Σαν Σημερα 10 Ιανουαριου 1911

Ιστοριες της 10ης Ιανουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματ963ισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα


1997 Η Κύπρος θα συνεχίσει τα σχέδια αγοράς και εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων S-300 παρά τις απειλές από την Τουρκία ότι δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για να σταματήσει την παράδοση των πυραύλων, ανακοίνωσε ο Κύπριος πρέσβης στη Ρωσία, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στη Μόσχα

1997 Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν νέα πίεση στην τουρκική κυβέρνηση. Επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δήλωσε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν ξεκάθαρα για την αντίθεσή μας στη συμφωνία αγοράς και εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων S-300. Νομίζω ότι έχετε δει δημόσιες δηλώσεις από τον Πρόεδρο Κληριίδη ότι οι Κύπριοι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αυτό. Αυτό είναι ατυχές. Ωστόσο, αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για την τουρκική κυβέρνηση να εμπλέκονται σε αυτού του είδους τα ανεύθυνα δημόσια σχόλια”.10 Ιανουαριου 2009 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2010 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2011 – Ειδήσεις

10 Ιανουαριου 2012 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2013 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2014 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2015 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2016 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2017 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2018 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2019 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2020 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2021 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2022 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2023 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

10 Ιανουαριου 2024 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


τα άπαντα


403 π.Χ. Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

49 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ διαβαίνει με το στρατό του τον ποταμό Ρουβικώνα, όριο του ρωμαϊκού κράτους, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Αναφωνεί την ιστορική φράση “ο κύβος ερρίφθη”. Από εκεί θα πορευτεί προς τη Ρώμη, όπου θα συγκρουστεί με τη Σύγκλητο, γεγονός που θα τον καταστήσει αυτοκράτορα.

976 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιωάννης Τσιμισκής

1776 Ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Πέιν εκδίδει την “Κοινή Λογική” (Common Sense) ένα φυλλάδιο, με το οποίο υπερασπίζεται την Αμερικανική Επανάσταση.

1778 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος και φυσιολόγος Καρλ Φον Λινέ, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας.

1789 Ολοκληρώνονται οι πρώτες εκλογές στις ΗΠΑ, που είχαν αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου 1788. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στον 19ο Αιώνα

1810 Χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Ιωσηφίνα ντε Μποαρνέ. Η Εκκλησία της Γαλλίας ακυρώνει το γάμο τους, που κράτησε πάνω από 13 χρόνια.

1825 Στις 10 Ιανουαρίου 1825 απεβίωσε ο Ιωάννης Βαρβάκης (γεν. περ.1750), έμπορος και μεγάλος εθνικός ευεργέτης από τα Ψαρά που από πειρατής στο Αιγαίο κατέληξε ζάπλουτος εξαγωγέας χαβιαριού στη Ρωσία. Με τα χρήματα που απέκτησε ευεργέτησε τόσο τη Ρωσία όσο και την πατρίδα του, αφήνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, όπως η Βαρβάκειος Σχολή και η Βαρβάκειος Αγορά της Αθήνας. Προσέφερε επίσης πολλά στον απελευθερωτικό αγώνα πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1861 Η Φλόριντα αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

1862 Πέθανε ο Αμερικανός κατασκευαστής όπλων, Σάμιουελ Κολτ

1863 Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος, με τη γραμμή Πάντιγκτον – Φάρινγκτον. Ο σιδηρόδρομος μήκους 3,75 μιλίων (6 χλμ) άνοιξε για το κοινό στις 10 Ιανουαρίου 1863, χρησιμοποιώντας ατμομηχανές που μεταφέρουν ξύλινα βαγόνια. Χαιρετίστηκε ως επιτυχία, μεταφέροντας 38.000 επιβάτες την ημέρα των εγκαινίων, δανειζόμενος τρένα από άλλους σιδηροδρόμους για να συμπληρώσουν την υπηρεσία

1869 (ν.η.) Γεννήθηκε ο Ρώσος καλόγερος, Γκριγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’

1895 Ο Χαρίλαος Τρικούπης ανεβαίνει στα Ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του διαδόχου στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια. Ο βασιλιάς καλύπτει προκλητικά το διάδοχο και αφήνει ακάλυπτο το λαοπρόβλητο πρωθυπουργό. Ο Τρικούπης θα υποβάλλει την παραίτησή του στις 12 Ιανουαρίου στο βασιλιά Γεώργιο Α’.

Στον 20ο Αιώνα

1901 Ανακαλύπτεται η μεγαλύτερη αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή του Τέξας των ΗΠΑ.

1911 Ο Ταγματάρχης Τζίμι Έρικσον, βγάζει την πρώτη αεροφωτογραφία από αεροπλάνο, πάνω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

1917 Πέθανε ο ανιχνευτής του αμερικανικού στρατού, Μπάφαλο Μπιλ, ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της Άγριας Δύσης

1920 Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία λήγει και τυπικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1920 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.


ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Ανάλογα με το σενάριο, η Τασσώ Καββαδία ήταν αυστηρή, μοχθηρή, εκδικητική, ψηλομύτα ή απλώς κακιά. Στη ζωή της, όμως, ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Σήμερα, 100 χρόνια από την γέννησή της, τιμάμε την μνήμη της μέσα από τις πιο «ευχάριστες» στιγμές της στην Φίνος Φιλμ στις ταινίες «Ξύπνα Βασίλη», «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», «Το Κλωτσοσκούφι», «Χαμένη Ευτυχία», «Πολύ Αργά για Δάκρυα», «Η Αμαρτία της Ομορφιάς».

#remembering #tassokavvadia

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021


1922 Το ιρλανδικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη με τη Βρετανία, που εγκαθιδρύει την ελεύθερη ιρλανδική πολιτεία. Ο Άρθουρ Γκρίφιθ, ιδρυτής του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA, εκλέγεται πρόεδρος του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους.

1923 Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ φεύγει από τη Γερμανία.

1925 Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης των Αθηνών.

1927 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.

1929 Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί το χάρτινο ήρωα Τεν Τεν.

1941 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα, συνεχίζοντας την προέλασή του στα αλβανικά εδάφη.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πολέμος: Οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά στο Στάλινγκραντ, στο Λένινγκραντ και στον Καύκασο.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1945 Το ΕΑΜ συμφωνεί με την κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η κυβέρνηση.

1945 Γεννήθηκε ο Σκοτσέζος ρόκερ, Ροντ Στιούαρτ

1945 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού, Τζένη Βάνου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Βραχνού.

1946 Διεξάγεται στο Λονδίνο η πρώτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εκπροσωπούνται 51 κράτη.

1947 Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοινώνει ότι προσδιόρισε τον ιό της πολιομυελίτιδας.

1949 Η δισκογραφική εταιρία RCA παρουσιάζει για πρώτη φορά το δίσκο των 45 στροφών.

1949 Στυλοβάτης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, ο Δημήτρης Τατάκης δήλωσε «παρών»; σε κάθε κάλεσμα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία. Το κράτος του Εμφυλίου τον «αντάμειψε» για τη στάση του στέλνοντας τον στην Μακρόνησο. Βράχος έγινε, αλύγιστος απέναντι στους βασανιστές του. Μέχρι που τον σκότωσαν στις 10 Γενάρη του 1949

1951 Πέθανε ο συγγραφέας Σινκλέρ Λιούις, ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ

1957 Ο Χάρολντ Μακ Μίλαν επιλέγεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την παραίτησή του Άντονι Ίντεν.

1961 Τίθεται σε κυκλοφορία το αργυρό εικοσάδραχμο – Αντικατάσταση του χάρτινου εικοσάδραχμου με νέο αργυρό νόμισμα

1961 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ


ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ

Το πρώτο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο συμπληρώνει σήμερα 60 χρόνια! Έχοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχει – «dream team» ηθοποιών, χολιγουντιανό αέρα, φαντασμαγορικά κοστούμια και φυσικά την υπέροχη μουσική του Μίμη Πλέσσα – η ταινία πήρε την πρωτιά ανάμεσα σε 82 παραγωγές εκείνης της χρονιάς και μια μόνιμη θέση στο βάθρο της Φίνος Φιλμ.

#SomeLikeItCold #60Χρόνια #ΜερικοίΤοΠροτιμούνΚρύο #FinosFilm
#greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywood

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023


1965 Ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Ως παιδί πολιτικών προσφύγων με το όνομα Γιούτσοφ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να αγωνισθεί. Με τους “ερυθρόλευκους” θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Ελληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και η ιαχή “Έμπαινε Γιούτσο” θα γίνει σλόγκαν.

1969 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει την πρόσληψη για πρώτη φορά γυναικών στην ελληνική αστυνομία.

1971 Η Κοκό Σανέλ ήταν πολλά. Δικό της το μικρό μαύρο φόρεμα που άλλαξε τον κόσμο της μόδας. Δικό της και ένα μπουκάλι αρώματος που κάποτε το πούλησε σε μια εβραϊκή οικογένεια και το «ζήτησε» πίσω με τον πιο φριχτό τρόπο. Μεταξύ αυτών και συνεργάτρια των γερμανών. Ήταν αυτή που κοιμήθηκε με τον εχθρό.

"Ο κήπος με τ' αγάλματα" – 10 Ιανουαρίου 1981

#ΣανΣήμερα 10 Ιανουαρίου 1981 προβλήθηκε για πρώτη φορά «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» από την ΕΡΤ. Πρόκειται όχι μόνο για τo πρώτo παιδικό σήριαλ παραγωγής ΕΡΤ αλλά συνάμα και για την πρώτη έγχρωμη παιδική τηλεοπτική σειρά. Βασισμένη στο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη- Παναγιώτου, σε παραγωγή Νίκου Πιλάβιου και σενάριο-σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, η σειρά ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980.
Στο απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο τα παιδιά που πρωταγωνιστούν μαζεύουν σκουπίδια στην παραλία και ανοίγουν ένα λάκκο για να τα θάψουν, όταν αντικρίζουν θαμμένο στην άμμο ένα άγαλμα. Κι έτσι αρχίζουν όλα. Προηγείται τμήμα των τίτλων αρχής με τη μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη όπου αναφέρονται οι συντελεστές της σειράς.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio
Παρακολουθείστε και τα έξι επεισόδια της σειράς στο ERTflixOfficial εδώ: https://www.ertflix.gr/series/ser.124873-o-kipos-me-tagalmata σε νέα ψηφιοποίηση (από το πρωτότυπο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό)

#ΕΡΤΑρχείο_Παιδικές_σειρές #Ο_Κήπος_με_τα_αγάλματα #δεκαετία1980
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023

Τα τελευταία 40 χρόνια

Σαν Σημερα 10 Ιανουαριου 
 1983

1984 Οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, μετά από 117 χρόνια.

1985 Ο σαντινίστα Ντανιέλ Ορτέγκα ορκίζεται πρόεδρος της Νικαράγουας.

1987 Πέθανε η ηθοποιός, Μαίρη Μεταξά, που αν και δεν έγινε πολύ γνωστή, όλοι θα θυμόμαστε την πληθωρική παρουσία της, ως Κωνσταντινουπολίτισσα

ΜΑΙΡΗ ΜΕΤΑΞΑ

Πληθωρική, τσαούσα, υπερπροστατευτική, στοργική. Η προσωποποίηση της Ελληνίδας μάνας, η Μαίρη Μεταξά, χάραξε με μαεστρία τον ρόλο της «μαμάς» του ελληνικού κινηματογράφου και έμεινε στην ιστορία.
Μεγάλη αδυναμία του Κώστα Βουτσά τόσο στο πανί όσο και στη ζωή, που αν και δεν απόκτησε δικά της παιδιά, έγινε η κινηματογραφική μάνα όλων μας.

#remembering #marymetaxa #finosfilm #ellinidamana

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020

Μαίρη Μεταξά – 10 Ιανουαρίου 1987

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει το 1975 η ηθοποιός Μαίρη Μεταξά στην εκπομπή «Οι ρεπόρτερς» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα μιλά για τις σπουδές της στη σχολή Μπαστιάν, όπου είχε την τύχη να έχει δάσκαλο τον μεγάλο σκηνοθέτη Ντίνο Γιαννόπουλο, για τον ρόλο μέσα από τον οποίο την αγάπησε πολύ ο κόσμος, αυτόν της υπερπροστατευτικής μαμάς του Κώστα Βουτσά, αλλά και για τη συνεργασία της με τον Κώστα Πρετεντέρη στη σειρά «Ο ονειροπαρμένος», η οποία προβλήθηκε για δύο σεζόν στην ΥΕΝΕΔ (1973-1975) γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 35 χρόνια από το θάνατο της Μαίρης Μεταξά, στις 10 Ιανουαρίου 1987. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://bit.ly/3t9gSJS
#ΕΡΤΑρχείο_Θέατρο #ΕΡΤΑρχείο_Κινηματογράφος
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022

1989 Πυροβολείται εξ επαφής στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η “17 Νοέμβρη”.

Σαν Σημερα 10 Ιανουαριου 
 1989

1991 Μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα “Κάπα Μαρούσης” στην Πανεπιστημίου προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Η φωτιά ξεσπά από μια βομβίδα που εκτοξεύει άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.

