Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, σημείωσε. Η χώρα σας τα έχει πάει «περίφημα» στην δημοσιονομική προσαρμογή και τώρα θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Όπως είπε απαιτείται ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα πολιτικής και απελεύθερωση πόρων για επενδύσεις.
Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις επέμεινε στην πάγια θέση του Ταμείου. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η δέσμευση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό όπως είπε είναι αναγκαίο όχι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά για να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, που θα επιτρέψει αναπτυξιακές πολιτικές.
Ο ίδιος ανέφερε πως είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, Ωστόσο εστίασε στην ανάγκη αλλαγής του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να καταστεί ποιο φιλική προς την ανάπτυξη.
Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα στην Ελλάδα. Και συνεπώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Παρόλα όμως αυτά, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου. Θέση που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προώρη αποπληρωμή των δανείων
Θετικός εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν στην προοπτική προώρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
«Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας πως η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες.
Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφέρουμε, ότι το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή θα μεταφέρει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτο θα γίνει στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το αίτημα αφορά μερική αποπληρωμή οφειλών προς το Ταμείο συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν οι δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να δοθούν έως το τέλος του 2020 ή έως τις αρχές του 2021. Και αυτό προκειμένου ο ρόλος του ΔΝΤ να παραμείνει αναλλοίωτος μέχρι και το τέλος του 2022, οπότε λήγει η περίοδος αυξημένης εποπτείας.