Συμβαντα σαν Σημερα την 17η Μαρτιου 1936

Συμβαντα της 17ης Μαρτιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα



















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

απεργια μμε εσηεα

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων







τα άπαντα


Στον 19ο Αιώνα

1821 Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας. Ταυτόχρονα Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που θα παραδοθούν έπειτα από λίγες μέρες. Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.

1834 Γεννιέται ο Γκόντλιμπ Ντέμλερ, ο Γερμανός εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσυκλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.

1861 Τα διάφορα βασίλεια και ανεξάρτητες περιοχές στην επικράτεια της σημερινής Ιταλίας ενώνονται για πρώτη φορά σε εθνικό κράτος.

1862 Γεννιέται ο οικονομολόγος Σίλβιο Γκέσελ, που διατύπωσε το δόγμα της ελεύθερης αγοράς.

Στον 20ο Αιώνα

1901 71 έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθενται στην γκαλερί Μπέρνχαϊμ στο Παρίσι, έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του.

1917 Γεννιέται ο Τάκης Σινόπουλος, γιατρός, ποιητής και ζωγράφος.

1919 Γεννιέται ο τραγουδιστής της τζαζ Νατ Κινγκ Κόουλ.

1920 Γεννιέται ο Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος.

1934 Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη λεωφόρο Συγγρού της Αθήνας.

1938 Γεννιέται ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

1942 Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι ναζί αρχίζουν να στέλνουν Πολωνούς στο στρατόπεδο Μπέλσεν.

1944 Γεννιέται ο διάσημος κοντός του Χόλιγουντ Ντάνι ντε Βίτο.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1948 Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο (γνωστά ως Μπενελούξ), Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, προάγγελο του ΝΑΤΟ.

1951 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κερτ Ράσελ.

1952 Γεννιέται στο Κάιρο της Αιγύπτου ο συνθέτης και μουσικός Νίκος Ξυδάκης. Σε ηλικία 11 ετών ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1963 με το μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου. Το 1978 εμφανίζεται στα μουσικά πράγματα της χώρας με το δίσκο «Η εκδίκηση της γυφτιάς» σε συνεργασία με τον Μανώλη Ρασούλη και ακολουθεί μια σειρά από σημαντικές και επιτυχημένες δισκογραφικές εκδόσεις με μουσική και τραγούδι, το οποίο συνήθως ερμηνεύει ο ίδιος. Περισσότεροι από 15 είναι οι δίσκοι του μέχρι σήμερα και εξίσου σημαντικές συνεργασίες με εξαιρετικούς τραγουδιστές, ηθοποιούς και ποιητές, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Μιχάλης Γκανάς, ενώ έχει γράψει μουσική για το θέατρο, νεότερο και αρχαία τραγωδία, για κινηματογραφικές ταινίες και δίνει μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι τόποι καταγωγής του Ξυδάκη, τα προσωπικά του βιώματα και οι σμυρναίικες και ανατολίτικες ρίζες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού αποτελούν σημεία αναφοράς στη σπουδαία μουσική του πορεία και ο ίδιος είναι ένας σημαντικός Έλληνας συνθέτης και μουσικός, ο οποίος παρά την επιτυχία και την αναγνώριση παραμένει σεμνός και λιγομίλητος, αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα και επιμένοντας στην ενασχόληση με τη μουσική του

Νίκος Ξυδάκης – 17 Μαρτίου 1952

Ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Από το 1978 μέχρι σήμερα υπηρετεί την ελληνική μουσική με ποιοτικές και αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές, συνεργασίες με εξαιρετικούς τραγουδιστές, στιχουργούς, ποιητές και ηθοποιούς, συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και δίνει μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Ακολουθεί απόσπασμα από τη μουσική εκπομπή «Συντροφιά με… τον Νίκο Ξυδάκη», παραγωγής 1985 και με οικοδεσπότη τον Πέτρο Κωλέτη. Ο Νίκος Ξυδάκης μιλάει, με τον σεμνό και χαμηλών τόνων τρόπο που τον χαρακτηρίζει, για το δίσκο «Η εκδίκηση της γυφτιάς» του 1978 με τον Μανώλη Ρασούλη, για τη μουσική και τα τραγούδια του δίσκου και θυμάται τις αντιδράσεις στην παρουσίασή του με τον Διονύση Σαββόπουλο. Τραγουδάει α καπέλα το τραγούδι «Τρελή κι αδέσποτη» κι ακολουθεί με συνοδεία ορχήστρας μία μοναδική ερμηνεία του τραγουδιού. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου Έλληνα συνθέτη, Νίκου Ξυδάκη. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#ΝίκοςΞυδάκης
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

1959 Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας φτάνει στην Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την κυβέρνηση και τον λαό.

1963 Έκρηξη ηφαιστείου στο Μπαλί προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 11.000 ατόμων.

1969 Η 71χρονη Γκόλντα Μέιρ γίνεται πρωθυπουργός του Ισραήλ.

1976 Πεθαίνει ο Λουκίνο Βισκόντι, Ιταλός σκηνοθέτης.

1976 Πρεμιερα της σειρας Γιουγκερμαν. Τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μ.Καραγάτση (γράφτηκε το 1938), σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η σειρά, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε σε 140 επεισόδια

1988 Αυτοκτονεί ο Νικόλας Άσιμος, τραγουδοποιός.

1989 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζητά τη βοήθεια της Δύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.

1992 Σαν σήμερα, 29 χρόνια πριν, ο ΠΑΟΚ έφθασε μία ανάσα από το να κερδίσει τον δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό τίτλο του στο μπάσκετ. Με 6 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τέλος του αγώνα και με το σκορ στο 63-63, ο Μαρκ Σίμπσον είχε κερδίσει φάουλ για «μία συν μία» βολές! Ο παίκτης της Ρεάλ αστόχησε στην πρώτη βολή και ο Φασούλας πήρε το ριμπάουντ, αλλά αντί να δώσει πάσα στον Μπουντούρη, έχασε την μπάλα από τον Μπράουν, ο οποίος με buzzer beater έδωσε τον τίτλο στην ισπανική ομάδα.

1993 Στις ΗΠΑ, τρία άτομα παραπέμπονται σε δίκη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα.

Στον 21ο Αιώνα

2000 Πάνω από 800 μέλη αίρεσης στην Ουγκάντα πραγματοποιούν ομαδική αυτοκτονία.

2003 Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ Χανς Μπλιξ. Την ίδια μέρα παραιτείται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν.

2008 Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Έλιοτ Σπίτζερ παραιτείται μετά την αποκάλυψη σκανδάλου με ακριβοπληρωμένη πόρνη.

2011 Πεθαίνει ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες