Απαγορευση μετα τις 18:00 γιατι ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ

Επειδή και αυτοί που τηρούν τα μέτρα άνθρωποι είναι και κουράζονται, μεγάλωσε η γκρίνια για το νέο μέτρο που απαγορεύει την κυκλοφορία μετά τις 18:00. Κοιτάξτε παιδιά, το ξέρουμε ότι την πληρώνουμε όλοι επειδή ένα ποσοστό (μικρό, μεγάλο, δεν ξέρω…) δεν τηρεί τα μέτρα και δεν το νοιάζει η πανδημία – χαίρω πολύ, από την πρώτη μέρα της πανδημίας συμβαίνει αυτό – αλλά τα κρούσματα αυξάνονται και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει *κάτι*.


Ξέρω ότι ο καθένας στο μυαλό του έχει τη δική του συνταγή, αλλά το βασικό, ευκολότερο και οριζόντιο είναι να μην κυκλοφορεί ο κόσμος έξω, οκέι; Το ξέρουμε ότι δεν κινδυνεύεις να κολλήσεις αν βγεις βόλτα στην παραλία ή άμα είσαι κλειστός στο αυτοκίνητό σου, αλλά μέχρι την παραλία και το αυτοκίνητο θα έχεις περάσει μέσα από τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, θα πιάσεις πόμολα και θα συναντήσεις κόσμο και μη μου πεις ότι βάζεις όλη την ώρα αντισηπτικό στα ενδιάμεσα, θα είσαι η νευρωτική εξαίρεση και έλα να κάνουμε παρέα… Το θέμα είναι ότι, φταις δεν φταις, τα κρούσματα ανεβαίνουν και, στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ειδικούς να συνεδριάζουν για να της πουν τι είναι καλύτερο (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, έχουν και αυτοί οικογένειες, με παιδιά που δεν πάνε σχολείο, με συγγενείς που έχουν μαγαζιά κτλ.), την ώρα που είναι φανερό ότι δεν θέλει να κλείσει πάλι τελείως η αγορά – είτε γιατί την ενδιαφέρει είτε γιατί δεν θέλει η γκρίνια σας να μετατραπεί σε “κλαδικό ζήτημα”, το ίδιο κάνει -, οπότε θα μειώσει τις ώρες που θα βγαίνουμε έξω. Είναι απλό. Από τη στιγμή που πλέον έχει παντού κόσμο να σουλατσάρει (εγώ πάντως όπου και να γυρίσω το κεφάλι μου βλέπω κόσμο) και στους κεντρικούς οδικούς άξονες έχει μονίμως πια κίνηση, κάτι έπρεπε να γίνει.





Όσο για τα παράπονα του τύπου “θα μαζεύεται τώρα πολύ περισσότερος κόσμος τις άλλες ώρες”, ναι, θα μαζεύεται στην αρχή, αλλά μετά από λίγες μέρες θα ισορροπήσει το πράγμα, γιατί έτσι έγινε και όταν έκλεισαν οι καφετέριες στη Θεσσαλονίκη και κατέβαιναν όλοι παραλία και έτσι έγινε και όταν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μετά τις 21:00 και τα πιτσιρίκια γέμιζαν νωρίτερα τα παγκάκια. Και τότε όλοι έκαναν παράπονα, αλλά τελικά προσαρμόστηκαν. Αν είστε τόσο jogging-freaks μπορείτε να σηκωθείτε από τις 5:30 το πρωί, αν δεν είστε, καλύτερα να κάνετε υπομονή. Όλοι κάνουμε, άλλωστε, λιγότερο ή περισσότερο.

Τέλος, βρίσκω λογικό όταν στερούμαστε ελευθερίες να γίνεται κουβέντα περί δημοκρατίας και να σκάει που και που και κανένα ποστ περί χούντας, αλλά αν δεν καταλάβουμε ότι το ζήτημα της πανδημίας έχει μέσα του ατομική ευθύνη σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι έχει κυβερνητική ευθύνη, δεν νομιμοποιούμαστε να το παίζουμε δημοκρατικά ευαίσθητοι. Η δημόσια υγεία είναι πυλώνας δημοκρατίας που αξίζει θυσίες και έχει σημασία να δούμε τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες για να καταλάβουμε αν οι θυσίες που κάνουμε είναι υπέρμετρες. Γνώμη μου: Δεν είναι.





Όσο για κάτι αντιπολιτευτικές εξυπνάδες περί χούντας για τα νομοσχέδια που περνά η κυβέρνηση εν καιρώ καραντίνας…:

  • Πρώτον, οι εκλογές δεν καταργήθηκαν και η νομοθεσία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα.
  • Δεύτερον, μεταξύ μας τώρα, ό,τι και να περνούσε η κυβέρνηση στη Βουλή εν καιρώ καραντίνας, το ίδιο θα λέγατε… “Γιατί τώρα;”

Γιατί όχι τώρα δηλαδή;
Η Βουλή λειτουργεί.
Ξέρετε πότε θα είχαμε πρόβλημα δημοκρατίας;
Αν έκλεινε.