Συμβαντα σαν Σημερα την 1η Μαιου 1976

Ιστοριες της 1ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα






επετειακή εκπομπή για την Πρωτομαγιά η «Μηχανή του Χρόνου»














Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων





τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1328 Με τη Συνθήκη του Εδιμβούργου- Νόρτθαμπτον η Αγγλία αναγνωρίζει τη Σκοτία ως ανεξάρτητο κράτος, μετά τους πολέμους για την ανεξαρτησία της.

1714 Ο Γεώργιος Α’ του Οίκου του Ανόβερο επιλέγεται ως διάδοχος για το θρόνο της Βρετανίας μετά το θάνατο της βασίλισσας Άννας.

1776 Ο Γερμανός καθηγητής της Νομικής, Άνταμ Βάισχαουπτ, ιδρύει το «Τάγμα των Πεφωτισμένων», πιο γνωστό με τη λατινική ονομασία « Ιλλουμινάτι», που αποτέλεσε το πιο ριζοσπαστικό παρακλάδι του Διαφωτισμού.

1786 Πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ στη Βιέννη: Οι γάμοι του Φίγκαρο.

Στον 19ο Αιώνα

1811 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Λασκαράτος, σατιρικός συγγραφέας από το Ληξούρι

1827 Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Το νέο Σύνταγμα στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787 

1848 Στην Αγγλία ορίζεται με νόμο η δεκάωρη εργάσιμη ημέρα για τις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά που εργάζονταν στην υφαντουργική βιομηχανία.

1886 Οι εργάτες του Σικάγου απεργούν ζητώντας 8 ώρες δουλειά 8 ώρες ύπνου 8 ώρες ανάπαυση.  Οι απεργοί χτυπήθηκε από την αστυνομία και την εργοδοσία. Τρία χρόνια αργότερα, το 1889, η Β΄ Διεθνής στο Παρίσι, καθιέρωσε την 1η του Μάη ως Διεθνή Ημέρα των Εργατών.

1893 Στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο Γκρόβερ Κλήβελαντ, ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ, φωταγωγεί την πόλη με λάμπες που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1906 Στη Γαλλία, στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 1.000 άτομα που συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για την Ημέρα της Πρωτομαγιάς. Την ίδια μέρα, στη Γερμανία, απολύονται 6.000 εργάτες.

1907 Πέθανε ο ευεργέτης, Γρηγόριος Μαρασλής

1908 Έπειτα από επιθυμία του βασιλιά Γεώργιου Α’, απολύονται όλοι οι ηθοποιοί και το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου. Ως αφορμή προβάλλεται το γεγονός ότι συχνά οι παραστάσεις δίνονταν προ «κενών εδωλίων».

1909 Γεννήθηκε ο ποιητής, Γιάννης Ρίτσος

Γιάννης Ρίτσος – 1η Μαΐου 1909

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε #ΣανΣήμερα 1η Μαίου 1909 στην Μονεμβασιά όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και έγραψε τα πρώτα του ποίηματα. Στη Μονεμβασιά ο Ρίτσος επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όπου και έγραψε το 1976, τα ποιήματα της συλλογής «Μονοβασιά» (1976). Το διώροφο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στην είσοδο της καστροπολιτείας ανήκει στα ιστορικά αξιοθέατα και πρόσφατα πέρασε στον Δήμο Μονεμβασίας για τη μετατροπή του σε μουσείο Γιάννη Ρίτσου.

Δείτε το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, με θέμα την εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από τον Μονεμβασιώτικο Όμιλο προς τιμήν του ποιητή της Ρωμιοσύνης, στις 25 Ιουνίου 1984. Ο Γιάννης Ρίτσος επιστρέφει ξανά στον γενέθλιο τόπο του και το πατρικό του σπίτι. Μαζί του φίλοι του, μεγάλες μορφές από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού όπως ο Μάνος Κατράκης. Παρακολουθούμε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας στην οικία του Ρίτσου και τις δηλώσεις του ποιητή, ο οποίος βαθιά συγκινημένος μιλά για την γενέτειρά του. Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τη συναυλία που έγινε στη ντάπια της Χρυσαφίτισσας, με απαγγελίες από τον Μάνο Κατράκη, την Αλέκα Κατσέλη και την Αλέκα Παΐζη. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» στιχ. Γ. Ρίτσος, μουσική Μ. Θεοδωράκης.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Γκουντούνα

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ποίηση
#ΓιάννηςΡίτσος
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023

1920 Στην Γαλλία 250.000 σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε γενική απεργία, που διαρκεί 25 μέρες.  

1924 Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται βρετανική αποικία.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1931 Πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη τα επίσημα εγκαίνια του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο την εποχή εκείνη.

1936 87 χρόνια από τον αιματηρό Μάη του ’36 στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που κατεστάλη από την κυβέρνηση Μεταξά

1941 Η ταινία «Πολίτης Κέιν», στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εκτέλεση από τον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου του Γερμανού υποστράτηγου Φρανζ Κρες και του επιτελείου του, εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. 

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1946 Η διάσκεψη των Παρισίων αποφασίζει να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

1947 Η Σφαγή της Πορτέλα ντελα Τζινέστρα στη Σικελία. 11 άτομα σκοτώνονται και 33 τραυματίζονται από επίθεση ανδρών του Σαλβατόρε Τζουλιάνι κατά συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος για το εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

1948 Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) με πρόεδρο τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.

1958 Πρωτομαγιάτικη παρέλαση στη Λευκωσία με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ

1960 Ο Αμερικανός πιλότος Φράνσις Γκάρυ Πάουερς συλλαμβάνεται από τις σοβιετικές αρχές. Ο Πάουερς εκτελούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τον σοβιετικό εναέριο χώρο, όταν το αεροπλάνο του, τύπου U-2, καταρρίφθηκε.

1966 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ξεκινά απεργία πείνας, με αίτημα την κατάργηση των διοικητικών μέτρων εναντίον του, η οποία κρατά 19 μέρες.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1976 Πεθαίνει μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Αλέκος Παναγούλης, που στις 13 Αυγούστου 1968 επιχείρησε να σκοτώσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Καταδικάστηκε σε θάνατο, απέδρασε και συνελήφθη εκ νέου.

1978 πέθανε ο Σοβιετικός συνθέτης αρμενικής καταγωγής Αράμ Χατσατουριάν

1986 Η Νότια Αφρική παραλύει ολοσχερώς, καθώς 1,5 εκατομμύριο έγχρωμοι κάνουν αποχή από την εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά του Απαρτχάιντ.

1994 Σκοτώθηκε σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα ο βραζιλιάνος άσος της Φόρμουλα 1, Άιρτον Σένα.

1997 Στη Βρετανία διεξάγονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές που φέρνουν στην εξουσία τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς.

Στον 21ο Αιώνα

2004 Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πανηγυρισμοί στη Λευκωσία. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, ενώ χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν την ένταξη.


1982 Ρουμανία 3-1 Κύπρος (Προκριματικοί EURO)

1991 Νορβηγία 3-0 Κύπρος (Προκριματικοί EURO)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες