θα καταλήξει σε τεχνική συμφωνία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

«Θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο».

«Δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους» είπε και πρόσθεσε: «Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα».



Εξήγησε δε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: «Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι:

α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και

β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Προειδοποίησε πάντως πως «η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία» για να προσθέσει: «Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

Παραδέχθηκε πάντως πως το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ότι ανέμενε το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα τόνισε.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν «είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση».

Πάντως ο Τόμσεν προέβλεψε ότι και οι δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχαν προβλέψει.

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τους δανειστές να ολοκληρώσουν γρήγορα την αξιολόγηση. Τέλος, ζήτησε από τους ευρωπαίους «μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τα μέτρα ελάφρυνσης».

Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις Τόμσεν για την Ελλάδα

γιά όσους ενδιαφέρονται και έχουν χρόνο να εμβαθύνουν
στις απόψεις του φιμωμένου απο τα μέσα ενημέρωσης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου