Στην τελευταία ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Jean-Claude Juncker ανέφερε την Ελλάδα ως μια από τις επιτυχίες της θητείας του, τονίζοντας μάλιστα ότι ήταν από τα θέματα που του είχαν προκαλέσει «ανησυχία». «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως για μεγάλο διάστημα είχε πληγεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και ήθελε να δράσει υπέρ της χώρας μας.
Αφού έκανε μια ανασκόπηση στις «μακρές νύχτες» που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις, επισήμαινε ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο «ελληνικό ζήτημα».
Συγκεκριμένα είπε ότι «πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Εγώ πίστευα, αφελώς, ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της Ε.Ε.», για να καταλήξει ότι «ήταν προς το συμφέρον της Ε.Ε. να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης».
Εν είδει απολογισμού της τελευταίας πενταετίας, ο Jean-Claude Juncker αναφέρθηκε στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Επιτροπής του, όπως και στις διάφορες σημαντικές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όπως η προσφυγική κρίση, το Brexit, αλλά και η Ελλάδα. Επισήμανε κατ’ αρχάς ότι το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα η Ευρώπη ήταν «ευάλωτη», ταλανιζόταν από διάφορες «ρήξεις» και «δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή». «Προσπάθησα να στήσω μια πολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι επίτροποι που επέλεξε ήταν εκλεγμένοι είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο.
Τόνισε, μάλιστα, πως το επενδυτικό πακέτο που πρότεινε, ξεπέρασε τα 430 δισεκατομμύρια ευρώ και δημιούργησε πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επίσης, σημείωσε ότι κατάφερε να εισαγάγει μια πιο ευέλικτη ανάγνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά τις αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε ότι ναι μεν η Ευρώπη κατάφερε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, ωστόσο ο απολογισμός θα ήταν καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο των κρατών-μελών. «Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. επικράτησε η εσωτερική πολιτική έναντι της αρχής της αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά για κάποιες «αποτυχίες», δηλαδή για κάποιες προσπάθειες που δεν απέδωσαν καρπούς, αναφέρθηκε στη μη επανένωση της Κύπρου, στη μη επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία και στη μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Για το τελευταίο, ανέφερε ότι δεν ήταν ευθύνη της Επιτροπής, αλλά καθυστερεί εξαιτίας της έλλειψης προσπαθειών από τα κράτη-μέλη. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να θεσπιστεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως «χωρίς τραπεζική ένωση, δεν υπάρχει νομισματική ένωση».
Σχετικά με το Brexit διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε ακούραστα για να διαπραγματευτεί και να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, να σεβαστεί την απόφαση του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το «χάσιμο χρόνου και ενέργειας». «Λυπάμαι για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ένωση, αλλά τουλάχιστον κάναμε οτιδήποτε μπορούμε για να προετοιμάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα ενδεχόμενα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της Μάγχης», τόνισε. «Οι διαπραγματευτές μας –κυρίως ο Michel Barnier– για άλλη μια φορά, έδειξαν τη δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητά μας. Η συμφωνία που επιτύχαμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τα αιτήματα κι όλες τις απαιτήσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τα γεγονότα στο Westminster. Άλλωστε αυτό το κοινοβούλιο δεν μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία, πριν αυτή εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο αντιστοίχως», επισήμανε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Juncker δήλωσε «περήφανος» που αποτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα «μικρό κομμάτι» σε κάτι «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό». «Πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά των ηλίθιων εθνικισμών», τόνισε. «Ζήτω η Ευρώπη», αναφώνησε, κατεβαίνοντας από το βήμα.
Στη συνέχεια σχολίασαν με τη σειρά τους την θητεία του Juncker οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Πρώτος, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP), o Manfred Weber ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο για το έργο του, σημειώνοντας ότι πάνω απ’ όλα αγωνίστηκε για τη «δημοκρατική Ευρώπη» και για τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών μερών, μέσα από «σωστούς συμβιβασμούς». Όπως είπε, κατάφερε η Ε.Ε. να λύσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και τώρα η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση, με περισσότερες θέσεις εργασίας, με νέες εμπορικές συμφωνίες, έχοντας προσφέρει βοήθεια στην Αφρική και έχοντας αντιμετωπίσει το Brexit. Επίσης, σημείωσε πως χάρη στον Juncker έγινε σαφές σε όλους πως πίσω από τους κανόνες και συγκεκριμένα όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, υπάρχουν «άνθρωποι» κάτι που πρέπει να γίνεται «σεβαστό» και να λαμβάνεται «σοβαρά» υπόψη.
Από την άλλη, η Iratxe García Pérez, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), δήλωσε πως οι προσπάθειες της απερχόμενης Επιτροπής για αποστασιοποίηση από τη λιτότητα ή για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στο προσφυγικό είχαν τη στήριξή της ομάδας της, ωστόσο «έμειναν στα μισά». Όπως επισήμανε, η Επιτροπή πολλές φορές παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια, που όμως σκόνταφταν στην έλλειψη βούλησης από τη μεριά των κρατών-μελών.
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας Renew Europe πάλι, Dacian Ciolos, με επαινετικά λόγια για τη θητεία του Juncker, σημειώνοντας πως πέτυχε πολλά όσον αφορά κυρίως την «ευρωπαϊκή ενότητα», καθώς απέτρεψε αυτούς που ήθελαν την διάλυση της Ε.Ε. να πετύχουν αυτό που ήθελαν. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της Ε.Ε. που είναι το σχέδιο Juncker, το οποίο στήριξε πολλές επιχειρήσεις και απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να δρομολογήσει καινοτόμα προγράμματα.
Στον αντίποδα των παραπάνω, σκληρή κριτική απέσπασε ο Juncker από την εκπρόσωπο του κόμματος Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), της Marine Le Pen, ο οποίος ανέφερε πως άφησε την Ευρώπη σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που την βρήκε, πιο «διαιρεμένη και αδύναμη», επισημαίνοντας ότι η θητεία του ήταν η «χειρότερη των τελευταίων ετών».
Τέλος, κριτική ως προς την κοινωνική πολιτική της Ε.Ε. άσκησε η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), ενώ οι Πράσινοι (Greens/EFA) σημείωσαν πως ενώ το έργο της απερχόμενης Επιτροπής είχε αρκετά θετικά σημεία, χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια ειδικά όσον αφορά την πολιτική για τη κλιματική αλλαγή.
Πηγές: Kappa News , European Commission’s Audiovisual Service