Ιστοριες της 21ης Ιουλιου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
λίγο παρακάτω τα άπαντα
τα άπαντα
Πριν τον 19ο Αιώνα
356 π.Χ. Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θέλοντας με την πράξη αυτή να κερδίσει δόξα και να μείνει το όνομά του στην ιστορία.
365 Σεισμός στην Κρήτη με επίκεντρο κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης. Υπολογίζεται ότι είχε μέγεθος μεγαλύτερο από 8 ρίχτερ στην κλίμακα Ρίχτερ, υπολογίζεται μεταξύ 8,3 και 8,7 ρίχτερ, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Μεσόγειο. Προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στην Λιβύη, στην Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Σχεδόν όλες οι πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από το σεισμό. Το σεισμό ακολούθησε ένα τσουνάμι που προξένησε καταστροφές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο Δέλτα του Νείλου και την Αλεξάνδρεια, όπου σκότωσε χιλιάδες και έφτασε σχεδόν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Επίσης προκάλεσε την ανύψωση της δυτικής Κρήτης μέχρι και 9 μέτρα. Ο σεισμός είχε μεγάλο αντίτυπο στους ανθρώπους στο τέλος της αρχαιότητας και αναφέρεται από μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων συγγραφέων.
1425 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος.
1605 Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος στέφεται «Τσάρος πασών των Ρωσιών» ως Δημήτριος Β’.
1711 Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711). Ο Τσάρος παραιτείται απ΄όλες τις κτήσεις του στην Αζοφική θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.
1718 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
1774 Υπογράφεται η Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καιναρτζή, με την οποία τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη, με ευνοικούς όρους για τη Ρωσία και δυσμενείς για τους Τούρκους, η οποία απετέλεσε την απαρχή της κατάρρευσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή θα εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, που θα αναπτύξουν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία υψώνουν τη ρωσική σημαία.
Στον 19ο Αιώνα
1816 Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ, (Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του), γερμανός βαρόνος, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. (Θαν. 25/2/1899)
1831 Ο Λεοπόλδος Α’ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου.
1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.
1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ernest Hemingway, με τα προβεβλημένα έργα του “Ο Γέρος και η θάλασσα”, “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα” και πλειάδα άλλων σπουδαίων διηγημάτων. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. (Θαν. 1961)
Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.
1911 Γεννήθηκε ο Μάρσαλ ΜακΛιούαν, καναδός παιδαγωγός και κοινωνιολόγος, ένας από τους πρώτους που αντελήφθη τις καθοριστικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας ευρύτερα. Στα έργα του επεσήμανε την επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου («Το μέσο είναι το μήνυμα»). (Θαν. 31/12/1980)
1912 Εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.
1919 Η βρετανική Βουλή των Λόρδων επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1920 Γεννήθηκε ο Ουκρανός βιολιστής, Άιζακ Στερν, που ηχογράφησε και το βραβευμένο με Όσκαρ σάουντρακ της ταινίας “Ο Βιολιστής της Στέγης”.
1924 Παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της “Περιβόλας” στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1925 Ο καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουπς καταδικάζεται σε πρόστιμο 100 δολαρίων, επειδή διδάσκει στους μαθητές του σε Λύκειο της πόλης Ντέιτον του Τενεσί τη Θεωρία της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.
Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1928 Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο ποιητής, Κώστας Καρυωτάκης.
1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπογείου σιδηροδρόμου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.
1948 Γεννήθηκε ο Στέφανος Γεωργίου, μουσικός. Έκανε σπουδαία καριέρα ως τραγουδοποιός στην Αγγλία με το όνομα Κατ Στίβενς και τώρα, έχοντας ασπαστεί τον ισλαμισμό, ονομάζεται Γιουσέφ Ισλάμ.
1950 Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) τον τέως υπουργό Μεταφορών Πάνο Χατζηπάνο με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων. Στις 15 Φεβρουαρίου 1951 θα καταδικασθεί σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1951 Γεννήθηκε ο Αμερικανός κωμικός, Ρόμπιν Γουίλιαμς.
1954 Τερματίζεται ο Ινδοκινεζικός πόλεμος που κράτησε οκτώ χρόνια, με την υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης της Γενεύης-Geneva accord.
1957 Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του επαναστατικού στρατού της Κούβας.
1959 Ανοίγουν τρεις νέες αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
1960 Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ορκίζεται πρωθυπουργός της Κεϋλάνης- σημερινή Σρι Λάνκα- και γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το αξίωμα σε όλο τον κόσμο.
1962 Κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.
1965 Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της κυβέρνησης των «Αποστατών» αντιμετωπίζεται από την αστυνομία με δακρυγόνα και γκλομπς. Νεκρός πέφτει ο 22χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λο.
Σωτήρης Πέτρουλας – 21 Ιουλίου 1965
Ο αγωνιστής της Αριστεράς, Σωτήρης Πέτρουλας, στις 21 Ιουλίου 1965, πέφτει νεκρός στη συμβολή Εδουάρδου Λω – Σταδίου – Χρήστου Λαδά, χτυπημένος από δακρυγόνο που εκτοξεύθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων σε πορεία διαμαρτυρίας. Επρόκειτο για διαδήλωση εναντίον του λεγόμενου «βασιλικού πραξικοπήματος», με το οποίο είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου, κατά την ταραγμένη περίοδο της «Αποστασίας» ή των «Ιουλιανών». Είκοσι χρόνια μετά, το 1985, η μητέρα του Πέτρουλα, μιλάει στην κάμερα της ΕΡΤ για το γιο της και περιγράφει το μοιραίο βράδυ και τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του γιου της μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι το παιδί της είχε χαθεί. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_photosΔημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023
1970 Ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν.
1971 Κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
1974 Η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρκική εισβολή.
1974 Πέθανε ο Γεώργιος Κατσάνης, αθλητής στίβου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, Σκοτώθηκε στη Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στην Κύπρο. Προς τιμήν του σπρίντερ του, ο Ηρακλής έδωσε το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του βόλεϊ. (Γεν. 1934)
1975 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1994 Στη Βρετανία, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ διαδέχεται τον Τζον Σμιθ, που πέθανε τον Μάιο του ίδιου έτους από καρδιακή προσβολή.
1996 Ο Λεωνίδας Σαμπάνης παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.
1998 Ένταλμα σύλληψης του μέλους της Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Περίανδρος», εκδίδει η ανακρίτρια για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με πρόθεση εναντίον αριστερών φοιτητών, αλλά και τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας.
Στον 21ο Αιώνα
2005 Στις 21 Ιουλίου του 2005 μια σειρά εκρήξεων (δεύτερη) έγιναν στο μετρό του Λονδίνου και σε λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι πυροκροτητές των τεσσάρων βομβών εξερράγησαν, ωστόσο οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν ενεργοποιήθηκαν και δεν υπήρξαν νεκροί. Ο μοναδικός τραυματίας αποκαλύφθηκε αργότερα ότι έπασχε από άσθμα. Όλοι οι ύποπτοι βομβιστές κατάφεραν να διαφύγουν από τους τόπους όπου απέτυχαν οι βομβιστικές τους επιθέσεις, στη συνέχεια όμως συνελήφθησαν. Η πρώτη σειρά εκρήξεων της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο (γνωστές στα αγγλικά και ως 7/7 bombings) ήταν μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με στόχο το δίκτυο της μαζικής μεταφοράς στην βρετανική πρωτεύουσα, στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από 4 Βρετανούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον Πόλεμο του Ιράκ.
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες