Με αυτόματο πιλότο το… χθες

Για να πετύχει την πραγματική έξοδο από την κρίση η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τα σημερινά επίπεδα του 2% και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα!

Προοπτική εξαιρετικά αμφίβολη δεδομένων των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων. Προς το παρόν η χώρα φαίνεται ότι επιστρέφει σε μια κανονικότητα, αλλά σε μια κανονικότητα που θυμίζει πολύ το χθες και τις συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση και το αδιέξοδο.

Απόσπασμα απο το άρθρο
Ο μακρύς και αμφίβολος δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα
στην Business Daily απο τον Γιάννη Παπαδογιάννη

Ο κεντρικός πυρήνας του προβλήματος της χώρας η οριζόντια και κάθετη ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης, παραμένει και καραδοκεί. Τα χρόνια της κρίσης όχι μόνο δεν επιχειρήθηκε κάποια σοβαρή προσπάθεια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αλλά οι συνθήκες επιδεινώθηκαν: οι εφορίες λειτουργούν με ηλεκτρονικά συστήματα που παραπέμπουν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η παιδεία θυμίζει τη δεκαετία του 1980, η κατάσταση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι χαοτική, τα δικαστήρια βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμου εμφράγματος, τα νοσοκομεία όπως και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες σε πλήρη αποδιοργάνωση. Το μόνο που ξεπερνά την αποδιοργάνωση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης είναι η αποδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι και την προχθεσινή ταλαιπωρία στην Εθνική Οδό εξαιτίας μια μικρής χιονόπτωσης, την έκδοση μιας απλής άδειας για την υλοποίηση μιας μικρής επένδυσης, την αλλαγή στοιχείων στο ΕΦΚΑ, μέχρι την επιστροφή στην υπηρεσία καταδικασμένων διευθυντών φυλακών επειδή δεν έχει προλάβει να εξετάσει την περίπτωσή τους το πειθαρχικό (αλήθεια γιατί χρειάζεται πειθαρχικό για κάποιον που έχει συλληφθεί και καταδικαστεί…) όλα αποτυπώνουν μια σοκαριστική εικόνα της (μη) λειτουργίας της χώρας.

Απόσπασμα απο το άρθρο
Ο μακρύς και αμφίβολος δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα
στην Business Daily απο τον Γιάννη Παπαδογιάννη