Xάρης Βλάδος: Κι εδώ στην Ελλάδα της κρίσης τι;#CharisVlados #Νέα_Βιομηχανική_Πολιτική_για_την_Ελλάδα

Είναι γεγονός πως παρά την φαινομενική πρωτοκαθεδρία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, η πραγματική οικονομία που επίκεντρο έχει την βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται στο λυκαυγές μιας νέας περιόδου ακμής.

Αναμφίβολα οι παραγωγικοί κλάδοι της μεταποίησης και της κατασκευής έχουν αναβαθμιστεί θεαματικά κατορθώνοντας να αυξήσουν την παραγόμενη ποσότητα και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Για Μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική


Οι στατιστικές αποδεικνύουν πως ο συνολικός όγκος των παραγόμενων βιομηχανικών προϊόντων είναι 57 φορές μεγαλύτερος στις μέρες μας από όσος ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Βασική αιτία αυτής της εξέλιξης είναι ότι οι βιομηχανίες εξακολουθούν να αναπτύσσουν ταχύτερα καινοτομία, νέους τρόπους παραγωγής, ακόμα και απλές πρακτικές ιδέες για την βελτίωση της παραγωγικότητας που δεν παρατηρούνται σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, με αιχμή του δόρατος την βιοτεχνολογία, το διαδίκτυο και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων σε συνδυασμό με τον τρόπο που διαχέονται και συνδυάζονται τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι καινοτόμες ιδέες σε όλο τον πλανήτη, φέρνουν ολόκληρο τον κόσμο προ των πυλών μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης.

Ακόμα και οι πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της προόδου. Πάνω από 10 δισεκατομμύρια διαφορετικά προϊόντα παράγονται κάθε χρόνο.

Ουσιαστικά λοιπόν στις μέρες μας παράγονται περισσότερα διακριτά προϊόντα από τους ανθρώπους που κατοικούν στον πλανήτη.

Όμως καθώς η τάση προς την μαζική διαφοροποίηση συνεχίζεται σύντομα και αυτός ο αριθμός θα φαίνεται μικρός.

Καθώς λοιπόν οι εξελίξεις στον σχεδιασμό και στην τρισδιάστατη εκτύπωση με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών τρέχουν, σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα θα διαμορφώνονται αποκλειστικά για κάθε πελάτη. Από την δημιουργία ρούχων, παπουτσιών και γυαλιών για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Παράλληλα οι παγκοσμιοποιημένες δράσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας διευκολύνουν την ανάπτυξη της καθώς οποιαδήποτε επιχείρηση, όπου και αν βρίσκεται έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με την παγκόσμια προμηθευτική αλυσίδα. Ένα προϊόν λοιπόν μπορεί να σχεδιαστεί σε μία χώρα και να συναρμολογηθεί σε μία άλλη από εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Για Μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική