Το “Κρυφό” και Γιγαντιαίο Έλλειμμά μας

Στην 20 Μαΐου γεννήθηκε το 1806 ο John Stuart Mill, ο σημαντικότερος φιλελεύθερος στοχαστής όλων των εποχών. Εξαιτίας του ανήκω στο ρεύμα του φιλελεύθερου ωφελιμισμού, εξαιτίας του θεωρώ ιερή την ελευθερία της έκφρασης, εξαιτίας του θεωρώ τον φιλελεύθερο φεμινισμό απαραίτητο συστατικό κάθε γνήσια φιλελεύθερου συστήματος ιδεών.

Βέβαια, στο σπίτι μου δεν θα βρείτε εικόνισμα του Mill. Ο Mill έκανε και πολλά λάθη που οφείλονται κυρίως στο ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο συγκεκριμένο τόπο τη συγκεκριμένη εποχή. Παραμένει όμως ο μεγαλύτερος πολιτικός στοχαστής του 19ου αιώνα, ένας από τους πλέον προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής του και ένας μεγάλος φιλόσοφος – εκείνος που καθόρισε όσο κανείς άλλος την πορεία του φιλελευθερισμού παγκόσμια.

Προς τιμήν του ανεβάζω μια διαφάνεια που οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μου θα πρέπει να την έχουν μάθει απέξω καθώς δεν χάνω ευκαιρία να την συμπεριλάβω στα μαθήματά μου. Είναι η «αρχή της βλάβης» (harm principle) του Mill όπως την διατυπώνει στο σημαντικότερο έργο του “On Liberty” (1859). Δεν νομίζω ποτέ η ελευθερία να ορίστηκε με καλύτερο, πιο γλαφυρό, πιο ανατριχιαστικό τρόπο. Η απόδοση στα ελληνικά είναι δική μου