Συμβαντα της 14ης Μαρτιου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
Παρακάτω τα άπαντα
Αν ο «Μπρίλης» δεν βομβάρδιζε με τις αφελείς ερωτήσεις του τον Νίκο Σταυρίδη, δεν θα είχε γεννηθεί μια από τις πιο κλασικές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου.
Για αυτό σήμερα, παγκόσμια ημέρα ερωτήσεων, εκτοξεύουμε τις ερωτήσεις μας ελεύθερα και θυμόμαστε μερικές από τις πιο πετυχημένες της Φίνος Φιλμ! 🎬Η Ημέρα Ερωτήσεων συμπίπτει με την επέτειο γέννησης του Άλμπερτ Άινσταϊν (γενν. 1879), ο οποίος πίστευε στην σημασία της περιέργειας και των ερωτήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες ανακαλύψεις.
Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Η Ψεύτρα», «Τα Κίτρινα Γάντια», «Η Αλίκη Δικτάτωρ», «Ο Θόδωρος και το Δίκανο», «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Κορίτσια για Φίλημα», «Η Βίλλα των Οργίων», «Η Θεία από το Σικάγο», «Η Κυρά μας η Μαμμή», «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια», «Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας», «Για Ποιόν Χτυπά η Κουδούνα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Η Ωραία των Αθηνών», «Οι Κυρίες της Αυλής», «Η Θεία μου η Χίπισσα», «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο» και «Ο Κατήφορος».
#AskaQuestionDay #ΗμέραΕρωτήσεων #worlddays
#finosfilm #greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywoodΔημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023
τα άπαντα
Πριν τον 19ο Αιώνα
1492 Η βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης διατάζει τους 150.000 Εβραίους υπηκόους της να εκχριστιανιστούν, με την απειλή της εξορίας από τη χώρα.
1794 Ο Αμερικανός Ιλάι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού, την οποία είχε εφεύρει ένα χρόνο νωρίτερα. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.
Στον 19ο Αιώνα
1804 Γεννιέται ο Γιόχαν Στράους, Αυστριακός, κορυφαίος συνθέτης βαλς και μαέστρος.
1821 Έλληνες επαναστάτες από τα Καλάβρυτα χτυπούν τους Τούρκους, αναγκάζοντας έτσι τους κοτζαμπάσηδες, να μπουν στον αγώνα που θα ξεκινούσε σε λίγες μέρες.
1854 Γεννιέται ο τιμημένος με Νόμπελ Ιατρικής Πολ Έρλιχ, ο οποίος εισήγαγε τη χημειοθεραπεία και ανακάλυψε το Σαλβαρσάν, ένα φάρμακο για τη σύφιλη.
1879 Γεννιέται ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, φυσικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1921.
Στον 20ο Αιώνα
1939 Γεννιέται ο Σταύρος Ξαρχάκος, συνθέτης.
1948 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το σχέδιο Μάρσαλ.
1957 Εκτελείται διά απαγχονισμού από τους Άγγλους ο μαθητής Γυμνασίου Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε.
1962 Στη Γενεύη, αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις για τον αφοπλισμό.
1964 Ο Τζακ Ρούμπι καταδικάζεται από την αμερικανική δικαιοσύνη σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα για τον φόνο του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, του φερόμενου ως υπόπτου για τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι. Πρόκειται για την πρώτη ετυμηγορία ενόρκων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
1971 Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Κένεντι εκτιμά ότι μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το 1970, σκοτώθηκαν 25.000 άμαχοι Βιετναμέζοι.
1978 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στον Λίβανο και καταλαμβάνουν το νότιο κομμάτι της χώρας.
1983 Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) συμφωνούν να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου.
1991 Έξι άνθρωποι περπατούν ελεύθεροι μετά από 16 χρόνια άδικης φυλάκισης. Είναι οι θρυλικοί «έξι του Μπίρμιγχαμ». Κατηγορήθηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο παμπ της πόλης το 1974 από τις οποίες 21 άτομα ειχαν σκοτωθεί και πάνω από 120 είχαν τραυματιστεί. Το κατηγορητήριο έμοιαζε με μια κόλλα χαρτί από την οποία κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεφύγει. Η Αγγλία έψαχνε έξι θύματα για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Το βρώμικο παιχνίδι των δικαστών, ο ρόλος των ΜΜΕ, ο ΙΡΑ και ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που αλλάζει το ρου της ιστορίας
1992 Η εφημερίδα «Πράβδα», κάποτε όργανο του κομουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, αναστέλλει την κυκλοφορία της.
1993 83.000 παιδιά πεθαίνουν στο Ιράκ από την έναρξη του εμπάργκο του ΟΗΕ, το οποίο δημιούργησε φοβερή έλλειψη φαρμάκων και βασικών ειδών διατροφής.
1995 Τους 23 φτάνουν τα θύματα των διαδηλώσεων στην Τουρκία, οι οποίες επεκτείνονται στην Άγκυρα, την Προύσα και τη Σμύρνη.
1997 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Φρεντ Ζίνεμαν.
1998 Με παράλληλη υποτίμηση της δραχμής κατά 14% η ΕΕ εγκρίνει ομόφωνα την είσοδο του ελληνικού εθνικού νομίσματος στον Μηχανισμό Στήριξης Ισοτιμιών, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Στον 21ο Αιώνα
2010 Πεθαίνει ο γνωστός σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης (γεν. 1930) αφήνοντας σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε επίσης θεατρικές παραστάσεις καθώς και τηλεοπτικές σειρές που αγαπήθηκαν από το κοινό όπως η σειρά “Γιάννης και Μαρία”
2013 Πεθαίνει ο συνιδρυτής των “Κόκκινων Χμερ”, Ιένγκ Σάρι. Κατείχε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις την περίοδο που οι “Κόκκινοι Χμερ” είχαν τον έλεγχο της Καμπότζης (1975-79) και θεωρείται από τους ενορχηστρωτές της γενοκτονίας στη χώρα που άφησε περίπου 3 εκατ. νεκρούς.
2018 Ο σπουδαίος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, στην οικία του στο Κέμπριτζ της Μ. Βρετανίας. Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες