Η πολιτική διαμάχη έχει περάσει, τα τελευταία χρόνια, στο διαδίκτυο, ενώ συχνά γίνεται λόγος για το γεγονός ότι το ίντερνετ διαμορφώνει το πολιτικό πεδίο, άλλοτε υποστηρίζοντας και άλλοτε υποσκάπτοντας πρόσωπα και ιδεολογίες.
Ακόμα δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» για το έντονο διαδικτυακό παρασκήνιο πίσω από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ αντίστοιχα άρθρα γράφονται για τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές.
Γράφει η Δήμητρα Φουρκαλίδου
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Αμερικανός συγγραφέας και designer για video games, που είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Vox Day, πιστεύει ότι η Wikipedia είναι ένα πολύ κακό εγκυκλοπαιδικό και ενημερωτικό εργαλείο.
Όμως, τα πράγματα που τον προκαλούν να κάνει αυτήν την δήλωση δεν είναι τα τυπικά παράπονα που ακούμε όλοι για την αγαπημένη των φοιτητών «εγκυκλοπαίδεια»… Δηλαδή ότι προέρχεται από τη γνώση του πλήθους (άρα δεν είναι επιστημονικά κατοχυρωμένη γνώση), ότι μαστίζεται από trolls (άρα φέρει πολλά ψεύτικα στοιχεία που έχουν στόχο το να ενοχλήσουν όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο στο διαδικτυακό εργαλείο) και ότι κάποιες σελίδες, όπως αυτές για τα Pokemon, είναι πιο πλήρεις από ότι άλλες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.
O Day πιστεύει ότι η Wikipedia είναι ένα εργαλείο των Δημοκρατικών που το διαχειρίζεται “η αστυνομία της αριστερής σκέψης”. Ωστόσο, τα εκατομμύρια των άρθρων που συνθέτουν το τελικό προϊόν λαμβάνονται ως γεγονός από πολλούς ανθρώπους που δεν τα διαβάζουν με σκεπτικισμό, και αυτό κάνει τον συγγραφέα να στρέφεται ανοιχτά κατά της Wikipedia. Άλλωστε, πολλοί από τους χρήστες δε γνωρίζουν ότι όσα διαβάζουν στο συγκεκριμένο ιστότοπο, προέρχονται από άλλους χρήστες και όχι από επίσημες πηγές.
Wikipedia ή Infogalactic
Έτσι στη μέση μιας δημόσιας συζήτησης για το τι ακριβώς αποτελεί γεγονός και τι όχι, ο Day αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να γίνει κάτι για το πρόβλημα της Wikipedia. Επέλεξε, λοιπόν, να ξεκινήσει τη δική του εκδοχή. Έκανε ένα αντίγραφο ολόκληρου του ιστότοπου και κάλεσε όσους ενστερνίζονται την άποψή του, να αρχίσουν να ξαναγράφουν τις σελίδες της εγκυκλοπαίδειας μέσα από το δικό τους πρίσμα. Η Wikipedia ήταν ο σημαντικότερος και λιγότερο αναντικατάστατος από τους κολοσσούς των κοινωνικών μέσων σύγκλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Day.
Ήρθε, λοιπόν, στο φως ο ιστότοπος Infogalactic, που βασίζεται στο λογισμικό MediaWiki της Wikipedia – έτσι από σχεδιασμό μοιάζει πολύ με τη Wikipedia. Με την πρώτη ματιά, το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενό της. Αλλά σε μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα, οι διαφορές αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο εμφανείς όσο ενημερώνεται η ιστοσελίδα.
Για παράδειγμα, στην Infogalactic, ο Mike Cernovich παρουσιάζεται ως ένας αξιοσέβαστος συγγραφέας bestselling, ανεξάρτητος δημοσιογράφος, δικηγόρος και δημιουργός ντοκιμαντέρ, ενώ στη Wikipedia είναι αυθεντία στο Twitter, μια προσωπικότητα των κοινωνικών μέσων, συγγραφέας και θεωρητικός συνωμοσίας.
Φυσικά η απόφαση του Day να πολεμήσει τη φωτιά με φωτιά, σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί απόλυτα κάποια από τις δύο ιστοσελίδες εκτός και αν είναι φανατικός Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός.
Άρα μηδέν εις το πηλίκο για αποτέλεσμα
Πάντως, η τάση της εποχής να απαιτούν οι αναγνώστες να γνωρίζουν προς τα πού «κλείνει» ένα μέσο ενημέρωσης, έχει μια λογική βάση, ώστε να επιλέγουν συνειδητά το τι διαβάζουν, αντί να τους περνούν μηνύματα έμμεσα και με το μανδύα του ουδέτερου, όπως συνέβαινε κυρίως τα περασμένα χρόνια στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.