Βρετανία: Debate χωρίς τον Μπόρις

17/06/2019 – Βρετανικός τύπος

Οι περισσότερες εφημερίδες έχουν ως πρωτοσέλιδο θέμα την τηλεμαχία της Κυριακής μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.Στην τηλεμαχία, που φιλοξένησε το Channel 4, πήραν μέρος οι πέντε από τους έξι υποψηφίους για τη θέση της Τερέζας Μέι: Ο Μάικλ Γκόουβ, ο Τζέρεμι Χαντ, ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο Ρόρι Στιούαρτ και ο Ντομινίκ Ράαμπ. Την απουσία του Μπόρις Τζόνσον σηματοδότησε το άδειο αναλόγιο.

“Ανάχωμα στην επέλαση του Μπόρις Τζόνσον είναι η συμμαχία που αποφάσισαν να συνάψουν οι αντίπαλοί του” , γράφει η Daily Express. “Σειρά επιθέσεων αντιμετώπισε ο Τζόνσον, καθώς οι αντίπαλοί του προσπάθησαν να σταματήσουν την πορεία του προς την Ντάουνινγκ Στριτ”, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times, ο πραγματικός νικητής της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας δεν ήταν ο Τζόνσον, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών, αλλά ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

Επισημαίνουν οι Times ότι στην τηλεοπτική αντιπαράθεση κάθε μια από τις προτάσεις των επίδοξων διαδόχων της Μέι αναφορικά με το Brexit είχε – “προμελετημένες ατέλειες” – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές πριν από 2022 είναι πολύ πιθανές.

Με άριστα το 10 , στην τηλεμαχία της Κυριακή οι Μάικλ Γκόουβ (υπουργός Περιβάλλοντος) και Ρόρι Στίουαρτ (υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης) συγκέντρωσαν 8 βαθμούς , ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ περιορίσθηκε στους 6 , που ήταν και η κατώτατη βαθμολογία που έδωσαν οι Times.

O Guardian αναφέρει ότι ενώ η συζήτηση για το Brexit μεταξύ των υποψηφίων είχε -“πολλές στιγμές έξαρσης” – ενώ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι διεκδικητές της ηγεσίας των Τόρις προσπάθησαν να αναπτύξουν τα μελλοντικά τους σχέδια γiα τη χώρα εφόσον περάσουν τον κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ. Έτσι, γράφει η εφημερίδα, έκαναν μια σειρά υποσχέσεων για την παιδεία , την κοινωνική μέριμνα και για τα φοιτητικά δάνεια.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση του κ. Τζόνσον να απόσχει από την χθεσινή τηλεμαχία έδωσε την ευκαιρία στους άλλους υποψηφίους να εκδηλώσουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μιας μη- συμφωνίας Brexit επικεντρώνοντας τα πυρά τους στον πρώην υπουργό αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ , Ντομινίκ Ράαμπ, που όπως και ο Τζόνσον – “ελαφρά τη καρδία” – δεν αποκλείει το μη συναινετικό διαζύγιο της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται το φαβορί για την κατάκτηση της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος με αποτέλεσμα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας , η Daily Telegraph αναδεικνύει στην πρώτη της σελίδα την υπόσχεσή του να συνδέσει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο το αργότερο μέχρι το 2025 με ένα – “εξαιρετικά γρήγορο ευρυζωνικό σύστημα” (broadband) – περίπου οκτώ χρόνια νωρίτερα από τα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Telegraph , o κ. Τζόνσον δικαιολογημένα αρνήθηκε να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό debate. H τηλεμαχία έδειξε, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι αυτοί που αντιστέκονται στη μη- συμφωνία Brexit είχαν πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους από τον μοναδικό – “σκληροπυρηνικό Brexiteer” – στην ομήγυρη , τον κ. Ντομινίκ Ράαμπ.