Είμαστε ακόμα στη διεκδίκηση των αυτονόητων

Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct, βρέθηκε την Παρασκευή (16/8/2019) ο καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Θράκης, Χάρης Βλάδος, όπου και ανέλυσε τις οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, κι όταν επαναληφθεί μοιάζει είτε με κωμωδία είτε με τραγωδία. Ζούμε μια καινούρια πραγματικότητα, μία νέα φάση της παγκοσμιοποίησης, γεγονός που στην Ελλάδα δεν το έχουμε καταλάβει» δήλωσε ο κ. Βλάδος, υπογραμμίζοντας πως το σημερινό οικονομικό τοπίο, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Βλάδος «ο τριαδικός κόσμος ΗΠΑ – Ευρώπη – Κίνα, που φαινόταν ότι θα κυριαρχήσει πολιτικά και οικονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο πριν από μερικές δεκαετίες, διαψεύστηκε δραστικά» ενώ όπως τόνισε η «μυστήρια» παγκοσμιοποίηση κατάφερε να μειώσει αισθητά τα ποσοστά ακραίας φτώχειας στον πλανήτη, λειτουργώντας ουσιαστικά θετικά για τις λιγότερο ανεπτυγμένες και φτωχές μέχρι πρότινος χώρες όπως η Ινδία ή η Βραζιλία που αναδεικνύονται σήμερα σε πολλά υποσχόμενες οικονομικές δυνάμεις.

Στο τραπέζι του One Direct, βρέθηκε και η οικονομική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, με τον κ. Βλάδο να υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε ακόμα στη διεκδίκηση των αυτονόητων κι ότι το κρίσιμο σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα. «Το Ασφαλιστικό, η κακή δημοσιονομική διαχείριση, στην ουσία έρχονται να πατήσουν πάνω σε ένα σημαντικό πρόβλημα της οικονομίας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάδος.


*** Ο Δρ. Χάρης Βλάδος είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο αντικείμενο των «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων», στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Τέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης) και Συντονιστής Βιομηχανικής Πολιτικής στην ΝΔ (Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης)

pluralismos
pluralismos