Ιστοριες της 6ης Ιουλιου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
Παρακάτω τα άπαντα
τα άπαντα
Πριν τον 19ο Αιώνα
371 π.Χ. Η Μάχη των Λεύκτρων: οι Θηβαίοι, με αρχηγό τον ιδιοφυή Επαμεινώνδα, συντρίβουν τους Σπαρτιάτες. Ο Επαμεινώνδας σ΄αυτή τη μάχη εφάρμοσε την παράταξη γνωστή ως “λοξή φάλαγγα”. Σημαντική συμβολή στη νίκη αυτή έχει ο θηβαϊκός Ιερός Λόχος υπό τον Πελοπίδα.
1535 Αποκεφαλίζεται ο Άγγλος Τόμας Μορ, δικηγόρος, λόρδος & συγγραφέας, δημιουργός του όρου ουτοπία, που πρωτακούστηκε ως τίτλος βιβλίου.
1609 Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκία.
1630 Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, σουηδικά στρατεύματα υπό τον βασιλιά Γουστάβο – Αδόλφο κάνουν απόβαση στη Γερμανία.
1785 Το Δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.
Στον 19ο Αιώνα
1808 Γεννιέται ο Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γερμανός ιστορικός, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος «Ελληνιστικός». (Θαν. 19/6/1884)
1827 Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, από την Αγγλία, Γαλλία & Ρωσία, τις επονομαζόμενες και Μεγάλες Δυνάμεις, για την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους, παρόλες τις αντιρρήσεις των Οθωμανών. Η Συνθήκη είναι γνωστή και ως Ιουλιανή. Άμεση συνέπεια της υπογραφής της Συνθήκης, ήταν η αποστολή των στόλων των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.
1854 Πέθανε ο Γκέοργκ Zίμον Ομ, γερμανός φυσικός, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. (Γεν. 16/3/1789)
1885 Ο Λουί Ζαν Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε δοκιμασθεί μόνο σε 11 σκύλους πριν την πρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο. Η δοκιμή γίνεται πρόωρα για να σώσει τη ζωή του εννιάχρονου Joseph Meister. Ο εμβολιασμός έχει θεαματική επιτυχία και ο Παστέρ αποκτά παγκόσμια δόξα και φήμη.
1887 Γεννιέται ο Μαρκ Σαγκάλ, Γάλλος ζωγράφος, Ρωσοεβραικής καταγωγής, του μοντέρνου ρεύματος, με επιρροές από τους κυβιστές και την εβραική καταγωγή του. (Θαν. 1985)
1892 Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.
1893 Πεθαίνει ο Γκυ Ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας, θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας.
Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1907 Γεννιέται η Φρίντα Κάλο, μεξικανή ζωγράφος, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα. (Θαν. 13/7/1954)
1912 Τελετή έναρξης των 5ων Ολυμπιακών αγώνων στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
1921 Με καθυστέρηση αρκετών ωρών και μετά από μία περιπετειώδη διαδικασία επιβεβαίωσης της είδησης, η ελληνική κοινωνία ενημερώνεται για την κατάληψη της Κιουτάχειας. Μεγάλος ο ενθουσιασμός, ακόμη μεγαλύτερες οι προσδοκίες για τη συνέχεια…
1924 Βραζιλιάνοι επαναστάτες καταλαμβάνουν το Σάο Πάολο. 250 νεκροί.
1925 Γεννιέται ο αμερικανός ρόκερ, Μπιλ Χάλεϊ («Rock Around Clock»)
Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1932 Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…
1946 Γεννιέται ο Τζωρτζ Ουώκερ Μπους (George Walker Bush) ήταν ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
1946 Γεννιέται ο Σιλβέστερ Σταλόνε (Sylvester Gardenzio Stallone), Ιταλοαμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Το πλήρες όνομά του είναι Μάικλ Σιλβέστερ Γκαρντέτσιο Σταλόνε’ (γνωστός και ως Σλάυ)
Στο τρίτο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1953 Το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.
1960 Η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για “σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ”.
1961 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, Έλληνας πολιτικός και γιατρός, ο οποίος συμπράττοντας με τους Γερμανούς ναζί, ορίστηκε από αυτούς Πρωθυπουργός από τις 2 Δεκεμβρίου 1942 έως και 7 Απριλίου 1943. Θεωρείται ένας από τους τρεις (3) δοσίλογους Πρωθυπουργούς της κατοχικής κυβέρνησης των Γερμανών : Γεώργιος Τσολάκογλου-Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος-Ιωάννης Ράλλης.
1962 Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Φόκνερ, αμερικανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949. («Η βουή και το Πάθος») (Γεν. 25/9/1897)
1964 Το Μαλάουϊ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.
1971 Πεθαίνει ο Louis Armstrong, Αμερικανός μουσικός της τζαζ, χαρισματική προσωπικότητα και καινοτόμος ερευνητής της μουσικής. (Γενν. 1901)
1975 Τα νησιά Κομόρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία.
Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1981 Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώνεται μετά από πέντε χρόνια κατ’ οίκον κράτηση.
1988 Ο Κάρλος Σαλίνας εκλέγεται Πρόεδρος του Μεξικού. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για νοθεία.
1995 Πεθαίνει ο Αζίζ Νεσίν, τούρκος συγγραφέας. («Ο Καφές και η Δημοκρατία», «Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε») (Γεν. 20/12/1915)
Στον 21ο Αιώνα
2019 Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Σπάθα, κιθαρίστα, συνθέτη και ιδρυτικού μέλους του θρυλικού συγκροτήματος Socrates
2022 Πεθαίνει ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Γιώργος Λαζόγκας. Γεννημένος στο 1945 στη Λάρισα, ο Λαζόγκας σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και ζωγραφική στο Παρίσι .Μετά την αποφοίτηση του το 1970 ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στην σχολή της Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. έως και το 1999 και λίγο αργότερα ανέλαβε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Γιώργος Λαζόγκας. Γεννημένος στο 1945 στη Λάρισα, ο Λαζόγκας σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και ζωγραφική στο Παρίσι .Μετά την αποφοίτηση του το 1970 ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στην σχολή της Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. έως και το 1999 και λίγο αργότερα ανέλαβε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
Στην εικαστική του πρακτική τον απασχολούσε ιδιαίτερα το να καταγράφει τις διάφορες φάσεις ενός αντικειμένου καθώς έφτανε στην διαδικασία της καταστροφής του. Πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές τυπώματος, με το κολάζ και την «τυφλή ζωγραφική», μια προσέγγιση στην ιδέα της αυτόματης γραφής. Συμμετείχε σε πάνω από τριάντα ομαδικές εκθέσεις από το 1970 ενώ πραγματοποίησε σειρά ατομικών εκθέσεων. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό "Ελαιώνας" του Μετρό της Αθήνας.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο τα «Εικαστικά», σειρά εκπομπών αφιερωμένη σε Έλληνες εικαστικούς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά και επιμέλεια-ρεπορτάζ Μαρίας Καραβία , παραγωγής 1983. Στο απόσπασμα παρακολουθούμε δράση του Λαζόγκα με τη συμμετοχή της ιστορικού τέχνης Σάνιας Παππά που αφορά στην πολλαπλότητα των μέσων, της εικαστικής γλώσσας και έκφρασης. Ακούγονται τμήματα από το διάλογο της Καραβία με το Λαζόγκα σχετικά με την καλλιτεχνική του πρακτική και τη συγκεκριμένη δράση. Στο τέλος παρουσιάζεται το συμβολικό κλείσιμο της δράσης, με το σπάσιμο της παραδοσιακής φόρμας στην τέχνη.
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://archive.ert.gr/35524/
#ΣανΣήμερα #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Λαζόγκας #Εικαστικά #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video
Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες