“ Τεσσερις εχουμε σημερα ; ”

Αυτά θρυλείται οτι ήταν τα τελευταία λόγια του μεγάλου Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα 4 Ιουλίου του 1826. Ακριβώς 50 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 1776, της οποιας ο ίδιος ήταν ο βασικός συγγραφέας.

Υπέρμαχος της Ελευθερίας, της ανεξιθρησκίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναστάτης, διανοούμενος, φυσιολάτρης, φιλότεχνος, κοσμοπολίτης, πολυπράγμων, ο Τζέφερσον ήταν μια πραγματικά αριστοτελική πολιτική μορφή.

Είχε ασφαλώς και τις σκοτεινές του πλευρές. Ήταν οξύτατος και συχνά άδικος στις πολιτικές συγκρούσεις του και γεμάτος αντιφάσεις στην προσωπική του ζωή.

Σε όλη του τη ζωή ο Τζέφερσον υπερασπίστηκε το πνεύμα του 1776, θέτοντας τη βάση του πολιτικού ρεύματος του “Συνταγματισμού” (Constitutionalism) που ακόμα διατρέχει την πολιτική ζωή των ΗΠΑ και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικατηρίου του.

Ενός πλέγματος ιδεών, κανόνων και προτύπων συμπεριφοράς που στηρίζεται στην αρχή ότι η Κυβέρνηση προέρχεται και περιορίζεται από το κείμενο του θεμελιώδους νόμου. Κάτι που προϋποθέτει την δημιουργία θεσμοθετημένων μηχανισμών ελέγχου ισχύος των Κυβερνήσεων για την προστασία των συμφερόντων και των ελευθεριών των πολιτών.

Για αυτό και πολλά ακόμα – και δεδομένων πάντα των συνθηκών της εποχής του – ο Τζέφερσον πλησιάζει το πρότυπο του “ιδανικού” φιλελεύθερου πολιτικού ίσως όσο κανένας άλλος στη νεωτερική εποχή.

Eftychis Vardoulakis … στο facebook