Σαν Σημερα 10 Ιανουαριου 
 1991

1991 Πέθανε ο ηθοποιός, Δημήτρης Μυράτ

Δημήτρης Μυράτ – 10 Ιανουαρίου 1991

#ΣανΣήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1991 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ. Γόνος θεατρικής οικογένειας, γιος του Μήτσου Μυράτ και της Χρυσούλας Κοτοπούλη (αδελφής της Μαρίκας) υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, μεταφραστής, θιασάρχης, θεωρητικός και δάσκαλος. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1931 στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, της οποίας παρέμεινε συνεργάτης ως το 1947. Από το 1947 μέχρι το 1950 ήταν πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου και από το 1951 μέχρι το 1956 καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο Κοτοπούλη – ΡΕΞ. Από το 1956 και μετά ίδρυσε προσωπικό θίασο με τη σύζυγό του ηθοποιό Βούλα Ζουμπουλάκη, για τον οποίο σκηνοθέτησε πάμπολλα έργα, στο "Θέατρο Αθηνών" της οδού Βουκουρεστίου.
Δίδαξε επίσης πολλά χρόνια στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και υπήρξε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Πνευματικός άνθρωπος, λόγιος με πλατιά και βαθιά κλασική παιδεία, ο Μυράτ είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο. Μετέφρασε επίσης πλήθος κλασικά και σύγχρονα έργα.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα σπάνιο ντοκουμέντο, όταν ο φακός της ενημερωτικής εκπομπής "ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ" επισκέπτεται το 1977 τη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών και συνομιλεί με τον ηθοποιό και θιασάρχη Δημήτρη Μυράτ ο οποίος μετέφρασε και διασκεύασε πρώτη φορά για το θέατρο τέσσερις διαλόγους του Πλάτωνα: “Απολογία του Σωκράτη”, “Συμπόσιο”, “Ευθύφρονας”, “Φαίδωνας”. Ο ίδιος ενσάρκωνε τον Σωκράτη. Το έργο "Πλατωνικοί Διάλογοι" έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 1977. Ο Δ. Μυράτ μιλάει για το ανέβασμα του έργου , το οποίο επιχείρησε ύστερα από δεκαετή προετοιμασία και αναφέρεται στους συντελεστές της παράστασης. Δίνονται πληροφορίες για την υπόθεση και προβάλλονται αποσπάσματα από την παράσταση με τους Δημήτρη Μυράτ και Βούλα Ζουμπουλάκη. Επιμέλεια – παρουσίαση: Δανάη Στρατηγάκη.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΕΡΤΑρχείο_Θέατρο #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΔημήτρηςΜυράτ
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024

1996 Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

1996 Η Αλβανία καταργεί τις βίζες για τους έλληνες ταξιδιώτες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

1997 Αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ. με χαραγμένο στην εξωτερική του επιφάνεια το όνομα του Ευριπίδη ανάστροφα, ανακαλύπτεται σε σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή.

2000 Η διαδικτυακή εταιρεία America OnLine ανακοινώνει την εξαγορά της TIME WARNER έναντι του αστρονομικού ποσού των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, σχηματίζεται ο μιντιακός κολοσσός με την επωνυμία AOL TIME WARNER.

2007 Ορκίζεται πρόεδρος στη Νικαράγουα για δεύτερη φορά ο Ντανιέλ Ορτέγκα.

2007 Πέθανε ο Πέθανε κινηματογραφικός παραγωγός, Κάρλο Πόντι.


2016 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο ο Ντέιβιντ Μπόουι. Έσβησε και ένα από τα πιο λαμπερά και διαδραστικά αστέρια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής

David Robert Jones (8 January 1947 – 10 January 2016), known professionally as David Bowie
Μεταμορφώσεις με το πέρασμα του χρόνου
Pluralismos.gr
https://pluralismos.gr/istories/istories-tis-10is-ianoyarioy-2022/

Δημοσιεύτηκε από Fourkalis James Panagiotis στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016


2016 Εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο από τις 8 Ιουλίου 2019 πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. ( Ο Μητσοτάκης επικράτησε του Μεϊμαράκη με ποσοστό 52,43% και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Ο Μεϊμαράκης απέσπασε την πλειοψηφία των ψήφων στην επαρχία και σε αθηναϊκές συνοικίες όπου κατοικούν λαϊκά και μικροαστικά στρώματα, ενώ ο Μητσοτάκης υπερίσχυσε στις αστικές περιοχές και τις συνοικίες εύπορων οικονομικά στρωμάτων, όπου συγκεντρώνονταν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές ).


2023 Ο Κωνσταντίνος Β΄ (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1940 – 10 Ιανουαρίου 2023) ήταν ο τελευταίος Βασιλιάς των Ελλήνων. Βασίλευσε από το 1964 έως το 1973, όταν επί του καθεστώτος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών καταργήθηκε η βασιλεία, απόφαση που επιβεβαιώθηκε με ένα νόθο δημοψήφισμα. Μετά την πτώση της δικτατορίας, διεξήχθη εκ νέου δημοψήφισμα το 1974, στο οποίο επικράτησε η αβασίλευτη δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Ο Κωνσταντίνος αναγνώρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Κωνσταντίνος απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2023, σε ηλικία 82 ετών, στο Νοσοκομείο Υγεία της Αθήνας όπου νοσηλευόταν, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες