Σαν Σημερα 3 Μαρτιου 1957

Ιστοριες της 3ης Μαρτιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα



















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


το “έπος” του 2015





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων





τα άπαντα



Πριν τον 19ο Αιώνα

1784 Ο γάλλος Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο, όπου αυτός θέλει, χωρίς να είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Το 1785 πέρασε πετώντας τη Μάγχη.

Στον 19ο Αιώνα

1827 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1847 Σαν σήμερα γεννήθηκε στη Σκωτία ο εφευρέτης του τηλεφώνου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Γιος κωφής γυναίκας, αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή στο να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο των ήχων και τους ανθρώπους που δεν τους γνώριζαν

1875 Στο Παρίσι, ο υπέροχος Ζωρζ Μπιζέ παρουσιάζει για πρώτη φορά την Κάρμεν. O Χοσέ και η Μικαέλα επρόκειτο να παντρευτούν. Όταν εμφανίστηκε η Κάρμεν, ο Χοσέ σάλεψε με την ομορφιά της, ξέχασε τα πάντα. Κι όταν ήρθε ο ταυρομάχος, ήρθε και ο θάνατος


Νίκος Καζαντζάκης: 140 χρόνια από τη γέννησή του

140 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς των νεότερων χρόνων, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στο χωριό Μυρτιά στις 28 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου 1883. Υπήρξε πολυγραφότατος, λογοτέχνης με οικουμενικό χαρακτήρα, αφού τα έργα του μεταφράστηκαν σε πάρα πολλές γλώσσες ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας του. Δεν ασχολήθηκε μόνο με το μυθιστόρημα, έγραψε θεατρικά έργα, φιλοσοφία, ταξιδιωτικά και αυτοβιογραφικά κείμενα αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο σε όγκο αλλά και σε ευρύτητα συγγραφικό έργο. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας εννιά φορές, που όμως δεν έλαβε ποτέ.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά που ερευνά τη ζωή και το έργο Νίκου Καζαντζάκη σε σχέση με την ιστορικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής του. Μιλούν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Φίλιππος Δρακονταειδής, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχάλης Μερακλής. Έτος παραγωγής: 2002

Στο απόσπασμα γίνεται λόγος για την υπαρξιακή ανησυχία και αγωνία που διατρέχει το έργο του, και συγκεκριμένα τα δημοφιλή μυθιστορήματά του "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" -έργο ορόσημο για τη νεοελληνική λογοτεχνία, που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη το 1975- στα οποία έσπειρε τις φιλοσοφικές του ιδέες.

Δείτε ολόκληρο το ντοοκιμαντέρ εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΝίκοςΚαζαντζάκης #ΕΡΤΑρχείο_Λογοτεχνία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023


Στον 20ο Αιώνα

1905 Ο τσάρος Νικόλαος Β’ συμφωνεί στην εκλογή των μελών της Δούμας (ρωσική Βουλή), υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης του Φεβρουαρίου.

1915 Ο τραγουδιστής και συνθέτης Νίκος Γούναρης γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1915. Μεσουράνησε τη δεκαετία του ’50 στο ελληνικό πεντάγραμμο υπηρετώντας το ελαφρό τραγούδι. Αυτοδίδακτος ερμηνευτής, συνθέτης και στιχουργός έπαιζε εκπληκτική κιθάρα. Λίγο πριν από τον Πόλεμο πήγε στην Αθήνα και άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα, ενώ τότε κυκλοφόρησε και τον πρώτο του δίσκο «Ήθελα να μουνα Αδάμ». Τα τραγούδια του και οι ερμηνείες του συνδέθηκαν με την Κατοχή και τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης. Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Σουσουράδα», «Αυτός ο άλλος», «Ποιος σε πήρε και μού ‘φυγες» , «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ», «Που να ‘σαι τώρα αγαπημένη» και «Άρχισαν τα όργανα». Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 πρωτοπήγε στην Αμερική και εμφανίστηκε σε διάφορα διάσημα κέντρα και αίθουσες συναυλιών, μεταξύ των οποίων και στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Έκανε περιοδείες από την Κύπρο ως την Αυστραλία. Παρά τις μακροπρόθεσμες απουσίες του στο εξωτερικό έμεινε εξαιρετικά λαοφιλής ως το τέλος. Έφυγε από τη ζωή πρόωρα το 1965 σε ηλικία μόλις 49 ετών.

1923 Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το αμερικανικό περιοδικό Τime.

1924 Ο ηγέτης της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, καταργεί το Χαλιφάτο και ανακηρύσσει τη χώρα του κοσμική Δημοκρατία.

1939 Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.

1944 Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1957 Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο κύπριος υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων. Πολέμησε μόνος του εναντίον 60 άγγλων και προτίμησε να πεθάνει μέσα σε μια σπηλιά της περιοχής Μαχαιρά Πάφου, παρά να παραδοθεί. Οι άγγλοι τον έκαψαν ζωντανό. Ήταν μόνο 29 ετών.

1978 Αγνωστοι κλέβουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν από το κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Βεβέ και ζητούν λύτρα 600.000 δολαρίων για την επιστροφή του. Η χήρα του Τσάπλιν αρνείται και τα λείψανα βρίσκονται 11 εβδομάδες αργότερα κοντά στη λίμνη Τζενίβα.

1990 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Ρούσσος Κούνδουρος (γεν. 1923). Το 1961 είχε αναλάβει ειδικός σύμβουλος στον τομέα του κινηματογράφου στο υπουργείο Προεδρίας και έργο του ήταν η οργάνωση της Υπηρεσίας Κινηματογραφικών Επικαίρων και Ντοκιμαντέρ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Προεδρίας του ανατέθηκε η αναμόρφωση των κρατικών επικαίρων. Το 1962 αναγγέλλονται τα γυρίσματα της ταινίας ” Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, με σκηνοθέτη και παραγωγό τον Ρούσσο Κούνδουρο, με τη συμβολή της Ουνέσκο. Το ντοκιμαντέρ θα γυριζόταν στους ίδιους ακριβώς ιστορικούς τόπους που συνδέονται με την πορεία του βασιλιά-στρατηγού

1991 Αστυνομικοί του Los Angeles χτυπούν βάναυσα τον μαύρο, Ρίντνει Κινγκ τον οποίον μόλις έχουν συλλάβει για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Ένα χρόνο μετά ένα σικέ δικαστήριο τους αθωώνει. Το L.A, καίγεται… Το χρονικό πέντε ημερών που έκαψαν μια πόλη

1996 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Συντηρητικό κόμμα κερδίζει τις γενικές εκλογές, τερματίζοντας τη 13χρονη κυριαρχία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες.

Στον 21ο Αιώνα

2003 Ξεκινά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες