θετικο το μομεντουμ στην Ελλαδα

«Οι ΗΠΑ, ως κοινωνία και ως κυβέρνηση, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία που καταγράφεται ανάμεσα στις δημοκρατίες της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μια νέα γεωπολιτική εξέλιξη, πολύ σημαντική», διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη ο πρώην αναπλ. υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ John Negroponte.

Περιγράφοντας το θετικό μομέντουμ στην περιοχή, ο κ. Negroponte παρατήρησε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει πλέον από την οικονομική κρίση.

Επιπλέον, στάθηκε στην πρόσφατη επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της μέχρι πρότινος ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο φεύγει μια σκιά που διαχρονικά υπήρχε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Αναφέρθηκε δε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εντοπισμένα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτές ενισχύουν περαιτέρω τη δυναμική στον τομέα της ενέργειας, με εύλογο αντίκτυπο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Νεγροπόντε χαρακτήρισε στο πλαίσιο αυτό σημαντική διπλωματική εξέλιξη την πρόσφατη κοινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

source: The Economist Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe