Είναι φοβερό.
Οι άνθρωποι που θα έβαζαν τέλος στην λιτότητα (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη!) πανηγυρίζουν
ότι πέτυχαν για το 2016, οκτώ (8) φορές μεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που τους ζητούσαν οι δανειστές.
Τι να πει κανείς – η τρέλα δεν παλεύεται…

Δυο χρόνια έλεγαν και έλεγαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα κάνουν το ένα, ότι θα κάνουν το άλλο ότι υπάρχουν λύσεις και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν όλα αυτά αρκεί να έπαιρναν την εξουσία.

Και την πήραν.
Και δεν έγινε ούτε λέξη από τα σίγουρα.
Ούτε από τύχη, να γίνει το 1 από τα 100.
Ε, δεν τους άφησαν, λέει.
Ποιοι δεν τους άφησαν;
Οι δανειστές – ευρωπαϊοι.

Λες και οι δανειστές ευρωπαϊοι –αυτοί που δεν υπήρχε μια στο εκατομμύριο να πουν όχι στις σοφές προτάσεις- φύτρωσαν απο το πουθενά στις 26 Ιανουαρίου 2015 αλλάζοντας τα πάντα και ανατρέποντας τα σχέδια των πεφωτισμένων.

Επιστρέφω στο ζήτημα του πλεονάσματος για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει.

Το κύριο επιχείρημα του πρωθυπουργού, απαντώντας στην κριτική για το τι πέτυχε η “διαπραγμάτευση” του 2015, ήταν ότι έφερε ένα πρόγραμμα με “σαφώς μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση”.

Θα έπρεπε, λέει πρωθυπουργός, με το προηγούμενο πρόγραμμα να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 3% ενώ με το νέο πρόγραμμα 2%.

Δηλαδή, μικρότερο πλεόνασμα – μικρότερη ύφεση – περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης.
Μάλιστα.
Και τί έκανε η ίδια κυβέρνηση στη συνέχεια;

Έκλεισε το 2016 με πλεόνασμα 4,19%, δηλαδή μεγαλύτερο από το πλεόνασμα που προέβλεπε όχι μόνο το καινούργιο μνημόνιο αλλά και το προηγούμενο που απέρριψε -η ίδια κυβέρνηση- γιατι λέει ήταν πολύ υψηλό και δεν μπορούσε να επιτευχθεί!

ΥΓ1 Η συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι στις 14 Ιουλίου, το νέο μνημόνιο ακόμα δεν ειχε ψηφιστεί, οπότε τα νούμερα για το πλεόνασμα δεν είναι τα ίδια με αυτά της τελικής συμφωνίας.
ΥΓ2 Επίσης ο πρωθυπουργός στα θετικά της συμφωνίας υπογραμμίζει ότι με αυτή (το 3ο Μνημόνιο δηλαδή) ξεφεύγουμε από το Grexit (εκείνο που προκαλέσαμε βέβαιοι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί γιατί θα κατέρρεε το ευρώ). Και εδώ του αξίζουν πολλά μπράβο!

εκ του συγχρόνου καφενείου

Δείτε επίσης
Τσακαλώτος-Lagarde: Τα «ξεκαθάρισαν»
Toυ το κάψαμε και του Σόιμπλε