Συμβαντα σαν Σημερα την 22α Απριλιου 1894

Ιστοριες της 22ας Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


Παγκόσμια Ημέρα της Γης μια ξεχωριστή ημέρα που γιορτάζεται στον πλανήτη μας με ένα και μοναδικό στόχο: την ενίσχυση της…

Δημοσιεύτηκε από Θοδωρής Ζαγοράκης / Thodoris Zagorakis στις Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022

Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεωνΤο “Έπος” του 2015


Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

απεργια μμε εσηεα

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1500 Ο πορτογάλος εξερευνητής, Πέδρο Αδράλες Καμπράλ, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που φτάνει στη Βραζιλία.

1519 Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές ιδρύει την Βέρα Κρουζ στο Μεξικό.

1616 Πεθαίνει ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας, λογοτέχνης με το πιο γνωστό έργο του, που εκδόθηκε αρχικά το 1605 και το δεύτερο μέρος του το 1615 “Δον Κιχώτης”.

1724 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant . Το σημαντικό έργο του, κινείται ανάμεσα στον ορθολογισμό και τον εμπειρισμό.

Στον 19ο Αιώνα

1870 Γεννιέται ο Vladimir Lenin, Ρώσος πολιτικός, ηγέτης της Ρωσίας και αρχηγός των Μπολσεβίκων για την επανάσταση το 1917.

1894 Πεθαίνει ο Κώστας Κρυστάλλης, Έλληνας πεζογράφος και ποιητής. («Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης»)

1897 Η Μάχη των Φαρσάλων κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1904 Γεννιέται ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, θεωρητικός φυσικός, γνωστός και ως ο πατέρας της ατομικής βόμβας και διευθυντής για το “Σχέδιο Manhattan”, το μυστικό πρόγραμμα κατασκευής του πρώτου πυρηνικού όπλου στον κόσμο, στο Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό.

1912 Η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης.

1912 Η Πράβδα, το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.

1915 Χημικά όπλα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 γάλλοι στρατιώτες.

1919 Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο εκχωρεί στην Ελλάδα την άδεια για την κατάληψη της Σμύρνης, με σκοπό την τήρηση της τάξης και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στο πλαίσιο της εφαρμογής της επικείμενης συνθήκης των Σεβρών επί των ηττηθέντων Τούρκων. Ο ελληνικός στρατός εστάλη εκεί από τους συμμάχους δίκην χωροφύλακα, χωρίς η Ελλάδα να έχει δικαιώματα επί της Σμύρνης και της ευρύτερης ηπειρωτικής της περιοχής. Μόνο μετά από 5 χρόνια και αφού θα διενεργείτο δημοψήφισμα, θα αποφασιζόταν η τύχη της Σμύρνης και σε ποια χώρα θα περνούσε.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1928 Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

Σεισμός Κορίνθου – 22 Απριλίου 1928

#ΣανΣήμερα Πριν από 85 χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1928, ώρα 22:14, σημειώνεται ισχυρός σεισμός στην περιοχή της Κορίνθου, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος πέντε χιλιομέτρων και το επίκεντρό της περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, κοντά στη διώρυγα και εντός του τριγώνου Κόρινθος-Καλαμάκι-Λουτράκι. Από το σεισμό καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των περίπου δύο χιλιάδων κτιρίων της πόλης της Κορίνθου, κυριολεκτικά ισοπεδώνοντας την πόλη, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και σε γειτονικά χωριά και οικισμούς όπως το Λουτράκι. Οι καταστροφές ήταν σαφώς δυσανάλογες του μεγέθους του σεισμού και σε αυτό συνεισέφεραν το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού, το ασταθές υπέδαφος και η χαμηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής των κτιρίων της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο τα θύματα και οι τραυματίες περιορίστηκαν σημαντικά, οι πηγές καταγράφουν 20 νεκρούς και 30 τραυματίες, χάρη στις πολλές μικρές σεισμικές δονήσεις που είχαν προηγηθεί και επέτρεψαν στην πλειοψηφία των κατοίκων να εξέλθει εγκαίρως από τις οικίες. Με αφορμή την καταστροφή της Κορίνθου από το σεισμό εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα νέοι κανονισμοί αντισεισμικής κατασκευής. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 85 ετών από τον καταστροφικό σεισμό του 1928 στην Κόρινθο παρουσιάζει απόσπασμα από τη σειρά ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ με σχετικό αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από επίκαιρα της εποχής.
#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023

1931 Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.

1939 Πεθαίνει ο Γεώργιος Κατεχάκης, στρατιωτικός και πολιτικός του Ελευθερίου Βενιζέλου, τρεις φορές Υπουργός των Στρατιωτικών.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό Ύδρα, από σφοδρή αεροπορική γερμανική προσβολή.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1957 Γεννιέται ο Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός πολιτικός, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ευρωεκλογές 2014).

1959 H διάσημη Αγγλίδα μπαλλαρίνα Margot Fonteyn, αφήνεται ελεύθερη από φυλακή του Παναμά, όπου έμεινε για 24 ώρες. Αιτία ήταν ο σύζυγός της Dr. Roberto Arias, πρέσβης του Παναμά στο Λονδίνο, για τον οποίο υπήρχαν φήμες, ότι μαζί με άλλους θα προσπαθούσαν να ανατρέψουν το καθεστώς στον Παναμά του Ernesto de la Guarda.

1969 Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

1970 Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1994 Πεθαίνει ο Richard Nixon, 37ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, γνωστός για την απόφασή του να εμπλακεί η Αμερική στο πόλεμο του Βιετνάμ και για το σκάνδαλο Watergate, που τον ανάγκασε σε παραίτηση στις 9 Αυγούστου 1974.

Στον 21ο Αιώνα

2004 Τουλάχιστον 160 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μαθητές, πάνω από 1.300 άνθρωποι τραυματίζονται και 8.000 κατοικίες καταστρέφονται, όταν αναφλέγεται πυρίτιδα από ηλεκτρικά καλώδια, που ακολούθησε τη σύγκρουση δύο τρένων στην πόλη Ριονγκτσόν της Βόρειας Κορέας, τα οποία μετέφεραν γκάζι και βενζίνη. Αν και αρχικά οι αρχές της χώρας είχαν εμποδίσει τη διαρροή πληροφοριών προς τα ξένα ΜΜΕ και δεν έδιναν καμία πληροφορία για το συμβάν, τελικά έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, αρνούμενες, ωστόσο, να δεχτούν βοήθεια από τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

2014 Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώνονται και 80 τραυματίζονται σοβαρά σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Κονγκό.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες