Σαν Σημερα 19 Φεβρουαριου 1962

Ιστοριες της 19ης Φεβρουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα
























Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

απεργία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την 19η Φεβρουαριου 2013





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015

Το “Έπος” του 2015 στις 19 Φεβρουαρίου


Το “Έπος” του 2015 στα ξένα ΜΜΕ

Το “Έπος” του 2015 στα ξένα ΜΜΕ στις 19 Φεβρουαρίου





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα



Πριν τον 19ο Αιώνα

1473 Γεννήθηκε ο Νικόλαος Κοπέρνικος, πολωνός αστρονόμος, πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας

1674 Αγγλία και Ολλανδία, τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, υπογράφουν τη συνθήκη του Westminster, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, το Νέο Άμστερνταμ περνά στα χέρια των Εγγλέζων, που την ονομάζουν Νέα Υόρκη.

Στον 19ο Αιώνα

1800 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρήζει τον εαυτό του Πρώτο Ύπατο της Γαλλίας.

1844 Στον απόηχο της εξέγερσης της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 με κύριο αίτημα τη θέσπιση Συντάγματος, επιδίδεται στον Βασιλιά το εγκριθέν από τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (8/11/1843-18/3/1844) σχέδιο Συντάγματος, το οποίο και τελικά ψηφίζεται στο σύνολό του (4/3/1844) μεταβάλλοντας το πολίτευμα σε Συνταγματική Μοναρχία.

1878 Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνόγραφο, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1880 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, έλληνας ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου. (Γεν. 26/7/1805)

1896 Γεννιέται ο Αντρέ Μπρετόν

Σαν Σημερα 19 Φεβρουαριου 1896

Στον 20ο Αιώνα

1908 Στην Ελλάδα, εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.

1916 Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική.

1929 Ιδρύεται η Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας για την πιο συστηματική δίωξη των αγωνιστών του εργατικού κινήματος.

1936 Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα). 

1943 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κλέβονται έργα τέχνης από την Ολλανδία με προορισμό την πινακοθήκη του Χίτλερ, στο Λιντς της Αυστρίας.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1947 Αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1956 Εκλογές στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Ελληνίδες. Επικρατεί η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λόγω του «τριφασικού» εκλογικού συστήματος

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή – Μεντερές στη Ζυρίχη.  

Συμφωνία του Λονδίνου – 19 Φεβρουαρίου 1959

#ΣανΣήμερα Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 υπογράφεται η Συμφωνία του Λονδίνου στο Λάνκαστερ Χάουζ (Lancaster House), από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Αντνάν Μεντερές και Χάρολντ Μακμίλαν. Είχε προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας της Ζυρίχης στο ξενοδοχείο Ντόλτερ (The Dolder Grand) στις 11 Φεβρουαρίου του 1959. Πρόκειται για τις Συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητα και με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο και δρομολογήθηκε η ίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο οι συμφωνίες αυτές εμπεριείχαν το σπόρο της διχόνοιας, δεν επέτρεπαν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και καθιέρωναν ένα Σύνταγμα περίπλοκο και άκαμπτο, το οποίο υπονόμευε τη δημοκρατική αρχή στη νεογέννητη Κυπριακή Δημοκρατία. Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογία για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, μετά το πραξικόπημα του Σαμψών, το οποίο υποκινήθηκε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα και είχε στόχο την ανατροπή του Μακαρίου. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου παρουσιάζει απόσπασμα από τα Ελληνικά Επίκαιρα της περιόδους εκείνης και με θέμα την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, την απελευθέρωση των Ελληνοκυπρίων πολιτικών κρατουμένων και την πανηγυρική επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο. Δείτε ολόκληρο το επίκαιρο εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/i-katochyrosi-tis-anexartisias-tis-kyproy-19-fevroyarioy-1959/ttps://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία
#ΕΡΤΑρχείο_ΚυπριακήΑνεξαρτησία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023

1962 Πέθανε ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Η Μέθοδος Παπανικολάου (το γνωστό «τεστ-παπ) χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.


