Το δογμα της Τουρκιας έχει μετατραπει ...

Την εκτίμηση ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποκτά κρίσιμο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη εξέφρασε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο βουλευτής και επικεφαλής του τομέα εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο τομέας της ενέργειας (όπως είπε, όχι μόνο το αέριο αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) συνιστά τον παράγοντα – κλειδί, λειτουργώντας ως καταλύτης που δημιουργεί μομέντουμ για στενότερη συνεργασία στην περιοχή. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το «φιλόδοξο project» της μεταφοράς αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει αποκλείσει τον εαυτό της διότι δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού. «Το δόγμα της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της έχει μετατραπεί σε μηδενικούς γείτονες χωρίς προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να στέλνουν τα σωστά μηνύματα και να είναι αισιόδοξες για το μέλλον.

source: The Economist Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe