Συμβαντα σαν Σημερα την 18η Απριλιου 1955

Συμβαντα της 18ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών- 18 Απριλίου

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ "Αμήχανη Βιομηχανία" (παραγωγή 1999, σκηνοθεσία-σενάριο Νϊκος Κρητικός), επικεντρώνεται στην επανάχρηση των βιομηχανικών μνημείων, και την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς προς όφελος των πόλεων στις οποίες βρίσκονται. Η Χριστίνα Αγριαντώνη, ιστορικός του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) μιλά για το παράδειγμα του Νεωρίου στην Ερμούπολη της Σύρου, ενώ ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης αναφέρεται στη στέγαση του θεάτρου "Χυτήριο" σε έναν παλιό βιομηχανικό χώρο. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ακόμη τα σχέδια επανάχρησης βιομηχανικών χώρων στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Λαύριο, την Ελευσίνα κ.α.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ εδώ:

Αρχείο


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΠαγκόσμιαΗμέραΜνημείων #Πολιτιστικήκληρονομιά
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023


Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών- 18 Απριλίου

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Η επέτειος αυτή, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Unesco to 1983, έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤπροτείνει ένα τεκμήριο που φωτίζει μια ξεχωριστή πλευρά της πολιτιστικής κληρονομιάς-εκείνη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Τα βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας, κτήρια του χθες που στέγασαν ποτοποιίες, σαπωνοποιίες, ταπητουργίες, κλωστοϋφαντουργίες, το εργοστάσιο φωταερίου της πόλης κτλ αποτελούν μοναδικούς φορείς κωδικοποιημένης μνήμης για τον πολιτισμό, την εργασία, την τεχνολογία, την καθημερινή ζωή προηγούμενων γενιών, και μας δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση της πολιτιστικής ταυτότητας της ανθρωπότητας και της αστικής μνήμης.
Στο απόσπασμα από την εκπομπή "Κλεινόν Άστυ-Βιομηχανική Αρχαιολογία" (σενάριο-σκηνοθεσία Μαρίνας Δανέζη, παραγωγή 2021) οι Νίκος Μπελαβίλας, Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, Μαρία Μαυροειδή και Αντώνης Πλυτάς αναφέρονται στη σημασία των βιομηχανικών μνημείων της πόλης.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών- 18 Απριλίου


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video
#ΠαγκόσμιαΗμέραΜνημείωνκαιΤοποθεσιών
#Μνημεία
#ΒιομηχανικήΑρχαιολογία

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022














Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015






Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων







τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

716 Λεών Γ’ ο Ίσαυρος. Γιος γελαδάρη. Έγινε αυτοκράτορας. στις 18 Απριλίου του 716 μ.χ. Έβγαλε τις εικόνες από τους ναούς, έκοψε τον βήχα των φεουδαρχών και έκανε φύλο και φτερό άραβες και πάσης φύσεως επίδοξους κατακτητές της Κωνσταντινούπολης. Ας πάμε σε μια αυτοκρατορία που υποτίθεται πως ήταν του Θεού, αλλά τα έργα της μόνο θεικά δεν ήταν

1480 Οι σύγχρονοι της ιστορικοί την κατηγόρησαν ως την πιο αιμοσταγή πριγκίπισσα του ύστερου μεσαίωνα. Οι νεότεροι κλείνουν προς το ότι υπήρξε απλώς το θύμα της οικογένειάς της που την χρησιμοποίησε προκειμένου να κατακτήσει τον κόσμο. Όλοι πάντως συμφωνούν σε κάτι: Ήταν πανέμορφη. Η Λουκρητία Βοργία, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1480

1506 Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

1521 Ο Μαρτίνος Λούθηρος, πρωτεργάτης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης παρακούει τις εντολές της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αρνείται να αποκηρύξει τα κηρύγματά του.

Στον 19ο Αιώνα

1873 πεθαίνει ο Γερμανός χημικός, Γιούστους Φον Λίεμπιχ, ο οποίος ανακάλυψε, ότι τα φυτά τρέφονται με άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα, μέταλλα και νερό. Επίσης δημιούργησε το πρώτο αζωτούχο λίπασμα.

1881 ο θρυλικός Billi The Kid δραπετεύει από τη φυλακή Λίνκολν στο Νέο Μεξικό.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1901 Κατά τις βουλευτικές εκλογές στην Κρήτη, επικρατούν πλήρως οι Ενωτικοί.

1902 Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000 και οι άστεγοι σε 300.000.

1909 Η Ιωάννα της Λορένης, η αλλιώς Ζαν Ντ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την καθολική εκκλησία.

1912  Ο ρωσικός στρατός επεμβαίνει για να συντρίψει την απεργία των εργατών των χρυσωρυχείων στη Σιβηρία.

1915 Εξαιρετικός πιανίστας, ανεπανάληπτος πιλότος. Ρακέτα του τένις δεν είχε πιάσει ποτέ στο χέρι του. Στις 18 Απρίλη του 1915 οι γερμανοί θα καταρρίψουν το αεροπλάνο του αλλά αυτός θα ζήσει. Θα αναγκαστεί να πιάσει ρακέτα για να σωθεί. Η ζωή του Ρολάν Γκαρός, του ανθρώπου που έδωσε το όνομα του σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις στον κόσμο

1917 Γεννιέται η Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας. [θαν. 12/2/1981]

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1929 Η οργάνωση των ΑΧΕΠΑ της Αμερικής προσφέρει 3 εκατομμύρια δρχ. για την ίδρυση στην Κόρινθο πρότυπης γεωργικής σχολής.

1931 Με νέο οργανισμό ρυθμίζονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά ζητήματα.

1932 Η Ελλάδα κηρύσσει επισήμως χρεοστάσιο. Οπως γνωστοποιεί στη σύνοδο της Κοινωνίας των Εθνών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η χώρα αδυνατεί να καταβάλλει τις οφειλές της από τον εξωτερικό δανεισμό και αναστέλλει επί μία πενταετία την καταβολή των τοκοχρεολυσίων. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, Ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

1941 Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1946 Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1951 Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1954  Ο Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο

1955 Τερματίστηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης Μπαντούγκ. Ψηφίστηκαν οι αρχές της φιλίας των λαών της Ασίας.

1955 Πέθανε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. Το 1933, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

1956 Η Γκρέις Κέλι παντρεύεται τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό με πολιτικό γάμο. Την επόμενη μέρα θα τελέσουν και τους θρησκευτικούς γάμους.

1961 Δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά», που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960) σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.

1967 Ο πυγμάχος, Μοχάμεντ Αλι, αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή

1969 Η Μελίνα Μερκούρη ιδρύει ταμείο για τη συνεισφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα.

1974 Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαρσέλ Πανιόλ.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1980 Η Ροδεσία μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε και ανακηρύσσει την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε, με ηγέτη το Ρόμπερτ Μουγκάμπε

1988 Επιχείρηση «Αλογάκι της Παναγίας». Ναυμαχία μεταξύ Αμερικανικού και Ιρανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, κατά τη διάρκεια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Διάρκεσε μία ημέρα και ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιρανοί χάνουν 2 πολεμικά και 6 περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο

1989 Ελαφρά “τραυματισμένο” φτάνει στο Αμβούργο το πλοίο της Κυρήνειας για τους εορτασμούς των 800 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

1991 Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά

1991 Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, θέτει ανεπίσημα στο γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων

1994 Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” εισάγεται επειγόντως με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ο Γιώργος Γεννηματάς.

1995 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για το φόνο του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου και αφού είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

1996 Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.

Στον 21ο Αιώνα

2004 Θλιβερά επεισόδια εκτυλίσσονται πριν το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε πάρει η αστυνομία. Δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που πήγαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2

2007 Στη Βαγδάτη σειρά βομβιστικών ενεργεία σκοτώνουν 198 άτομα


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες