γιατι μασκες και αποστασεις ειναι τοσο σημαντικες #covid19greece

COVID-19: Αυτό το μοντέλο δείχνει γιατί οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις είναι τόσο σημαντικές

    • Τα μέτρα ασφαλείας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

  • Τα παρακάτω δύο διαγράμματα δείχνουν τη διαφορά στη μόλυνση μεταξύ ομάδων που προστατεύονται και εκείνων που δεν το προστατεύονται.
  • Εάν μια περιοχή ανοίξει πολύ νωρίς και οι κάτοικοί της αγνοήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση στους θανάτους COVID-19 εντός μηνών.

γιατι μασκες και αποστασεις ειναι τοσο σημαντικες #covid19greece
Με την έλευση μιας επιδημίας μολυσματικής νόσου, επιδημιολόγοι και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προσπαθούν γρήγορα να προβλέψουν θανάτους και μολύνσεις χρησιμοποιώντας πολύπλοκα μοντέλα υπολογιστών. Αλλά με έναν ολοκαίνουργιο ιό όπως αυτός που προκαλεί το COVID-19, αυτές οι εκτιμήσεις περιπλέκονται από την έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών για τα συμπτώματα, τη μετάδοση και εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μια ομάδα στο Goldenson Center for Actuarial Research έχει αναπτύξει ένα δωρεάν, φιλικό προς το χρήστη μοντέλο υπολογιστή που έχει διαφορετικό στόχο. Δείχνει πώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι εξελίσσονται σε καθημερινή βάση για μια περίοδο τριών μηνών, ανάλογα με το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι ως απόκριση στις εστίες μόλυνσης. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει στο κοινό να εισάγει δεδομένα που καταδεικνύουν πώς οι αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας στις κοινότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης προσώπου και της κοινωνικής απόστασης, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εξάπλωση αυτού του ιού και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Το μοντέλο COVID-19 του Goldenson Center χρησιμοποιεί έναν υποθετικό πληθυσμό 1.000 ατόμων και υπολογίζει τα αποτελέσματα βασιζόμενο τρεις τύπους πληροφοριών:

  1. Τον αρχικό αριθμό μολύνσεων, την τήρηση των προδιαγεγραμμένων αποστάσεων και τα μέτρα προσωπικής προστασίας που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών και την παραμονή σε καραντίνα εάν εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19.
  2. Στη συνέχεια, το μοντέλο χρησιμοποιεί αυτές τις αρχικές πληροφορίες για να προβάλλει σε καθημερινή βάση τις σωρευτικές λοιμώξεις και τους θανάτους σε διάστημα τριών μηνών.
  3. Δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τις ασθένειες και έχει σχεδιαστεί για να καταδεικνύει τα αποτελέσματα των μέτρων ασφαλείας, αντί να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις.

γιατι μασκες και αποστασεις ειναι τοσο σημαντικες #covid19greece

Γιατί έχει σημασία

Με την εισαγωγή διαφορετικών υποθέσεων, οι άνθρωποι μπορούν να δουν πώς οι προσωπικές ενέργειες της κοινότητάς τους μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας – και πώς τα “φτωχά” πρωτόκολλα μπορούν να προκαλέσουν εκθετική εξάπλωση του ιού. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι 100 άτομα έχουν μολυνθεί από έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων, με έναν στους 10 να φοράει μάσκα, διατηρώντας την κατάλληλη απόσταση και καραντίνα εάν είναι απαραίτητο. Το μοντέλο δείχνει ότι 30 ημέρες αργότερα, ο ιός θα σκότωνε 156 άτομα. Μετά από τρεις μήνες, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 460 – με 510 τώρα μολυσμένους. Ωστόσο, το μοντέλο μας λέει ότι εάν ο μισός πληθυσμός εφαρμόζει τα πρωτόκολλα ασφαλείας, οι μολύνσεις μετά από 90 ημέρες μειώνονται στις 293 και οι θάνατοι μειώνονται ακόμη πιο δραματικά, σε 149 – περίπου το ένα τρίτο των ζωών που χάθηκαν με πιο χαλαρά μέτρα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο – και η παράβλεψη αυτών των πρωτοκόλλων μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Εάν ένα κράτος ανοίξει και διατηρήσει μέτρα ασφαλείας για τουλάχιστον τρεις μήνες, ο ιός θα περιοριστεί και πιθανόν να εξαλειφθεί. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα κράτος ανοίξει πολύ νωρίς και οι κάτοικοί του αγνοήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, θα μπορούσε να υπάρξει εκθετική αύξηση των θανάτων COVID-19 εντός μηνών. Είναι σημαντικό για το κοινό να συνειδητοποιήσει ότι η εξάπλωση του ιού επηρεάζεται μόνο από την προσωπική συμπεριφορά.

Και ποιά θα είναι η συνέχεια;

Το μοντέλο μας δείχνει ότι πρέπει να δοθεί συνεχής έμφαση στη διατήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας καθώς χαλαρώνουμε τους κανόνες και αφήνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά. Η με την κοινή λογική τήρηση απόστασης, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και η απομόνωση όταν είναι απαραίτητο είναι μια μικρή ταλαιπωρία για περιορισμένο χρονικό διάστημα – που θα περιορίσει την καταστροφή αυτού του ιού και θα διασφαλίσει την αποκατάσταση της οικονομίας μας.
γιατι μασκες και αποστασεις ειναι τοσο σημαντικες #covid19greece