Όταν η γη ΔΕΝ θα είναι πλέον κατοικήσιμη (πιο σύντομα από ό, τι νομίζετε) μέρος 5ο
Οι πνεύμονες χρειάζονται οξυγόνο, αλλά αυτό είναι μόνο ένα ποσοστό των στοιχείων που εισπνέουμε καθημερινά. Όσο το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται, σε σύγκριση με τον αέρα που αναπνέουμε τώρα, η ανθρώπινη γνωστική ικανότητα μειώνεται κατά 21%.
Άλλα προβλήματα που δημιουργούνται στον αέρα από την κλιματική αλλαγή είναι ότι μικρές αυξήσεις της ρύπανσης μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής κατά δέκα χρόνια.
Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδου – pluralismos.gr
Πηγή: New York Magazine
Μέχρι το 2090, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα εισπνέουν αέρα που δεν βρίσκεται στα επίπεδα του “ασφαλούς”, όπως αυτός ορίζεται από τον ΠΟΥ.
Μια έκθεση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι, μεταξύ άλλων επιπτώσεων, η έκθεση μιας εγκύου γυναίκας στο όζον αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού του παιδιού περίπου δέκα φορές, σε συνδυασμό με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πράγμα που μας φέρνει κατά νου την επιδημία του αυτισμού στο Δυτικό Χόλιγουντ.
Ήδη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τα μικρά σωματίδια που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Κάθε χρόνο, 339.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καπνό πυρκαγιάς, εν μέρει επειδή η αλλαγή του κλίματος επέκτεινε την εποχή του κινδύνου για δασικές πυρκαγές (στις Η.Π.Α., αυξήθηκε κατά 78 ημέρες από το 1970).
Μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τις δασικές πυρκαγιές, οι πυρκαγιές θα είναι δύο φορές πιο καταστρεπτικές από ότι είναι σήμερα.
Το εύρος των στρεμμάτων που καίγεται θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί
Υπάρχει επίσης η τρομακτική πιθανότητα ότι τροπικά δάση όπως του Αμαζονίου, το οποίο το 2010 υπέστη τη δεύτερη “ξηρασία του αιώνα” μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ετών, θα μπορούσαν να στεγνώσουν και να γίνουν ευάλωτα σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τεράστιες ποσότητες άνθρακα θα ελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα αλλά και θα συρρικνωθεί το μέγεθος του δάσους. Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό γιατί ο Αμαζόνιος παρέχει το 20% του οξυγόνου μας.
Στη συνέχεια, υπάρχουν και οι πιο γνωστές μορφές ρύπανσης. Το 2013, ο λιωμένος πάγος της Αρκτικής ανασχημάτισε τα ασιατικά πρότυπα καιρού. Έτσι η βιομηχανική Κίνα στερείται πλέον τα φυσικά συστήματα εξαερισμού στα οποία βασίζονταν πολύ, πράγμα που οδήγησε στο να καλυφθεί μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας από ένα ασφυκτικό νέφος.
Μια μέτρηση που ονομάζεται Δείκτης ποιότητας αέρα και κατηγοριοποιεί τους κινδύνους, προειδοποίησε άμεσα την Κίνα για «σοβαρή επιδείνωση της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου και της πρόωρης θνησιμότητας σε άτομα με καρδιοπνευμονική νόσο και σε ηλικιωμένους» ενώ, όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες διέτρεχαν “σοβαρό κίνδυνο αναπνευστικών επιδράσεων”. Έτσι, «όλοι έπρεπε να αποφύγουν κάθε άσκηση σε εξωτερικούς χώρους».
Η κινεζική «αεραποκάλυψη» του 2013 κορυφώθηκε με την τρομακτική άνοδο των ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ εκείνο το έτος, το νέφος ήταν υπεύθυνο για το ένα τρίτο όλων των θανάτων στη χώρα.
Επιστημονική Επιφυλακτικότητα, Επιστημονική Φαντασία και Επιστήμη
Μεταξύ της επιστημονικής επιφυλακτικότητας και της επιστημονικής φαντασίας είναι η ίδια η επιστήμη. Το παρόν άρθρο, και όσα ακολουθήσουν στο pluralismos.gr, είναι το αποτέλεσμα δεκάδων συνεντεύξεων του nymag.com. Συνεντεύξεων του με κλιματολόγους και ερευνητές σε συναφείς τομείς και αντικατοπτρίζει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που θέτει η παρούσα σειρά άρθρων δεν είναι μια σειρά από προβλέψεις για το τι θα συμβεί. Αλλά είναι μια προειδοποίηση, ότι αυτό που θα συμβεί, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη αντίδραση. Είναι ένα πορτρέτο της κατάστασης που δείχνει προς τα που θα κατευθυνθεί ο πλανήτης μέσα από την απουσία επιθετικής δράσης.
Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδου – pluralismos.gr
Πηγή: New York Magazine
Δείτε αμέσως παρακάτω
τα άρθρα της ιστοσελίδας μας
τα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής
Όταν η γη ΔΕΝ θα είναι πλέον κατοικήσιμη (πιο σύντομα από ό, τι νομίζετε)