εναλλακτικη στρατηγικη εναντι της Τουρκιας

«Με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μια εναλλακτική στρατηγική έναντι της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχουμε πλέον μια μεγάλη αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο», παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) David Harris.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί. Αποτελεί συν τοις άλλοις, επεσήμανε, κίνητρο για δυνητικούς επενδυτές. Ο κ. Harris προέβλεψε ότι οι τρεις χώρες θα καταστούν άγκυρες της διεθνούς κοινότητας στην ανατολική Μεσόγειο, μαζί με ορισμένες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ίσως ο Λίβανος. Τα ρίσκα; «Τουρκία, Ιράν, Ρωσία», σύμφωνα με τον κ. Harris.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Harris συμπέρανε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα πλέον, κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, παρά τις πρότερες ιδεολογικές τους τοποθετήσεις, μοιράζονται τις δημοκρατικές αξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, γεγονός που συντέλεσε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ.

source: The Economist Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe