Δήμος Βόλβης πρόληψη ασθενειών
Με σύνθημα: «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν», ο Δήμος Βόλβης συνεχίζει τις δωρεάν εξετάσεις μαστού, σε διάφορες περιοχές. Ο μαστογραφικός έλεγχος, γίνεται μέσω της κινητής μονάδας μαστογράφου, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Με τη στήριξη βέβαια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Και βέβαια υπό την εποπτεία του δραστήριου εντεταλμένου σύμβουλου Υγείας του δήμου Βόλβης Χρήστου Χατζή.

Οι επόμενες εξετάσεις θα γίνουν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, στη Νέα Απολλωνία – πλησίον του παλαιού Δημαρχείου. Θα είναι προγραμματισμένες με ραντεβού, για περίπου 50 γυναίκες. Τα ραντεβού θα κλείνονται από 5 Νοεμβρίου, με σειρά προτεραιότητας στο τηλέφωνο: (23930) 41209 – Περιφερειακό Ιατρείο Ν. Απολλωνίας (09.00-14.00).

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο

Οι προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο είναι: α) Γυναίκες ηλικίας από 40 έως 70 ετών. β) Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. γ) να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. δ) να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά). Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο μαστογραφικός έλεγχος δεν προσφέρεται σε γυναίκες, που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη, για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου, το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου 2018, 100 γυναίκες εξετάστηκαν στην Αρέθουσα και τη Νέα Μάδυτο.

Απαραίτητη η πρόληψη και η διάγνωση

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων: α) Οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. β) Ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει. Με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία, που συνιστάται να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Πλούσια παρουσία: Δήμος Βόλβης πρόληψη ασθενειών

  • 25/10/2014 ενημερωτική εκδήλωση στο Σταύρο για το καρκίνο του μαστού.
  • 1/12/14 ομιλία στο λύκειο της Ν.Μαδυτου για τη παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για το AIDS.
  • 13/12/2014 ενημερωτική ημερίδα στο Σταύρο για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών (διαβήτη ,υπέρταση )μέσω της σωστής διατροφής.
  • 02/2015 εκπαίδευση καθηγητών γυμνασίου Σταύρου σε θέματα πρώτων βοηθειών.
  • 5/2015 ομιλία στο δημοτικό σχολείο Ν .Βρασνων και στο γυμνάσιο Ασπροβάλτας για την αξία της διακοπής καπνίσματος -αντικαπνιστική αγωγή στα σχολεία.
  • 29/11/2015 ενημερωτική εκδήλωση για τις καλοήθεις -κακοήθεις παθήσεις του μαστού στη Νέα Απολλωνια.
  • 1/2016 ενημερωτική καμπάνια μέσω του site του δήμου και του διαδραστικού IQ drinker για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ με τη συνδρομή του διαδημοτικού δικτύου υγειας.
  • 9/2016 ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για την φοίτηση παιδιών από δομές φιλοξενίας στο δημοτικό σχολείο Προφήτη.
  • 10/2016 ενημερωτική εκδήλωση για την αξία του εμβολιασμού στο Προφητη ,ενημέρωση των κατοίκων Προφητη -Νυμφοπετρας για την έναρξη φοίτησης παιδιών από δομές φιλοξενίας στο δημοτικό σχολείο Προφήτη.
  • 11/2016 εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για δημιουργία ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.
  • 12/2016 κοινωνικό ιατρειο Φιλαδελφειο -ενημέρωση κατοίκων ορεινού όγκου για την αξία της πρόληψης έναντι νεοπλασιών μαστού και προστάτη.

Πλούσιo έργο: Δήμος Βόλβης πρόληψη ασθενειών

  • 4/2017 εθελοντική αιμοδοσία στο κεντρο υγειας Μαδυτου με πρωτοβουλία της κοινότητας Νέας Μαδυτου.
  • 10/2017 σπειρομετρηση στο κεντρο υγειας Ν.Μαδυτου μέσω Διαδημοτικού Δικτύου Υγειας -εξέταση από πνευμονολόγο.
  • 11/2017 ενημερωτική ομιλία στην Αρεθουσα για τη πρόληψη του καρκινου του μαστού και τις σύγχρονες χειρουργικές θεραπείες έναντι αυτού.
  • 02/18 δωρεάν κλινική εξέταση 50 γυναικών από χειρουργό μαστού και γενικο ιατρό για πρόληψη καρκίνου του μαστού στην Αρεθουσα σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Αρεθουσας.
  • 04/18 δωρεάν τεστ Παπ 60 γυναικών στην δημοτική ενότητα Μαδυτου στο κεντρο υγειας.
  • 07/18 δωρεάν προσυμπτωματικος ελεγχος 50 αντρών για υπερπλασία προστάτη και καρκίνο προστάτη στα χωριά Της δημοτικής ενότητας Απολλωνιας (Στιβος -Νικομιδηνο-Περιστερωνας ).
  • 09/18 δωρεάν κλινική εξέταση μαστού 50 γυναικών απο χειρουργό μαστού και γενικό ιατρο για τη πρόληψη του καρκίνου του Μαστού στη Νυμφοπετρα της Δημοτικής ενότητας Εγνατίας.
  • 10/18 Σπειρομετρηση δωρεάν 50 συνδημοτών στην Νέα Απολλωνια για πρώιμη διάγνωση Χρονιάς αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και 50 άντρες στην Αρεθουσα δωρεάν έλεγχο από ουρολόγο για πρόληψη κάρκινου προστάτη και υπερπλασίας προστάτη.
  • Δήμος Βόλβης πρόληψη ασθενειών

pluralismos, Δήμος Βόλβης