eiimaste ethnos asymmetron - pluralismosgr















Πολλά θα ακουστούν και θα γραφούν. Κυβερνητικά θα βρεθούν “εχθροί”, λαϊκιστές θα αποδώσουν τα πάντα σε ελλειπή οργάνωση και κακοδιαχείρηση.
Θα σημειώσω απλά τα εξής:
Α. Εχθές Δευτέρα αναμένονταν η πιο υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού με πολύ έντονους ανέμους. Οποιαδήποτε πολιτική προστασία θα έπρεπε όχι απλά να είναι σε επιφυλακή αλλά έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Β. Η κρατική μηχανή ήταν δολοφονικά άχρηστη αφού έδωσαν όλο το βάρος στην φωτιά της Κινέττας και παραμέλησαν την ακόμη πιο επικίνδυνη φωτιά στην Πεντέλη.
Γ. Η έλλειψη ενημέρωσης λειτούργησε δολοφονικά (αναμενόμενο) αφού οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την συνολική εικόνα την επικινδυνότητα και τους δρόμους διαφυγής.
Δ. Η κρατική μηχανή δεν γνώριζε την πραγματική εικόνα ούτε εχθές το απόγευμα αργά και αποδεικνύεται αυτό από την ανεκδιήγητη δήλωση από την Βοσνία του ΠΘΥ.
Ε. Η πρόληψη και ο σχεδιασμός ακόμη και το 2018 για την Ελλάδα είναι έννοιες αφηρημένες για το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους ιδιώτες. Όλοι είναι υπεύθυνοι και περισσότερο οι πολίτες που δημιούργησαν αυτό το αναποτελεσματικό κράτος και δομές και συνεχίζουν να το συντηρούν με εγκληματικό τρόπο μη σκεπτόμενοι ούτε τα παιδιά τους.
Το χθεσινό είναι λυπηρό αλλά πιο λυπηρή είναι η νοσηρότητα της κατάστασης. Για όλα φταίει πάντα κάποιος άλλος. Σε όλα τα επίπεδα. Ένα έθνος ανεύθυνων.





Κάθε καταστροφή και μια ευκαιρία. Ευκαιρία για να κατηγορήσουμε κάποια κυβέρνηση ή για να τη στηρίξουμε. Το γεγονός ότι έχουμε δει τη χώρα μας να καίγεται με κάθε είδους κυβέρνηση πρέπει να είνα άσχετο. Ευκαιρία για να παραδώσουμε μαθήματα και να κάνουμε κήρυγμα ηθικής σε αυτούς που καίγονται. Το γεγονός ότι κανείς από εμάς δεν είναι αναμάρτητος είναι επίσης άσχετο. Ευκαιρία να κάνουμε επίδειξη εξειδικευμένων γνώσεων. Το γεγονός ότι ελάχιστοι από εμάς είναι πράγματι ειδικοί σε τέτοια θέματα είναι κι αυτό, προφανώς, άσχετο.

Όταν κάποιο χειμώνα όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τους ειδικούς προκειμένου να χαράξουν εθνική και τοπική στρατηγική για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα.

Ως τότε ας κρατήσουμε καλύτερα την ανάσα και τις σκέψεις μας… εκτός κι αν είμαστε εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες έτοιμοι να ριχτούμε στη μάχη την επόμενη ακριβώς στιγμή. 🙁


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1945022055560370&set=a.266527463409846.68040.100001577845955&type=3&permPage=1