Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα του Economist ( αμέσως παρακάτω ) φαίνονται δύο σενάρια, όπως προέκυψαν από επιδημιολογικά μοντέλα του Institute for Disease Modelling στην Βρετανία. Το αριστερό δείχνει τι γίνεται χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο. Το δεξί τι γίνεται με μια περίοδο 10 εβδομάδων lock-down (η σκιασμένη περιοχή) που ακολουθείται από χαλάρωση των μέτρων.

Δεν εχουμε την πολυτελεια στην ανοσια του πληθυσμου
Δεν εχουμε την πολυτελεια στην ανοσια του πληθυσμου
Η μπλέ γραμμή είναι ο πληθυσμός που δεν έχει ανοσία και μπορεί να προσβληθεί, η κίτρινη γραμμή όσοι έχουν εκτεθεί, η κόκκινη γραμμή είναι ο πληθυσμός που μεταδίδει τον ιό (επειδή νοσεί ή είναι ασυμπτωματικός φορέας) και η γαλάζια γραμμή ο πληθυσμός που ανένηψε ή αποδήμησε εις Κύριον (oddly που λέει και ο Economist, οι νεκροί περιλαμβάνονται στους recovered). Βλέπετε πως το lock down συμπιέζει προς τα κάτω την καμπύλη των κρουσμάτων (γιατί αυτό σημαίνει flatten the curve, όχι ότι την κάνει επίπεδη).

Αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Οτι γίνεται flattened ή πρώτη, αλλά δημιουργείται και μια δεύτερη αμέσως μετά το lock down (στην έξοδο από την σκιασμένη περιοχή του διαγράμματος). Την επόμενη ημέρα ξαναρχίζει μια σταδιακή αλλά επιταχυνόμενη άνοδος μέχρι να φτάσει σε ένα νέο ανώτατο περίπου δυομισι μήνες μετά, όπου και αναλαμβάνει πια η γενική ανοσία του πληθυσμού να το αντιμετωπίσει. Οι δυο καμπούρες του lock down δεξιά είναι χαμηλότερες από την μία αριστερά και άρα κάτω από το όριο της δυναμικότητας του συστήματος υγείας, και έχουν κάπως μικρότερο συνολικό εμβαδό κάτω τους, δηλαδή μικρότερο συνολικό πλήθος κρουσμάτων (αλλά όχι και πάρα πολύ μικρότερο, και σίγουρα καθόλου αμελητέο). Αυτά φυσικά για την Βρετανία και τα επίπεδα αρχικής έκθεσης και ανοσίας του πληθυσμού εκεί και για το σενάριο αυτό. Παρατηρείστε ότι στο υποθετικό αυτό σενάριο για την Βρετανία, στην έξοδο από το lock-down έχει ήδη επιτευχθεί ανοσία (μαζί με τους νεκρούς) στο ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, επειδή πήραμε τα μέτρα πολύ νωρίς, το πρώτο κύμα ήταν πολύ χαμηλό αλλά και το επίπεδο της ανοσίας (η γαλάζια γραμμή) είναι κατά πάσα πιθανότητα επίσης πάρα πολύ χαμηλό. Στην Βρετανία στο υποθετικό αυτό σενάριο (όπου το lock down εφαρμόζεται 50 ημέρες μετά το σημείο των 500.000 μεταδόσεων) το δεύτερο κύμα ελέγχεται χωρίς δεύτερο lock down λόγω του ήδη υψηλού επιπέδου ανοσίας (και θνησιμότητας) που είχε επιτευχθεί κατά το πρώτο κύμα. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να μεταφέρει αυτούσια τα σενάρια στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και μπορεί πχ να μην έχουμε ψηλά επίπεδα ανοσίας αλλά να είναι σύμμαχός μας το ελληνικό καλοκαίρι. Μακάρι.

Αλλά υπάρχει ένα προφανές συμπέρασμα για εμάς: το δεύτερο κύμα, θέλουμε δεν θέλουμε, θα ξεκινήσει ήδη από την επόμενη μέρα της χαλάρωσης των μέτρων και θα αρχίσει πάλι να φουσκώνει. Είναι ευθύνη της Πολιτείας ο συνεχής έλεγχος, η επαγρύπνηση και η έγκαιρη λήψη στοχευμένων τοπικά ή και γενικευμένων νέων μέτρων περιορισμού αν χρειαστεί, για να κρατηθεί υπό έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των νεκρών που θα χρειαστούν για να αφήσουμε την δουλειά στην ανοσία του πληθυσμού. Αλλά είναι τώρα και δική μας ευθύνη να το κρατήσουμε χαμηλά με την συμπεριφορά μας.
Δεν εχουμε την πολυτελεια στην ανοσια του πληθυσμου