Βρετανικός τύπος
Βρετανία : Τοπικές εκλογές
Απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Πέμπτης άρχισαν να ανακοινώνονται πολύ αργά χθες το βράδυ για τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Παρασκευής, αλλά στις ιστοσελίδες τους σήμερα ο Guardian και η Daily Telegraph συμφωνούν ότι – “ο θυμός του Brexit” – κυριάρχησε στην κάλπη. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι – “έχουν τιμωρήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα” .

Το Συντηρητικό κόμμα και το Εργατικό κόμμα υφίστανται απώλειες. 442 και 79 έδρες αντίστοιχα. Κερδισμένοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες – συν 304 έδρες και οι Πράσινοι – 42 επιπλέον έδρες. Το ακροδεξιό UKIP χάνει μέχρι τώρα 54 έδρες. Τα άλλα μικρότερα κόμματα ενισχύουν τη δύναμη τους στην τοπική αυτοδιοίκηση με 229 έδρες.

Η Daily Mirror εκτιμά ότι το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – “δεν έχει κάνει τα βήματα που θα περίμενε κανείς σε αυτό το στάδιο του εκλογικού κύκλου”.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph , οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν – “έχουν πρόβλημα λόγω της σύγχυσης που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος για το Brexit” .

Viron Karidis