Η ελληνική κρίση με το βλέμμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Jean-Claude Juncker: “Δημιουργώντας το #euro, μετατρέψαμε μια απίθανη φιλοδοξία σε μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Τα χαρτονομίσματα στις τσέπες μας αξίζουν πολύ περισσότερα από τους αριθμούς που έχουν γραφτεί πάνω τους. Είναι το απτό σύμβολο μιας ενωμένης Ευρώπης.”


Jean-Claude Juncker: “Η αλήθεια είναι ότι η eurostat είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών από το 2004 έως το 2010. Πρέπει να αποδεχτώ το μέρος της ευθύνης μου. Ψήφισα κατά της πρότασης της Επιτροπής για μεγαλύτερη εξουσία και μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Άν κάναμε το σωστό, δεν θα είχαμε βιώσει ποτέ την ελληνική κρίση όπως τη βιώσαμε…”

Παρακολουθείστε το 3λεπτο βίντεο με υπότιτλους


Jean-Claude Juncker: “Για όσους από εμάς βρισκόμασταν στο επίκεντρο της καταιγίδας εδώ και μήνες, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και τεταμένες. Αλλά γνωρίζαμε τη σημασία του αγώνα. Ένας αγώνας για να ξεπεράσουμε χρόνια προκαταλήψεων, ιδεολογιών και κακοδιαχείρισης. Ένας αγώνας για να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης και να διαφυλαχθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Ένας αγώνας για να διασφαλιστεί ότι οι απαιτούμενες προσπάθειες έχουν νόημα – όχι σε ένα οικονομικό εγχειρίδιο αλλά στη ζωή του ελληνικού λαού. Σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή θέση της στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ. Μαζί, δείξαμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Και όλοι γνωρίζαμε ότι έπρεπε να είναι.”

Παρακολουθείστε το 3λεπτο βίντεο με υπότιτλους


Athanasios Athanasiou στο facebook

Για να μη μπερδευόμαστε με τα στατιστικά και το τι είπε ο Γιούνκερ, να σας θυμίσω τα εξής:

1) έγινε έλεγχος από τη eurostat βρέθηκαν παραποιημένα,
2) το βασικότερο πρόβλημα (πολιτικό) ήταν ότι ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ μπορούσε να τηλεφωνεί στον Πρόεδρο της στατιστικής αρχής και να του λέει "γράψε τόσο αλλιώς απολύεσαι".
3) αυτό κόπηκε μόνο μετά τον Οκτώβρη του 2009, πρακτικά και το 2011 θεσμικά. Ήταν η κύρια πρακτική από το 2004 ως το 2009
4) το βασικότερο πρακτικό πρόβλημα ήταν ότι η μεθοδολογία ήταν μπακάλικη: δεν ξέραμε τι ξοδεύαν οι δήμοι, πόσοι εργάζονταν και που, ποιος λάμβανε μισθοδοσία, τα νοσοκομεία δεν κάναν προϋπολογισμούς, τα υπουργεία ήταν ξέφραγο αμπέλι.

Η χώρα διέπραξε στατιστική απάτη για να κρύψει την ανεπάρκεια και την κακοδιαχείριση.

Η χώρα παραπέμφθηκε στο ΔΕΕ με διαδικασία επί παραβάσει, η οποία έληξε μόνο όταν διορθώθηκε η ποιότητα των στατιστικών.

Οι δράστες της στατιστικής απάτης ουδέποτε δικάστηκαν στην Ελλάδα. Ο φυσικός αυτουργός πέθανε και οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και αυτό λέει πολλά για το πολιτικό σύστημα.

Αντιθέτως άνθισαν θεωρίες συνωμοσίας από πάσης φύσεως ψεκασμένους και απατεώνες. Από ανθρώπους που ευεργετήθηκαν από το καθεστώς που διέπραξε την απάτη και έχουν κάθε λόγο να το λιβανίζουν ως σήμερα.

Το βασικότερο όμως όλων είναι πως η δημοσιονομική απόκλιση (και η απόκρυψή της) ήταν μια αμιγώς πολιτική πράξη, με πλήρη ώθηση από το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έπεσε στα βράχια γιατί δεν ήξερε ούτε πόσα πλήρωνε, ούτε σε ποιους τα πλήρωνε, ήθελε όμως (δόλος) να τα πληρώνει.

Μισθούς των 10.000 ευρώ σε ημετέρους σε θεσούλες σε δημόσιους φορείς, συστημικά υπερ-επιδόματα σε όλους του υπόλοιπους, μισθάρες γενικά στο δημόσιο , συνταξάρες 4000 – 5000 και εφάπαξ 200Κ (όχι δεν τα πλήρωσες με τις εισφορές σου).

Ο κόσμος τα ήθελε και το κράτος – μαφία τα έδινε. Γιατί έτσι διατηρείται η εξουσία. Κάνεις την οικονομία κλειστή και ανελεύθερη και μετά μοιράζεις την πίτα – ότι ακριβώς κάνει ο Τony Soprano, η κόζα νόστρα, ο Εσκομπαρ κτλ.

Το κράτος μαφία, είναι το πρώτο στάδιο του φασισμού.

No wonder που κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πως υπάρχει πρόβλημα με το να ξοδεύεις 20 δις παραπάνω από αυτά που μαζεύεις σε μια χρονία, μόνο για νέες δαπάνες στο εσωτερικό.

No wonder που μέχρι σήμερα το πρόβλημα για κάποιους είναι ο πολλαπλασιαστής, το λάθος του ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση, το αν διασώθηκαν οι γάλλογερμανικές τράπεζες κτλ.

Νο wonder που η νοοτροπία δεν άλλαξε.

No wonder που το δίδαγμα από την κρίση που ανέφερε ο Γιούνκερ στην Πορτογαλία , είναι ακόμα είδηση!

Η απάντηση σε όλα αυτά υπάρχει: λέγεται θέσμιση. Έχει δουλέψει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Athanasios Athanasiou στο facebook