Χριστόφορος Νέζερ – 19 Φεβρουαρίου 1970

Πλάνα του 1970 με τον Χριστόφορο Νέζερ (1889-1970) και την σύζυγό του Μερόπη Μερκούρη, κατά την εκδήλωση δωρεάς τους στο Θεατρικό Μουσείο, φωτογραφικού λευκώματος με στιγμές της καλλιτεχνικής πορείας του μεγάλου ηθοποιού του θεάτρου, λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του. Ο Χριστόφορος Νέζερ υπήρξε από τους πρώτους που εντάχθηκαν το 1931 στο νεοσύστατο τότε Εθνικό Θέατρο. Συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς ηθοποιούς και θιάσους της εποχής. Ακόμη και σε ηλικία 80 ετών έχοντας διαγράψει 60 χρόνια θεατρικής ζωής, εξακολουθούσε να ερμηνεύει πρωταγωνιστικούς ρόλους της αρχαίας κωμωδίας και να αποθεώνεται από το κοινό, όπως στις κωμωδίες του Αριστοφάνη στις οποίες συμμετείχε από το 1957, όταν ο Αλέξης Σολωμός ξεκίνησε την προσπάθεια για την αναβίωση της Αττικής κωμωδίας. Στην ταινία περιέχεται μικρό απόσπασμα από μονόλογο του ηθοποιού στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, στον ρόλο του Χρεμύλου, που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την περίοδο 1965-1967, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
#Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού Χριστόφορου Νέζερ ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1970.

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020


1978 Στις 18 Φεβρουαρίου 1978, στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Λευκωσίας, φιλοξενείτο η σύνοδος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της ΕΔΕΚ, ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης. Στις 11.20 το πρωί δύο ένοπλοι Άραβες, ένας 28χρονος Ιορδανός και ένας 26χρονος Κουβεϊτιανός, μπήκαν στην αφύλακτη αίθουσα της συνεδρίασης και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Αιγύπτιο γενικό γραμματέα της Κίνησης, Γιουσέφ ελ Σεμπάι, προσωπικό φίλο του πρόεδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ, σε μια κίνηση που είχε στόχο να καταδείξει την αντίθεση των «σκληρών» Αράβων στις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1976 μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Αμέσως μετά, οι δύο ένοπλοι συνέλαβαν αρκετούς από τους συνέδρους (ανάμεσά τους και τον Λυσσαρίδη), τους έθεσαν υπό ομηρία και απαίτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει αεροπλάνο για το εξωτερικό

 1986 Η αμερικανική Γερουσία μετά από 37 χρόνια αναμονής ψηφίζει τη συνθήκη, που απαγορεύει τις γενοκτονίες.

1986 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό MIR, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο MIR παρέμεινε σε τροχιά για 15 χρόνια, παρά την κακοδιαχείρηση και εγκατάλειψη που υπέστη μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1991 Χιόνι πέφτει στην έρημο Σαχάρα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

Στον 21ο Αιώνα

2016 Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός. (Γεν. 5/1/1932)

Ουμπέρτο Έκο – 19 Φεβρουαρίου 2016

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στη μνήμη του διάσημου Ιταλού συγγραφέα και θεωρητικού της λογοτεχνίας Ουμπέρτο Έκο που έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου του 2016, παρουσιάζει τηλεοπτική του συνέντευξη του 2012 στην εκπομπή "ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ" και στους Ανταίο Χρυσοστομίδη και Μικέλα Χαρτουλάρη, οι οποίοι τον συνάντησαν στο εξοχικό του στο Ρίμινι. Στο απόσπασμα ο Ουμπέρτο Έκο εξηγεί γιατί αναζητάμε τη λογοτεχνία. Διαβάζει, επίσης, απόσπασμα από το βιβλίο του "Μπαουντολίνο".
Δείτε τη συνέντευξη, που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη, εδώ: https://bit.ly/2ScfVKw
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες