Λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την τετραήμερη εαρινή συνάντησή του στην Ουάσινγκτον, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στο Newsmax τη Δευτέρα το βράδυ, ότι θα αποκαλύψει σύντομα την πολιτική του απέναντι τον οικονομικό κολοσσό.
Παρόλο που δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο κ. Trump εντούτοις σηματοδότησε – την σύντομη ανακοίνωση της πολιτικής έναντι του ΔΝΤ – όπου κατά πάσα πιθανότητα θα υποστηρίξει την διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και δεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να το ακυρώσει.
“Θα έχουμε κάτι στο ΔΝΤ σε λίγες μέρες”, δήλωσε ο Trump σε ερώτηση του Newsmax, υπονοώντας έντονα ότι γνωρίζει τις ανησυχίες σχετικά με την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο μεγαλύτερος μέτοχος του ταμείου υπό τον νέο πρόεδρό του. Ο πρόεδρος μίλησε στο Newsmax σε μια ιδιωτική συνάντηση για συντηρητικούς δημοσιογράφους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ επίσης κατέστησε σαφές ότι παρακολουθεί με συμπάθεια την δυσχερή κατάσταση της Ελλάδας, τώρα που στο όγδοο έτος της αντιμετώπισής του χρέους, που πλέον ανέρχεται στα 323 δισ. Ευρώ. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωζώνη (τα 19 μέλη της Ευρωζώνης που ασκούν τον έλεγχο του νομίσματος Ευρώ), το ΔΝΤ είναι ένα από τα μέλη της τρόικας – των τριών πιστωτών που χορήγησαν δάνεια για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία στη ζωή τους από το 2010.
“Ελλάδα!” μας ανέφερε ο Trump: “Είναι σε τόσο οδυνηρή κατάσταση εκεί. Είναι απαίσια. Είσαι Έλληνας;”
Οι δηλώσεις του Trump ήρθαν ένα μήνα αφότου έστειλε μια προειδοποίηση προς τους υποστηρικτές του ΔΝΤ, διορίζοντας τον David Malpass, έναν μακροπρόθεσμα επικριτή του ταμείου, ως τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που θα επιβλέπει τη διεθνή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια ονόμασε έναν άλλο επικριτή του ΔΝΤ, τον πρώην επενδυτή τραπεζίτη και επισκέπτη ακαδημαϊκό του Αμερικανικου Επιχειρηματικού Ινστιτούτου, τον Adam Lerrick, ως αναπληρωτή του Malpass.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ / Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι είχαν έντονη ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπίζονταν από τη κυβέρνηση του Trump.
“Είναι σημαντικό το ΔΝΤ και οι πιστωτές να καταλήξουν σε έναν αξιόπιστο συμβιβασμό που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, μου είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Περιμένουμε να δούμε τι σκέφτεται η νέα κυβέρνηση στις Η.Π.Α. Δεν θέλουμε να σέρνετε αυτή η κατάσταση”.